Dra. Magda Campins: "Els hospitals catalans han vacunat prop del 90% dels pacients de risc i al 88% del personal sanitari"

La Dra. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia, ha acompanyat a la secretària de Salut Pública, la Dra. Carmen Cabezas, a la roda de Premsa per informar sobre el ritme de vacunació enfront la COVID-19 a Catalunya. El 88% del personal sanitari i gairebé el 90% de les persones d'alt risc ateses als hospitals catalans ja s'han vacunat. Dilluns 28 s'obre el torn per als nascuts entre els anys 1987 i 1991.

22/06/2021

L'habitual roda de Premsa per informar sobre el ritme de la vacunació enfront la COVID-19 a Catalunya s'ha fet avui des de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. La Dra. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, ha acompanyat a la Dra. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, per fer balanç de la vacunació enfront a persones d’alt risc ateses als hospitals catalans. Des del 16 de febrer, els 40 hospitals de Catalunya han administrat 274.718 dosis als pacients vulnerables. “Hi ha hagut una gran acceptació de la vacuna entre aquest grup de pacients d’alt risc”, ha destacat.

Els hospitals catalans van començar vacunant als pacients trasplantats. La Dra. Magda Campins ha donat dades de pautes complertes per demostrar el grau de compromís d’aquests pacients amb la vacuna. Per exemple, el 90% dels trasplantats renals ja tenen les dues vacunes; el 89,9%, en el cas dels trasplantats hepàtics; el 91% dels trasplantats de cor, i prop del 93% dels trasplantats pulmonars.

També hi ha hagut una gran acceptació entre les persones que fan diàlisis. Els hospitals catalans han anat vacunant als més de 4.400 pacients que realitzen aquest tractament i les unitats mòbils s’han traslladat a altres centres. Els següents grups en vacunar-se van ser els pacients amb patologies oncològiques, immunodeprimits i d’alt risc.

La Dra. Magda Campins s’ha mostrat també satisfeta amb el grau de vacunació entre els professionals sanitaris. Catalunya ha vacunat ja 193.000 professionals sanitaris, un 88% ja té la pauta complerta i un 91% una vacuna. “En els pròxims dies arribarem a més del 90% del col·lectiu sanitari vacunat amb les dues dosis”, ha avançat.

A partir de dilluns 28 de juny, s'obre la porta de la vacunació a un altre grup. Els nascuts entre els anys 1987 i 1991 ja podran demanar cita per vacunar-se contra la Covid-19.  Ho ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, qui ha destacat que "volem apropar-nos als grups més joves i fer-ho de manera endreçada.  

En aquesta línia la Dra. Carmen Cabezas ha apuntat que els “preocupa especialment” els grups d’edat més joves, d’entre 10 i 29 anys, ja que han observat un augment dels contagis segurament relacionat amb l’increment de la mobilitat i el tancament dels instituts. Per contra, la incidència de contagis entre majors de 50 anys, d’hospitalitzacions i de persones ingressades a les UCI està disminuint, un fet que s’atribueix a què “l’estratègia de vacunació sempre ha buscat vacunar primer les persones amb més risc de complicacions”.  

Pel que fa a la incidència de les variants a Catalunya, les dades demostren que la variant alfa està disminuint la seva presència. En canvi, i segons dades del laboratori de la Vall d’Hebron, la variant delta “ja representaria un 32%Segons la Dra. Carmen Cabezas, l’augment d’aquesta soca explicaria aquesta major transmissibilitat i incidència entre els joves.

Aquesta setmana hi ha previst que arribin un total de 602.550 vacunes a Catalunya i l’objectiu, com sempre, és anar-les posant amb agilitat. De fet, la Dra. Carmen Cabezas ha assenyalat que “fins ahir s’havien posat el 91,6% de les vacunes rebudes que són més de 6 milions” i que “justament ahir es va batre el rècord d’administració de dosis, en vam posar 116.000”. "A hores d’ara ja hi ha un 30% de la població que té la pauta completa de la vacuna”, ha destacat.

L’estratègia de vacunació també s’apropa a aquelles persones que tenen més dificultat d’accés als recursos sanitaris, ja sigui per barreres idiomàtiques o digitals. Mitjançant la xarxa comunitària i aprofitant actes d’aquests grups, aquesta setmana es van posar més de 700 vacunes en una celebració de la comunitat filipina al Raval; així com 618 dosis més al barri de Rocafonda a Mataró. Unes accions que necessiten de "la implicació dels líders d’aquestes comunitats i entitats”, segons la Dra. Carmen Cabezas i que “s’està duent a terme a tot el territori”.

“La infecció en casos de persones vacunades és baixíssim”, ha dit la Dra. Carmen Cabezas. En els casos de les persones amb una dosi hi ha un índex de reinfecció del 0.23%, mentre els que porten la pauta completa és de 0,12%. Unes dades que indiquen “una efectivitat altíssima de la vacuna i la certesa que normalment són casos menys greus que no requereixen d’hospitalització o unitat de cures intensives”. Pel que fa les reinfeccions es calcula que el percentatge és de 1’1%, tot i ser una dada a l’alça ja que poden haver-hi falsos positius o positius prolongats. La xifra s’ha calculat a partir d’aquells casos que van passar la malaltia, es van negativitzar i després de 60 dies han tornat a tenir una prova positiva.

La secretària de Salut Pública també ha donat dades del certificat Covid digital de la Unió Europea. Catalunya és la comunitat que més certificats s’ha descarregat fins avui, en total 681.655. La majoria,  658.000, corresponen a persones que ja s’han vacunat, uns 22.000 a persones que han passat la malaltia en els últims sis mesos i uns 900 a persones que s’han fet la prova.

Sobre les embarassades, ha avançat que ja poden consultar amb el seu metge de referència la possibilitat de vacunar-se. I aconsella que les dones que estan en periode de lactància també es vacunin.

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.