Immunologia

El Servei d’Immunologia és el responsable del diagnòstic, docència i investigació en Immunologia a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (HUVH) i la seva àrea d'influència.
Els processos clau que realitza són: Les proves diagnòstiques d'immunologia i assessorament en el disseny de protocols diagnòstics, consulta externa d'immunologia clínica, docència especialitzada d'Immunologia, tant pre com postgrau, i investigació, desenvolupament i innovació mitjançant projectes propis en els camps de les immunodeficiències primàries, de l'autoimmunitat i assessorament en el disseny i execució de projectes de recerca d'altres grups de l'Hospital.

El Servei d’Immunologia forma part dels Laboratoris Clínics VH, un dels més grans d’Europa amb més de 16.000.000 determinacions/any. Està localitzat a la planta baixa de l’edifici dels Laboratoris Clínics VH (aproximadament 400 m2) en unes instal·lacions noves (2014). Està organitzat per processos dins del marc del sistema de gestió de la qualitat ISO 9001: Autoimmunitat, Hipersensibilitat, Immunologia Cel·lular, Immunogenètica (HLA i malaltia), Immunogenètica (Estudi d’immunodeficiències primàries),  Immunoproteïnes,  Monitorització de la immunoteràpia i Consulta d’Immunologia Clínica. Participa activament en els processos clínics de l’Hospital en els comitès gestors de casos multidisciplinaris d’amiloïdosi, mieloma múltiple, immunodeficiències primàries i glomerulopaties complexes.

A més, col·labora bidireccionalment amb altres serveis en els processos clínics d’autoimmunitat, al·lèrgia, immunologia de la reproducció i del càncer. El servei forma part del Programa Transversal d’Immunologia del Campus Vall d’Hebron que permet la interrelació amb altres professionals que treballem en temes d’immunologia en altres grups de recerca. Tot això facilita, que el servei tingui 3 programes de sessions diferenciats:

 • sobre revisions de temes d’immunologia diagnòstica
 • de casos clínics
 • Journal Club o Research in progress (en anglès)

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron? 

 • Perquè som un hospital terciari amb serveis capdavanters. El volum de pacients del centre ofereixen un gran potencial docent i d’adquisició d’experiència.
 • Perquè cobrim la majoria d’especialitats i tindreu la possibilitat de veure patologia complexa i d’aplicar mètodes diagnòstics i de tractaments capdavanters.
 • Perquè la nostra oferta docent s’adapta a la iniciativa i vocació de cada resident, amb opcions des de les més assistencial a la més investigadora.
 • Perquè el servei d’immunologia segueix un model acadèmic, buscant  l’excel·lència assistencial mitjançant la recerca i  la innovació . I a més,  formant professionals en immunologia a nivell pregrau (Medicina i Biomedicina), postgrau (coordinació de les assignatures d’immunopatologia, autoimmunitat i immunodeficiències del Màster d’Immunologia Avançada i  Master of Science on Leading International Vaccinology Education. I coordinació de la secció “ Immune System Diseases” del Màster en Recerca Biomèdica Translacional VHIR-UAB).
 • Perquè és centre de referència al formar part de la Xarxa europea de referència d’immunodeficiències primàries (ERN-RITA) i de glomerulopaties complexes (ERK-Net).
 • Perquè és la unitat de referència del Programa de cribratge neonatal del Departament de Salut de Catalunya en la immunodeficiència combinada greu (únic a l’estat espanyol).
 • Perquè  la Jeffrey Modell Foundaction ha reconegut a l’HUVH com centre d’excel·lència   en immunodeficiències primàries (primer centre a l’estat espanyol).
 • Perquè existeix una assistència integral dels pacients amb immunodeficiències primàries, des de nens a adults, mitjançant un Comitè gestors de casos  multidisciplinari (únic centre a Catalunya).
 • Perquè té una consulta d’immunologia clínica on es diagnostiquen i tracten pacients amb malalties immunomediades complexes.
 • Perquè la Federation of Clinical Immunology Societies (FOCIS) ha declarat com coordinador a l’HUVH del Centre de Excel·lència Barcelona-UAB-FOCIS.

El servei esta composat per 7 especialistes en immunologia, 2 amb perfil més clínic i 5 amb un perfil de laboratori, i per un expert en immunologia molecular. També hi ha un supervisor i 12 tècnic.  1 administrativa. 1 resident cada any (actualment 3) i un pre-doc especialista en immunologia.

Hi ha professionals vinculats amb el servei d’immunologiaque participen en diferents processos:

El Laboratori de Líquid cefaloraquidi és fruït d’un conveni de col·laboració amb VHIR-CEMCAT (Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya), per portar a terme proves assistencials complexes i implementació de nous biomarcadors en esclerosi múltiple a la pràctica assistencial (recerca translacional). En aquest procés participen una investigadora principal del grup de recerca de  Neuroimmunologia Clínica i un tècnic.

La secció d’al·lèrgia, conjuntament amb el servei d’immunologia, participa activament en la elaboració d’informes que interpreten els resultats de proves d’al·lèrgia molecular de pacients procedents d’altres centres. Aquest valor afegit fa aquest servei molt útil pels clients.

Per millorar la coordinació del procés d’immunodeficiències primàries pediàtriques. El servei d’immunologia comparteix funcionalment, una biòloga amb l’Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències Pediàtriques. Aquesta assumeix tasques frontissa entre la clínica i el laboratori.

Amb el Grup de recerca de Bioinformàtica Translacional hi ha una col·laboració per a determinar la patogenicitat de les mutacions en gens de pacients amb immunodeficiències primàries. La complementarietat dels estudis immunològics, genètics, bioinformàtics i funcionals de les proteïnes, permet un diagnòstic personalitzat dels pacients amb immunodeficiències primàries, que a la vegada serveix per la cerca de tractaments més adients a la patologia molecular present.

El Grup de recerca de Regulació Immunològica i Immunoteràpia dona suport metodològic i tècnic al servei d’immunologia en temes d’investigació aplicada. Actualment, el cap del grup és co-IP d’un projecte de recerca (sobre Síndrome hemofagocític familiar) i d’aquesta col·laboració sortirà part de la tesis d’una resident del servei.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

R2

Biblioteca

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.