Vall d’Hebron, present al YoMO (The Youth Mobile Festival)

Vall d’Hebron organitzarà l’1 de març un taller per a nens i nenes d’entre 8 i 13 anys que vulguin aprendre com es fan medicaments

26/02/2019

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus està present al YoMO: The Youth Mobile Festival, que se celebra del 26 de febrer al 2 de març a la Farga de l’Hospitalet (Barcelona) en el marc del Mobile World Congress. El festival ofereix més de 100 tallers, conferències i activitats interactives pensades per a nens i adolescents.

Vall d’Hebron organitzarà l’1 de març un taller per a nens i nenes d’entre 8 i 13 anys que vulguin aprendre com es fan medicaments. La farmacèutica especialista de farmàcia hospitalària Aurora Fernández, del Servei de Farmàcia de l’Hospital Infantil i de l’Hospital de la Dona, els hi ensenyarà a elaborar xarops, càpsules, crema de mans i bàlsam labial, que els participants crearan amb les seves mans. Aurora Fernández també és investigadora del grup de recerca d’ Infecció en el Pacient Pediàtric Immunodeprimit del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Els participants en el taller comptaran amb una guia d’elaboració amb la quantitat de principi actiu i excipients necessaris, així com els materials de laboratori necessaris per preparar-la i els passos que cal seguir. “Volem explicar als nens d’una manera lúdica i didàctica què hi ha darrere de fer un medicament”, explica Aurora Fernández: la idea de portar a terme alguna activitat de caràcter pedagògic va sorgir després de presentar una aplicació de farmàcia a l’última edició del Yomo i veure el tipus de tallers que es portaven a terme.

Els participants en el taller de com fer un medicament aprendran, per exemple, quins components tenen els xarops, les diferències entre solucions, suspensions i tots els materials que es necessiten per elaborar-los . “Intentem transmetre l’actitud científica al laboratori, la importància de la higiene i el rigor a l’hora de mesurar els components, així com alguns conceptes bàsics de química com la densitat, les dissolucions o les suspensions”, indica Aurora Fernández. L’objectiu principal és “despertar curiositat per la ciència”, afegeix. També conscienciar la ciutadania de la importància del Servei de Farmàcia d’un gran hospital com Vall d’Hebron, que dóna suport a l’activitat assistencial i està reconegut com a centre col·laborador del Institute for Safe Medication Practices (ISMP), per la seva tasca orientada a la prevenció d'errors de medicació.

A més, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) protagonitza dues xerrades. El dimecres 27 de febrer imparteix Biòpsia Líquida: Què podem saber d’un càncer amb una gota de sang?, a partir de les 15.30 hores. Es tracta d’un mètode més ràpid, molt menys invasiu –només cal una senzilla extracció de sang– i altament sensible per a la detecció de biomarcadors tumorals en sang.  Els mitjans de comunicació s'estan fent ressò d'aquest nou procediment, que genera interrogants. En què es diferencia de la biòpsia convencional i quins avantatges i limitacions presenta, quina informació sobre el càncer ens revela una gota de sang, com s'aplica i, sobretot, si és el futur del diagnòstic d’aquesta malaltia són els principals dubtes. La conferència del VHIO procurarà aclarir-los, dins el context del diagnòstic molecular i la medicina personalitzada.

Com una cèl·lula es converteix en tumor, la segona xerrada del VHIO

La segona xerrada que el VHIO oferirà en el marc del YoMO porta per títol Què li passa a una cèl·lula per convertir-se en un tumor? i se celebrarà el 28 de febrer, a partir de les 15.30. S’explicarà què és una cèl·lula, com funciona i què li succeeix quan es transforma en tumoral. L’objectiu és divulgar i reforçar conceptes que els nois i noies coneixen i treballen a l’escola des dels 10 anys. Alhora la xerrada permetrà als assistents conèixer què és el càncer i quins són els mecanismes que fan que una cèl·lula es transformi en tumoral. S’exposa com creix la cèl·lula tumoral, com sobreviu i com es produeixen les metàstasis. També s’introdueixen conceptes com mutacions, material genètic i factors de risc per a desenvolupar un càncer. La conferència reforçarà missatges d’estil de vida saludable i factors protectors que depenen de nosaltres: tenint-los en compte poden ajudar el risc a patir càncer en un 40% en el futur.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.