Cirurgia cardiovascular

L'activitat assistencial dels residents de la Unitat Docent de Cirurgia Cardíaca engloba la cirurgia cardíaca de pacients adults i pediàtrics. El nostre objectiu és formar cirurgians cardíacs amb tots els coneixements i l’experiència en l’especialitat capaços d’afrontar els casos més complexos.

Places acreditades

1

Grups de recerca
Document

Itinerari formatiu de Cirurgia Cardiovascular

Contacta amb la unitat docent

La Unitat Docent Cirurgia Cardíaca  treballa amb els equips de Cirurgia General, Toràcica, Vascular i Anestèsia i Reanimació i té tres places acreditades. Els residents de l’especialitat participen al quiròfan i als estudis preoperatoris, on aporten indicacions quirúrgiques segons el seu grau de formació. A més, col·laboren en les cures intensives, postoperatòries i fan el seguiment dels pacients a la planta d’hospitalització.

Els metges residents de cirurgia cardíaca s’integren en l’equip de forma progressiva, en funció de l’etapa formativa en què es troben. La seva activitat es desenvolupa en uns quiròfans dotats de l’última tecnologia, Cures Intensives, sales d’hospitalització i consultes externes. Durant aquest període coneixen les diferents tècniques quirúrgiques i de preparació per a la cirurgia cardíaca, a més del control preoperatori i del postoperatori.

La rotació per diferents serveis és fonamental. Per aquest motiu roten per Cardiologia i Marcapassos, el que els permet aprendre sobre les patologies cardíaques i les indicacions quirúrgiques. El pas per Cirurgia Toràcica i Vascular, i la participació activa en els trasplantaments pulmonars els permet ampliar coneixements en les tècniques quirúrgiques més avançades de les especialitats.

L'últim any el dediquen a guàrdies i a la Secció de Cirurgia Cardíaca d'adults amb un període de tres mesos en el Servei de Cardiologia Infantil.

Som un grup de recerca actiu que aplica metodologia científica i acosta els residents als projectes de recerca bàsica o de cirurgia experimental de la unitat. A més, els oferim la possibilitat d’obtenir beques.

Pel que fa a la recerca, ens encarreguem d'acompanyar els residents en la presentació d'un projecte de suficiència investigadora i en l'elaboració de la tesi doctoral.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron? 

  • Perquè des del principi, promovem la implicació dels residents en la redacció de publicacions científiques i comunicacions a Congressos nacionals i internacionals.
  • Perquè apostem per la qualitat analitzant els resultats quirúrgics i procurem la posada al dia dels aspectes concrets de l'especialitat.
  • Perquè cada setmana portem a terme una sessió de formació continuada, bibliogràfica i d'investigació, una sessió sobre l'activitat quirúrgica, una sessió de mortalitat, una sessió medicoquirúrgica, i una sessió d’actualització medicoquirúrgica impartida per un metge convidat nacional o internacional.
  • Perquè busquem qualitat amb un sistema de seguiment dels objectius docents mitjançant reunions entre tutors, residents , adjunts, caps de servei i secció, i la Direcció de Docència.
  • Perquè donem retorn als residents i avaluem les rotacions internes i externes amb la participació dels metges responsables, els tutors, els caps de secció, els caps de servei i la Direcció de Docència.
  • Perquè facilitem l'assistència al curs anual de residents de Cirurgia Cardíaca i organitzem sessions clíniques setmanals i cursos diversos sobre temes clau com ara la reanimació bàsica, l'actualització en Cirurgia Cardíaca i el tracte d'arítmies i marcapassos.
  • Perquè treballem per aconseguir finançament per al curs Europeu de Cirurgia Cardíaca a Bèrgam (Itàlia), que permet adquirir la capacitació per actuar com cirurgià cardíac a tota la Unió Europea.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

eTEAMS I: Habilitats no tècniques

CUSAM I: Habilitats en orientació diagnòstica bàsica

R2

Biblioteca

eTEAMS II

R3

eTEAMS III

R4 eTEAMS IV: Curs bàsic d'instructors en simulació clínica

Itinerari formatiu específic

R1

Actualització sobre cirurgia cardíaca

Electroestimulació

Lapsim I: Simulació en cirurgia mínimanent invasiva bàsica amb pelvitrainers

R2

Ecografia i imatge cardíaca

Extracció de dispositius d'electroestimulació cardíaca

Lapsim II: Simulació en cirurgia mínimanent invasiva bàsica amb pelvitrainers

R3

Cirurgia endovascular

Lapsim III: Simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada amb simulador virtual

R4

Fonamentals in Cardiac Surgery (Part 1)

Cardiopaties congènites de l'adult

Lapsim IV: Simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada amb simulador virtual/robòtic

R5

Fundamentals in Cardiac Surgery (Part 2)

Lapsim V: Simulació en cirurgia mínimament invasiva avançada amb simulador virtual/robòtic

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.