Arrenca un assaig clínic pioner per validar l'eficàcia de la immunoteràpia en 29 tipus de tumors

Els resultats de l'estudi suposaran un gran avanç en el tractament de múltiples tipus de càncer, especialment, per aquells menys convencionals i estudiats per la dificultat de reclutament. L'objectiu és mesurar l'eficàcia de la immunoteràpia per una alteració genètica que sigui comú entre tots els participants, independentment de la localització del tumor.

13/06/2021

Es posa en marxa l'assaig clínic ACROPOLI, un estudi pioner i d'abast nacional amb l'objectiu d'avaluar l'eficàcia de la immunoteràpia en 29 tipus de càncer diferents al mateix temps. Es tracta del primer estudi Basket -que mesura la utilitat clínica d'un sol fàrmac en diferents tumors amb un biomarcador compartit- promogut pel grup cooperatiu d'investigació acadèmica SOLTI. En concret, l'estudi avaluarà el valor predictiu del biomarcador molecular PD1. 

Habitualment, s'estudia cada càncer de forma individual, en aquest cas, s'analitzaran múltiples tipus de càncer que comparteixen la sobreexpressió d'aquest mateix biomarcador per comprovar si la immunoteràpia funciona amb independència de la localització del tumor. La immunoteràpia és l'activació del propi sistema immunològic per fer front a el càncer. Així, no es dirigeix ​​el tractament al tumor sinó al sistema immune de manera que la toxicitat és més baixa que els tractaments estàndards com la quimioteràpia.

El Dr. Aleix Prat, President de SOLTI, investigador principal d'ACROPOLI, Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de Barcelona i cap del grup Genòmica translacional i teràpies dirigides a tumors sòlids de l’IDIBAPS, apunta: "aquest estudi permetrà la participació de pacients amb tumors menys freqüents per als quals no hi ha tanta investigació clínica ni tants tractaments aprovats. En aquest cas, comprovarem si utilitzant un biomarcador específic, un subgrup d'aquests pacients poden beneficiar-se de la immunoteràpia com ho fan altres tipus de càncer molt més habituals".                                                                                               

Per la seva banda, el Dr. Josep Tabernero, director de l'VHIO, co-investigador principal d'ACROPOLI i Cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, afegeix: "un dels objectius que perseguim amb aquest estudi basket és demostrar que el marcador basat en el gen PD-1 -utilitzant la detecció prèvia de l'ARN missatger- és més sensible per determinar la població de pacients que es beneficien del tractament que l'expressió de la proteïna PD-L1 detectada per immunohistoquímica, que és la que utilitzàvem fins ara".

Així, la transcendència de l'estudi orbita al voltant de tres grans eixos: identificar els pacients als quals un camp emergent com la immunoteràpia pot tenir un gran impacte; fer-ho mitjançant l'oncologia de precisió, és a dir, a través de biomarcadors que determinin a priori quins pacients poden beneficiar-se d'això i, finalment, la transversalitat, avançar cap a un tipus d'estudi on la localització del tumor no sigui l'objectiu principal.

La immunoteràpia és una estratègia terapèutica que porta anys en desenvolupament i l'evidència indica que és imprescindible conèixer l'estat d'activació immunològica dels tumors dels pacients per predir si la resposta a aquest tipus de teràpia serà significativa o no; és el que s'anomena "tumors freds" -amb baixa quantificació de PD1- comparats amb els "tumors calents" -en els quals trobem major quantitat de PD1-.

Liderat pel Dr. Aleix Prat i pel Dr. Josep Tabernero, en l'estudi participaran vuit hospitals més, fins a arribar als deu totals: la Fundació Institut Valencià d'Oncologia, l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus de Tarragona, la Fundación Jiménez Díaz de Madrid, l'Hospital Universitario 12 de Octubre de Madrid, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) i l'Institut Oncològic Barcelona (IOB) de l'Hospital Quirónsalud Barcelona.

L'estudi ACROPOLI, que durarà dos anys, pretén predir el benefici al tractament amb un fàrmac de la família dels inhibidors de PD1: spartalizumab. Als pacients que participaran se'ls quantificarà l'expressió de PD1 del seu tumor i es dividiran en dos grups: uns amb expressió alta, però també s'inclouran pacients amb una expressió baixa per demostrar en quins casos la immunoteràpia no funciona.

Sobre SOLTI

SOLTI és un grup cooperatiu de referència en recerca clínica en càncer. Amb una base acadèmica i transnacional, està dedicat al disseny i execució d'estudis clínics a partir de la biologia molecular dels tumors. El seu interès s'ha focalitzat en càncer de mama, però obre el seu àmbit a altres tumors. El principal objectiu de SOLTI és promoure, des d'una visió disruptiva, una investigació innovadora que millori el benestar i el pronòstic dels pacients amb càncer. Des de la seva fundació el 1995, el propòsit és canviar el paradigma de la investigació clínica - translacional del càncer des de l'àmbit acadèmic. Amb un bagatge de 77 assaigs clínics i 40 en actiu, SOLTI està integrat per més de 400 investigadors en una xarxa de 100 centres entre Espanya i Portugal coordinats per una oficina central a la qual treballa un equip de 50 persones. SOLTI forma part de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.