Vall d’Hebron participa en la creació d’un nou sistema per identificar nòduls indicadors de possibles càncers pulmonars amb Intel·ligència Artificial

Aquesta eina ha estat desenvolupada per Eurecat amb la col·laboració del Campus Vall d’Hebron coordinada pel Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital, en el marc del projecte Deep Lung.

29/06/2021

El Campus Vall d’Hebron, juntament amb el centre tecnològic Eurecat, ha creat un nou sistema per a la identificació de nòduls indicadors de possibles càncers pulmonars mitjançant una eina basada en tècniques d’Intel·ligència Artificial, en concret, de Deep Learning o aprenentatge profund. El projecte ha comptat amb el suport del CIDAI (Centre d’Innovació en Tecnologies de Dades i Intel·ligència Artificial). Eurecat ha mostrat la tecnologia en la vigent edició del Mobile World Congress.

La tecnologia permet l’entrenament de models predictius a partir d’imatge mèdica 3D, integrada amb el flux de treball de radiologia, amb la finalitat de “fer possible la detecció precoç de la malaltia i proporcionar una eina de suport al pronòstic i al seguiment per part dels professionals mèdics experts, un avenç en medicina de precisió que està transformant la pràctica clínica i el sector de la salut”, explica el director de la Unitat de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles.

La innovació està orientada a donar suport als radiòlegs en el seguiment dels nòduls pulmonars, mitjançant un sistema capaç d’executar anàlisis a través d’aprenentatge profund, capaç de detectar nòduls i reidentificar-los, proporcionant una projecció de creixement i la probabilitat de ser cancerígens.

Un element important d’aquesta innovació ha estat la creació d’una interfície per executar l’anàlisi temporal dels nòduls pulmonars i examinar visualment els resultats, d’una manera intuïtiva i informativa, per ajudar els metges a proporcionar diagnòstics més precisos.

Aquesta eina ha estat desenvolupada per Eurecat amb la col·laboració del Campus Vall d’Hebron coordinada per la Direcció Clínica de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de l’Hospital, en el marc del projecte Deep Lung. “L’objectiu és desenvolupar una eina d’intel·ligència artificial (IA) aplicada a les imatges de Tomografia Computeritzada per detectar precoçment el càncer de pulmó. Aquesta eina està basada en el seguiment de lesions sospitoses, avaluades pels metges especialistes en Radiologia de Vall d’Hebron. L’aplicació de la IA en aquests casos permetrà millorar la capacitat diagnòstica i predictiva en pacients afectats per la malaltia i en futurs programes de cribratge poblacional de càncer de pulmó”, conclou el Dr. Manel Escobar, Director Clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup d’Imatge Mèdica Molecular del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.