Anatomia patològica

La Unitat Docent d’Anatomia Patològica la formen els professionals d’anatomia patològica del Servei d'Anatomia Patològica. L’activitat assistencial de la unitat es divideix per especialitats amb un total de més de 20 patòlegs que treballen en consonància amb l’equip clínic. Un servei jove i renovat, compromès amb la formació especialitzada, amb la recerca translacional per especialitats i, també, amb la docència gràcies als graus de medicina i biomedicina. 

Places acreditades

3

Document

Itinerari formatiu en Anatomia Patològica

Contacta amb la unitat docent

A l’activitat assistencial de la unitat es processen teixits amb tècniques de fotografia macro i microscòpica, es practiquen autòpsies i biòpsies més comunes i en concret l’autòpsia pediàtrica fetal i infantil. A la unitat ginecològica també es fan citologies.  A més, s’atenen rotativament les biòpsies intraoperatòries.    

A la Unitat de Patologia del Trasplantament es realitzen biòpsies de protocol i seguiment orientades cap a un procediment de diagnòstic ràpid i de tractament de casos de rebuig.

A l’hospital es fan guàrdies a patologia quirúrgica, a més del processament de peces quirúrgiques i de mostres per al Banc de Teixits Fetals i la pràctica d’autòpsies durant les guàrdies.

Per què s’ha de fer l’especialitat a Vall d’Hebron? 

  • Perquè som el servei amb més activitat assistencial de Catalunya.
  • Perquè entre altres especialitats, tractem la patologia pediàtrica de manera separada, pel pes específic de l’Hospital MaternoInfantil, i amb possibilitats d’adquirir gran experiència en patologia de malformacions, com també en patologia placentària, en prematurs, durant la gestació i postnatal.
  • Perquè vivim tot el ventall de complexitats del diagnòstic anatomopatològic, des de la patologia més bàsica fins a la més complexa: és l’únic hospital on, amb l’excepció del pàncrees, es fan tota mena de trasplantaments d’òrgans sòlids, incloent-hi el de pulmó i trasplantaments pediàtrics, que només es fan en aquest centre.
  • Perquè tenim un laboratori de patologia molecular potent, completament integrat al servei, que fa realitat avui el que per a molts és la medicina del futur en què es preveu la formació en tècniques especials com en la interpretació en tècniques de biologia molecular.
  • Perquè existeix una unitat de microscòpia electrònica integrada al diagnòstic de rutina on tractem la complexitat de cada autòpsia, biòpsia o citologia.
  • Perquè els nostres residents s’encarreguen habitualment del diagnòstic de biòpsies intraoperatòries i de la realització de puncions amb agulla fina (PAAF) tanta la consulta de citopatologia com en la tècnica d’autòpsia fetal i infantil a la Unitat Pediàtrica.
  • Perquè participem en gran quantitat de comitès clínics i sessions interdepartamentals de les diferents especialitats.
  • Perquè donem facilitat als residents per assistir a cursos i congressos, tant internacionals com nacionals en patologia quirúrgica i citologia, com per la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, entre altres.                                                                                            
  • Per la possibilitat d’implicar-se en la recerca que es porta a terme a les diferents especialitats del servei.
  • Perquè els residents fan guàrdies els caps de setmana i festius de forma remunerada tant a la Unitat de Patologia Quirúrgica, com en relació amb  l’especialitat o a l’Anatomia Patològica general, especial, i molecular.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

R2

Biblioteca

Itinerari formatiu específic

R1

Patologia pediàtrica, fetal i perinatal: Casos pràctics de patologia autòpsica feto-placentària, patologia quirúrgica i funcional pediàtrica

Avenços en neuropatologia: Tumors cerebrals, malalties neurodegeneratives, malalties de múscul i nervis, infeccions, patologia del desenvolupament

Reunió anual de la SEAP: Presentació de casos

R2

Patologia pediàtrica, fetal i perinatal

Avenços en neuropatologia

Reunió anual de citologia: Presentació de casos

R3

Patologia pediàtrica, fetal i perinatal

Avenços en neuropatologia

R4

Patologia pediàtrica, fetal i perinatal

Avenços en neuropatologia

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.