Vall d’Hebron tracta amb èxit a una nena d’un any amb patologia pulmonar greu prèvia amb la COVID-19

La nena, que en l’actualitat té catorze mesos, pateix una pneumopatia intersticial, una malaltia genètica que afecta els pulmons.

07/06/2020

La Noa ha superat el coronavirus, després d’estar ingressada a l’UCI pediàtrica de Vall d’Hebron durant dues setmanes i ja està amb els seus pares a Amposta. La nena, que en l’actualitat té catorze mesos, pateix una pneumopatia intersticial, una malaltia genètica que afecta els pulmons, i va néixer prematurament. El passat 16 de març va ingressar per la COVID-19 a  l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i cinc dies després va ser derivada a Vall d’Hebron en empitjorar i presentar afectació cardíaca. “La pacient va estar amb ventilació mecànica, tenia pneumònia als dos pulmons a causa de la COVID-19 i va fer un quadre greu poc freqüent en pacients pediàtrics”, explica el Dr. Joan Balcells, cap de l’UCI pediàtrica de Vall d’Hebron. Durant el temps que va estar ingressada a  l’UCI, la funció de l’equip d’infermeria va ser crucial en l’acompanyament de la pacient i en facilitar als pares informació sobre l'evolució del seu estat de forma diària.   

“Tot i la seva greu afectació pulmonar de base, la Noa va presentar una bona evolució clínica, fet que diferencia als pacients pediàtrics dels adults els quals, malauradament, acostumen a presentar un pronòstic molt pitjor partint de circumstàncies similars”, reflexiona el Dr. Pere Soler, cap de Malalties Infeccioses i Immudeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron.

Després de dues setmanes a l’UCI de Vall d’Hebron la Noa va millorar i va ser derivada de nou a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, més a prop del seu domicili. En l’actualitat ja està donada d’alta a casa, un cop superada la COVID-19. La pacient ha fet rehabilitació per acabar-se de recuperar de l’atròfia per desús de la musculatura després de l’ingrés hospitalari. “A partir d’ara haurem de veure com evoluciona, valorarem quin ha estat l’impacte de la COVID-19 en el seu pulmó, i seguirem el desenvolupament de la seva afectació respiratòria”, explica la Dra. Alba Torrent, pneumòloga pediàtrica de Vall d’Hebron. Els seus pares expressen el seu agraïment a tot el personal sanitari que va atendre-la durant tot aquest temps.

29 pacients pediàtrics amb COVID-19

Durant la pandèmia de COVID-19, a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron han estat atesos un total de 29 pacients, dels quals 23 han requerit ingrés hospitalari (amb una mitjana d’ingrés d’onze dies), 12 suport respiratori i set ingressos a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques, quatre d’ells amb ventilació mecànica.  Tots els pacients han tingut una bona evolució clínica. A l’Hospital Infantil es va crear una unitat específica d’atenció als pacients amb la COVID19 que va permetre oferir-los una atenció de qualitat i evitar brots intrahospitalaris que poguessin afectar altres pacients i/o els professionals que els atenien.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.