Celebrem la IV Jornada d’Atenció al Dol Perinatal

Vall d’Hebron és pioner en formar als professionals que acompanyen les famílies en el procés de dol.

21/02/2020

La pèrdua gestacional o neonatal és una dura experiència per als pares, amb repercussions pel seu entorn familiar i social. Vall d’Hebron és pioner en formar als professionals que acompanyen les famílies en aquest procés perquè les ajudin a afrontar la pèrdua i enfocar el seu dol: de matrones a personal d’infermeria, ginecòlegs, obstetres, pediatres, genetistes, anatomopatòlegs o treballadors socials. La Jornada d’Atenció al Dol Perinatal, que ja va per la quarta edició i és referent a l’Estat,  aborda des de la humanització de l’acomiadament, amb un tractament el màxim de respectuós amb el cos, a l’atenció a la parella que ha perdut un fill i la donació d’òrgans, teixits i llet materna.

“Socialment era un dol poc reconegut fins fa poc, sobretot quan la criatura moria abans de néixer, a vegades l’entorn no acompanya els pares en el seu patiment de manera adequada”, reflexiona la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de Vall d’Hebron. “El nostre hospital va ser un dels primers en desenvolupar un protocol, fruit de la col·laboració entre l’equip mèdic i de llevadores i psicòlegs, de com acompanyar les parelles en el dol perinatal, una qüestió que ens ha preocupat sempre”. Vall d’Hebron atén una mitjana de 300 casos anuals de morts fetals i porta a terme mesures com assignar a una llevadora de referència que acompanya a la dona durant tot el procés o procurar  que no comparteixi espai amb mares que acaben de donar a llum. També lliura a les dones que han patit la pèrdua d’un fill durant la gestació la caixa “Una mica de tu”, per tal que posin dins algun record que l’ajudi en el procés d’acomiadament.

A la IV Jornada d’Atenció al Dol Perinatal han acudit com a convidades internacionals Sue Steen, infermera de l’Hospital Maple Grove (EUA), que ha impartit una xerrada sobre l’atenció respectuosa del dol perinatal, i la Dra. Marie-Josee Perez, fetopatòloga de l’Hospital Universitari de Montpellier, que ha abordat el tracte al cos en l’atenció post-mortem. Per part de Vall d’Hebron, han intervingut diferents professionals com la Dra. Elena Carreras, Carla Cusó, infermera de la Unitat de Cures Paliatives Pediàtriques, la pedagoga Núria Ferret, el Dr. Félix Castillo, cap del Servei de Neonatologia; o la Dra. Teresa Pont, Coordinadora Mèdica Trasplantaments. També s’han impartit tallers d’artteràpia, fotografia, musicoteràpia i creació de records, com a eines que poden ajudar en l’acompanyament als pares després de la pèrdua.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.