Oftalmologia

La Unitat Docent d’Oftalmologia de l’Hospital Vall d’Hebron té unes quantes dècades d’experiència en la formació acadèmica, tant reglada com continuada, de l’assignatura d’Oftalmologia de la llicenciatura en Medicina i de la formació, via MIR, de metges especialistes en oftalmologia.

Places acreditades

4

Grups de recerca
Document

Itinerari formatiu d'Oftalmologia

Contacta amb la unitat docent

“L’oftalmologia es defineix com l’especialitat medicoquirúrgica relacionada amb el diagnòstic i tractament dels trastorns i de les malalties de l’aparell ocular”.

“L’especialista en oftalmologia atén pacients amb patologies oculars. Les seves competències inclouen l’estudi, prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació de les malalties oculars”. 

Activitats docents que impartim

 • Formació d’estudiants del grau universitari de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, en l’assignatura d’Oftalmologia, corresponent al quart any de la formació acadèmica esmentada.
 • Organització de cursos de doctorat inclosos en els programes oficials per obtenir els crèdits necessaris per optar al títol de doctor.
 • Direcció i tutorització de tesis doctorals de l’especialitat d’oftalmologia. Comprèn el procés íntegre de desenvolupament d’una tesi doctoral, que inclou la tria del tema, la feina de camp, l’estudi estadístic i, finalment, la presentació de la tesi davant d’un tribunal i la consegüent obtenció del títol de doctor.
 • Formació de metges interns residents en l’especialitat d’oftalmologia. El nombre de places MIR acreditades anualment per a l’especialitat d’oftalmologia a l’Hospital Vall d’Hebron oscil·la entre 3 i 4, en funció dels requeriments del Servei.
 • Complementa a la formació de metges MIR d’altres hospitals mitjançant estades formatives al nostre Servei.
 • Formació continuada dels diferents professionals que integren el Servei d’Oftalmologia. Inclou les sessions clíniques (dues de setmanals per a tot el Servei, una presentada per un adjunt i una altra per un resident, i una de setmanal de subespecialitat) i l’organització de congressos al nostre propi Servei. Per aprofitar millor aquestes sessions, se sol·licita a organismes oficials que les acreditin de manera oficial.

La formació de residents especialistes en oftalmologia requereix una menció especial en aquest apartat, ja que constitueix una de les prioritats del Servei. Per a això, disposem d’una estructura docent basada en l’existència de la figura del tutor del resident, encarregat d’acompanyar-lo durant els quatre anys de formació. La ràtio és d’un tutor per cada 3-4 residents. És el responsable de facilitar la integració del resident en el Servei, de solucionar els problemes que puguin sorgir durant la residència i de servir de comunicació entre els diferents metges adjunts, el cap del Servei i el mateix resident. Per a això, els tutors es reuneixen periòdicament amb els seus residents tutoritzats, amb els altres tutors del Servei i amb els responsables últims de la docència (el cap del Servei i la Direcció de Docència). Tot això va encaminat a aconseguir els millors perfils de formació dels nostres residents, de tal manera que en acabar la residència estiguin preparats per a l’exercici professional de l’especialitat amb les màximes garanties.

Per què fer l'especialitat a Vall d'Hebron?

 • Garantia d'excel·lent formació quirúrgica.
 • Guàrdies en parella de residents.
 • Totes les subespecialitats al centre, inclòs pediatria.
 • Recerca i investigació activa.
 • Sessions teòriques d'adjunts i residents 4x/setmana.
 • Formació pràctica extra en simuladors de cirurgia.
 • Assistència a cursos i congressos.
 • Possibilitat de rotació externa (4t any).
 • Magnífic ambient al servei.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

Habilitats comunicatives

Investigació

Bioètica

eTEAMS I: Habilitats no tècniques

CUSAM I: Habilitats en orientació diagnòstica bàsica

R2

Biblioteca

eTEAMS II

R3

eTEAMS III

R4

eTEAMS IV: Curs bàsic d'instructors en simulació bàsica

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.