Vall d'Hebron cerca persones voluntàries sanes per a un estudi sobre la microbiota i els hàbits alimentaris

La importància de la microbiota intestinal a la salut de les persones és un fet ja demostrat científicament, així com la influència de la dieta en la composició de la microbiota. Els diferents patrons alimentaris fan que es puguin trobar diferències significatives a la composició de la microbiota intestinal de la població. Per aquest motiu, l'equip que lidera la Dra. Chaysavanh Manichanh, responsable del grup de Recerca en Microbioma del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), posa en marxa un estudi per avaluar la composició de la microbiota en individus sans davant de diversos grups d'aliments.

S'anomena microbiota el conjunt de microorganismes que habiten en un entorn concret. La concentració més gran de microorganismes en el cos humà la trobem en el tracte intestinal i ve condicionada tant per factors no modificables com per exemple, el tipus de naixement, la genètica o l'edat; i per factors modificables, que serien els hàbits alimentaris, els fàrmacs o l'estil de vida, entre d'altres.

Fa uns mesos es va completar la fase pilot d'aquest estudi i ara calen aproximadament 1.000 persones voluntàries que hauran de respondre un qüestionari molt senzill sobre els seus hàbits alimentaris i aportar una mostra de femta, 3 cops al llarg d'un any.

Gràcies a la informació que se n'obtingui, s'avaluarà l'efecte de la dieta sobre el perfil microbià.

Qui pot participar en aquest estudi?

Totes aquelles persones que vulguin apuntar-se com a voluntàries sanes han de complir els següents requisits:

  • Edat entre 18 i 75 anys.
  • Sexe indiferent.
  • No patir malalties cròniques que puguin afectar la microbiota intestinal com malaltia inflamatòria intestinal crònica, infeccions intestinals, diabetis mellitus o malalties autoimmunes (lupus, artritis reumatoide, etc.).
  • No haver pres antibiòtics en els 3 darrers mesos (si durant l'estudi hagués de prendre antibiòtics ho ha de comunicar).

Com funciona l’estudi?

  • La durada de l’estudi serà d’1 any.
  • Els participants hauran de respondre uns qüestionaris sobre els seus hàbits de consum d'aliments.
  • Recollida de 3 mostres de femta. El material per a la recol·lecció se'ls farà arribar al domicili i l'hauran de tornar per correu.
  • No cal cap desplaçament al centre hospitalari.

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.