Vall d'Hebron reforça les cures pal·liatives als infants

L’Hospital Maternoinfantil disposa des del passat mes de juny d’una Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica, dedicada en exclusiva a infants i joves amb necessitats pal·liatives i a les seves famílies. La nova unitat amplia i potencia aquestes cures i està formada per un equip multiprofessional que segueix els pacients tant a l’hospital com al domicili familiar. L’objectiu principal és treballar pel benefici més gran del pacient, adequat a cada moment de la seva malaltia.

16/08/2017

​L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron ha posat en marxa una nova Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica i al Pacient Crònic Complex Pediàtric, amb l’objectiu de reforçar les cures pal·liatives aplicades als infants i atendre les necessitats de les seves famílies. Des del mes de juny passat, el centre compta amb un equip multiprofessional que cobrirà les necessitats dels nens i joves amb malalties avançades amenaçants i/o limitants per la vida, tractats a Vall d’Hebron, repartits per tot el territori de Catalunya, amb la intenció de potenciar l’atenció domiciliària i crear llaços amb els equips d’atenció primària i treball social de proximitat dels pacients. Està formada actualment per un metge i una infermera, que rebran el suport de psicòlegs i treballadors socials del mateix centre i de fundacions externes vinculades a l’Hospital.

El cap del Servei de Pediatria Vall d’Hebron, de qui depèn la unitat, el Dr. Carlos Rodrigo explica que “l’extraordinària complexitat i gravetat d’alguns dels pacients atesos a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron exigeix poder donar-los la millor assistència integral per les seves necessitats amb independència de la malaltia de base que pateixen”. Al centre “hi ha nens amb problemes fonamentalment neurològics, respiratoris, d’immunodeficiència, oncològics o congènits, i tots es beneficien molt de l’atenció que dona aquesta unitat”.

 

Funcionament de la unitat

El procés es posarà en marxa per sol·licitud del metge responsable del pacient. La Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica passarà a atendre els pacients que ho necessitin com un especialista més. La seva implicació serà més estreta de forma progressiva, i vetllarà per l’adequació del tractament a cada moment de la malaltia, buscant el màxim confort i benestar pel malalt.

Amb la intenció de potenciar l’atenció domiciliària i assegurar la cobertura en qualsevol localitat de Catalunya, la creació de llaços amb els equips d’atenció primària i recursos de proximitat esdevindrà un element clau en el funcionament de la unitat. Es fomentarà el treball en xarxa amb els recursos de proximitat, els pediatres i personal d’infermeria d’atenció primària, el PADES de zona i els serveis d’atenció continuada. 

En el cas de decés del pacient, la Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica no finalitza la seva intervenció i acompanyament en el moment de la mort de l’infant o jove amb malaltia avançada. La unitat fa un seguiment del dol de la família i del seu entorn, emfatitzant la identificació precoç del dol patològic. Més enllà del treball amb les famílies, es tindrà en compte els professionals implicats en cada cas, realitzant sessions de tancament on s’obriran espais de diàleg i reflexió sobre tot el procés assistencial. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.