Codi
1
Codi Hipàtia
553

Medicina Intensiva

La nostra missió és restaurar la salut de tots els pacients crítics o potencialment crítics de l’hospital mitjançant sistemes avançats de monitoratge i suport vital. La nostra tasca envers els pacients la realitzem tant dins de la Unitat de Cures Intensives com fora, 24 hores al dia, tots els dies de l’any. Disposem del coneixement i dels mitjans tècnics per atendre pacients de màxima complexitat.

El servei de Medicina Intensiva compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:41
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Pneumologia

Al Servei de Pneumologia treballem per proporcionar la millor assistència als pacients amb malalties respiratòries. Per aconseguir aquest objectiu, duem a terme paral·lelament una activitat investigadora i docent que, sens dubte, contribueix a millorar la qualitat assistencial.
El servei de Pneumologia compta amb l'acreditació
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 30.12.2021, 13:40
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Medicina Intensiva

La medicina intensiva és l’especialitat que s’ocupa dels pacients crítics, aquells pacients que es troben en situació de risc vital susceptibles de recuperació. Això ens permet una visió molt àmplia de tota mena de pacients i patologies i ens porta a ser una de les especialitats més transversals del nostre sistema de salut actual. La Unitat Docent de Medicina Intensiva incorpora, juntament amb la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital General, l'UCI de Traumatologia, la Unitat de Postoperats de Cirurgia Cardíaca i les àrees de semicrítics generals i traumàtics.

El nostre servei de Medicina Intensiva és referent en patologies com el trasplantament pulmonar, ECMO, neurocrítics, lesionats medul·lars, pacients oncohematològics, cremats i gestants, entre d’altres. Això ens diferencia d’altres centres, ja que ens permet tenir accés a la pràctica totalitat de patologia crítica amb l’excel·lent formació consegüent.

Places acreditades

3

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu de Medicina Intensiva

Els residents de medicina intensiva distribueixen la seva formació en àrees diferents: urgències, especialitats mèdiques, sala d’operacions i, principalment, les àrees de crítics com ara la Unitat de Cures Intensives General i l’UCI de Traumatologia i Cremats.

La seva activitat assistencial es caracteritza per una presència constant en les àrees de crítics, així com en les  guàrdies durant tota la residència. D’aquesta manera, es familiaritzen amb la medicina intensiva i adquireixen capacitat per orientar els problemes dels malalts crítics i dur a terme les teràpies necessàries des del primer dia de la residència. Aprenen fonaments d’hemodinàmica, ventilació mecànica, teràpies extracorpòries, maneig farmacològic de vasoactius i antibiòtics, entre d’altres. A més, són part fonamental de l’equip d’emergències i atenció a la parada cardiorespiratòria.

L’adquisició de les competències específiques de l’especialitat es complementa amb la formació en habilitats transversals com ara la comunicació, el treball en equip i el lideratge, la qual cosa permet que guanyin autonomia progressivament, sempre tutoritzats pels especialistes referents.

Som una unitat docent amb diversos grups de recerca, entre els quals es troben el Grup de Patologia Respiratòria, Sèpsia, Hemodinàmica, Infeccions, Pacient Neurocrític, Cures Nefrològiques, Politraumàtics i Cremats. Al VHIR estem representats pel Grup SODIR (Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació), un grup molt actiu amb nombrosos projectes i assajos clínics. A més, formem part de la UNINN (Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia) i, amb el grup de Cirurgia Plàstica i Cremats, pioners al món en aconseguir el primer trasplantament facial total i en el tractament de cremades amb desbridament enzimàtic.

El Servei promou i facilita la presentació de comunicacions als congressos de l’especialitat o la redacció d’articles per a les revistes més influents del sector, activitats que establiran les bases per desenvolupar les tesis doctorals dels seus membres.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

  • Som una de les Unitats Docents de Medicina Intensiva dotades amb una UCI polivalent (Smart-UCI) i tres de monogràfiques (Postoperats de Cirurgia Cardíaca, Politraumàtics i Cremats) i dues unitats de semicrítics.
  • Som centre de referència de trasplantament pulmonar, ECMO, lesionats medul·lars, cremats, oncohematològics i patologia obstètrica greu. A més, tenim molta experiència en el pacient neurocrític, que compta amb els sistemes més avançats en neuromonitoratge
  • Els nostres residents estan integrats en tot moment a totes les activitats de la unitat des del primer dia, ja que és la primera rotació del seu itinerari formatiu
  • Desenvolupem formacions específiques per als residents, on incorporem la simulació com a metodologia fonamental per a la seva formació (habilitats tècniques, algoritmes diagnòstics i treball en equip)
  • Formem el SODIR (Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació), grup de recerca del VHIR que ens facilita treballar amb investigadors reconeguts a escala nacional i internacional.

Pneumologia

La Unitat Docent de Pneumologia està formada pel Servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron, amb participació dels Serveis de Medicina Interna, Cardiologia, Radiologia, Cirurgia Toràcica, Medicina Intensiva i la Unitat d’Urgències.

Places acreditades

3

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu de Pneumologia

La pneumologia s’ocupa de la fisiologia i la patologia de l’aparell respiratori. La finalitat bàsica és l’estudi de l’etiologia, l’epidemiologia, la fisiopatologia, el diagnòstic, el tractament, la prevenció i la rehabilitació de les malalties respiratòries. Els principis diagnòstics i terapèutics de la pneumologia són semblants als de la medicina interna, encara que existeixin matisos que distingeixen clarament ambdues especialitats. L’aspecte diferencial més important és el de la seva dependència i domini de les tècniques específiques. Entre d’altres l’anàlisi de la funció pulmonar, l’endoscòpia respiratòria o toràcica, la polisomnografia i la poligrafia cardiorespiratòria, que són diagnòstiques, i la rehabilitació i la ventilació mecànica, que són les terapèutiques.

Per què fer l'especialitat a Vall d'Hebron?

  • Perquè com a participant en el programa de formació en pneumologia podràs observar, estudiar i tractar els pacients (ingressats i externs o ambulatoris) amb una gran varietat de malalties respiratòries.
  • Perquè al final de la residència podràs demostrar una competència i perícia tècnica en el diagnòstic i el tractament d’un ampli espectre d’afeccions respiratòries agudes i cròniques, tant en l’àmbit hospitalari com en l’extrahospitalari.
  • Perquè podràs desenvolupar programes de prevenció, promoció de la salut i educació sanitària amb pacients, familiars i la seva comunitat.
  • Perquè hauràs entrat en contacte amb línies de recerca clínica, experimental i/o epidemiològica que et permetran desenvolupar un esperit crític respecte a la literatura científica i desenvolupar les bases per a la teva autoformació continuada.

Recerca clínica/innovació en la pneumònia i sèpsia (CRIPS)

Yolanda Peña-López

Pediatria, Hospital Infantil i Hospital de la Dona

Joan Balcells Ramírez

Cures Intensives Pediàtriques, Hospital Infantil i Hospital de la Dona

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.