Febre en nens

08/05/2023

Català

Dr. Sebastià González, Irene Ortiz

Salut en sintonia

La febre en nens és molt habitual i forma part de la resposta de l’organisme davant una infecció, i és, a més, un dels signes més comuns de malaltia en la infància. Juntament amb la febre pot aparèixer sensació de fred, malestar o manca de gana, però normalment els petits solen tolerar-la relativament bé.

És important hidratar bé l’infant, deixar-los descansar el màxim possible i mantenir una bona temperatura a casa. Hem d’estar atents als signes d’alarma. Si la febre es manté per sobre dels 38 °C i el nen o nena té malestar general, es poden administrar antitèrmics. Tot i ser molt habitual tenir febre, no dubtis a portar-lo a urgències si apareixen signes d’alarma.

Que has de tenir en compte a l’hora d’administrar antitèrmics:

  • No és estrictament necessari donar antitèrmics al nen que fa un pic de febre perquè sí.
  • L’objectiu del tractament antitèrmic és alleujar el malestar, de forma raonable, lògicament cal entendre que el nen està malalt i no s’ha d’esperar que es trobi perfectament com un dia normal.
  • És important usar les dosis d’antitèrmics recomanades pel pediatre i respectar els horaris a l’hora de les preses, encara que la febre aparegui abans.
  • No està comprovat que alternar diferents medicaments antitèrmics sigui un mètode més eficaç per tractar la febre i el malestar. En canvi, fer-ho pot provocar confusions a l’hora d’administrar-los. Per tant, sols alternarem els fàrmacs en cas estrictament necessari.
  • L’ibuprofèn no s’ha de fer servir per sota dels 3 mesos de vida.
  • Sempre cal mantenir els medicaments fora de l’abast dels nens.

Aquestes són les indicacions de consulta al pediatre com més aviat millor o de visita a urgències si la febre persisteix. Bàsicament, els signes d’alarma més importants que són:

  • És un nounat, cal que sigui visitat immediatament a Urgències si presenta febre.
  • El nadó té més d’un mes, però menys de 3 mesos, cal que sigui visitat a Urgències o al pediatre el mateix dia, especialment si no té focus o explicació de la febre.
  • Es troba molt malament, està molt irritable, decaigut o té molta somnolència.
  • Apareixen convulsions.
  • Hi ha mal de cap intens o dolor a la nuca així com vòmits repetits.
  • Presenta dificultat respiratòria.
  • Apareixen petèquies, que són unes taques liloses a la pell que no desapareixen amb la pressió del dit.
  • Si, en qualsevol cas, la febre persisteix diversos dies i és alta, caldrà doncs visitar el pediatre.

Si vols saber-ne més, escolta el primer capítol, amb les veus especialitzades dels professionals de l’hospital Vall d’Hebron: el pediatre d’Urgències Sebastià González i la Infermera pediàtrica Irene Ortiz.

Per no perdre't cap podcast segueix-nos a:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.