Pediatria i àrees específiques

La Unitat Docent de Pediatria, ubicada a l’Hospital Infantil i de la Dona, compta amb una àmplia trajectòria en la formació d'especialistes i ofereix una formació versàtil dels futurs especialistes, des de les malalties més freqüents i prevalents fins a les patologies més complexes que requereixen atenció en centres d’alta tecnificació com el nostre.

Fins ara, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha comptat amb 60 residents de Pediatria, a raó de 15 per any. Durant el curs 2020-2021 s’ha ampliat l’oferta docent a 18 residents per any.

L’Hospital Infantil

L’Hospital Infantil disposa de totes les especialitats pediàtriques mèdiques i quirúrgiques consolidades com a referents en patologies com ara les cardiopaties congènites, la hipertensió pulmonar, el trasplantament d’òrgan sòlid, les malalties onco-hematològiques i el trasplantament de moll d’os. L’Hospital Infantil té una relació molt estreta amb l’Hospital de la Dona oferint assistència prenatal en gestacions de risc així com assistència al nadó en una unitat neonatal d’alta especialització. La base del SEM pediàtric es situa a l’Hospital Infantil i ofereix a tots els residents la possibilitat de realitzar una rotació específica a la seva unitat.

A més, la interrelació constant entre els pediatres de l’Hospital Infantil i els centres d’atenció primària de la zona permet oferir al resident una visió global i integradora de la Pediatria. El resident d’últim any pot, si ho desitja, realitzar una rotació per les consultes ambulatòries de diferents especialitats pediàtriques que es realitzen al CAP Casernes.

Formar-se com a pediatre/a a Vall d’Hebron

Durant la residència, l’activitat assistencial dels residents, fonamental per poder assolir els objectius docents, es combina amb activitat docent pròpiament dita en forma de sessions clíniques, simulacres i la participació en congressos, cursos, etc. S’està potenciant la realització de sessions clíniques setmanals via telemàtica per tal que tots els residents, independentment de la unitat o servei on estiguin rotant puguin assistir. Paral·lelament, i de forma anual, l’Hospital ofereix a tots els residents de Pediatria cursos de suport vital avançat pediàtric, reanimació neonatal completa, atenció Inicial al trauma pediàtric, transport pediàtric, lactància materna i un curs sobre el programa d’optimització d’antibiòtics PROA, entre d’altres.

És essencial que els residents es formin en la metodologia de la recerca, necessària per participar i desenvolupar treballs d’investigació. Durant la residència els convidem a dur-los a terme i poder així participar en comunicacions a congressos i publicacions.

Disposem d’una Subcomissió de Docència de Pediatria, formada per residents i tutors, que representen els diferents Serveis i Unitats Assistencials de la pediatria. Els components d’aquesta subcomissió vetllen per l'aplicació pràctica de la formació i la seva integració en l'activitat assistencial. Gràcies a la implicació d’aquests professionals garantim el control del compliment dels objectius dels programes de formació.

Tots els objectius docents els assoliràs en 4 anys de residència, que es distribueixen de la següent manera:

 • Durant el primer any de residència el resident es forma en aquelles especialitats que considerem bàsiques i transversals: Urgències, Hospitalització pediàtrica, Neonatologia de menor complexitat (inclou el nadó sa), Pediatria d’Atenció Primària i Endocrinologia pediàtrica.
 • El segon i tercer any es destinen a la formació en les especialitats pediàtriques: Pneumologia-Al·lergologia, Cardiologia, Nefrologia, Gastroenterologia-Nutrició-Hepatologia, Neurologia, Patologia infecciosa i Immunodeficiències, Oncohematologia, Cures Intensives Pediàtriques i Cures Intensives Neonatals.
 • El darrer any és un any de rotació voluntària que permet reforçar o ampliar aquelles subespecialitats que el resident consideri, així com formar-se en aquelles en què no ha tingut oportunitat durant la residència (Anestesiologia, Reumatologia, Cures Pal·liatives i Malalt crònic complex, SEM Pediàtric). Durant l’any de R4 també s’ofereix l’opció de fer una rotació externa de 2 mesos a un hospital nacional o internacional.

Per què fer pediatria a Vall d’Hebron

 • Perquè treballaràs en un hospital de referència directa per a la resta d'hospitals de Catalunya i altres comunitats autònomes.
 • Perquè comptem amb una unitat perinatal d'alt nivell tecnològic capacitada per a l'assistència de qualsevol patologia.
 • Perquè assistim a pacients pediàtrics que, per la seva complexitat clínica, requereixen el nivell més alt de tecnologia medicoquirúrgica.
 • Perquè tenim capacitat per realitzar les cirurgies més complexes (cirurgies cardíaques extracorpòries,  Neurocirurgia, tots els trasplantaments d’òrgan sòlid), així com altres tècniques de màxim nivell com trasplantament heteròleg de progenitors hemopoètics i  ECMO. Els pediatres ens encarreguem del maneig mèdic de tots aquests pacients.
 • Perquè podràs assolir els coneixements que necessita un/a pediatre/a per poder accedir al mercat laboral sense mancances, des de les consultes d’un centre d’atenció primària fins a totes les especialitats pediàtriques i serveis de cures intensives.
 • Perquè tindràs un tutor encarregat que et farà un seguiment continuat durant els teus quatre anys de formació.
 • Perquè l’ambient de treball és molt agradable, fomentant la col·laboració i no la competició.
 • Perquè com que som tants, faràs un munt d’amics que et duraran tota la vida.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

ABAT

SV bàsic + DEA

Taller de punció lumbar

Oxigenoteràpia alt flux

eTEAMS I

Habilitats comunicatives

R2

eTEAMS II

ECOCATHSIM

R3

eTEAMS III

R4

eTEAMS IV

Itinerari formatiu específic

R1

SV instrumentalitzat pediàtric

SV neonatal inicial

Taller de punció venosa

Simulació nen greu a urgències pediàtriques

Simulació en hospitalització pediàtrica

Simulació de RN a la planta de puerperi

R2

Ecocardiografia i ecografia bàsica

Oxigenoteràpia i ventilació mecànica domiciliària bàsica

Transferència del pacient crític pediàtric i neonatal

Violència infantil. Detecció i primera actuació

Taller d'intubació i drenatges

Simulació a la planta d'oncohematologia pediàtrica

R3

Suport vital avançat pediàtric

Suport vital neonatal complet

Comunicació de males notícies

R4

Emergències pediàtriques

Atenció inicial al trauma pediàtric

Transport pediàtric i neonatal

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.