El curs de Farmàcia Pediàtrica celebra 21 edicions com a referent en el seu camp

Professionals de tot l’Estat han assistit a la 21a edició del curs Farmàcia Pediàtrica, organitzat pel Servei de Farmàcia de l’Hospital Infantil i de la Dona. Durant quatre dies, s’han exposat les principals novetats en el camp de l’atenció farmacèuticadels pacients pediàtrics.

13/03/2019

El curs de Farmàcia Pediàtrica de Vall d’Hebron acaba de celebrar la 21a edició com a referent estatal en aquest camp. Aquest curs és un punt de trobada per als professionals, que poden ampliar els seus coneixements en l’atenció farmacèutica dels pacients pediàtrics. D’aquesta manera, durant els quatre dies s’han tractat temes com els efectes secundaris del tractament oncològic, la malaltia inflamatòria intestinal, l’atenció farmacèutica en fibrosi quística, el tractament antifúngic, la patologia renal pediàtrica, la insuficiència cardíaca o l’asma, entre d’altres.

Com explica la Dra. Maria Josep Cabañas, del Servei de Farmàcia de l’Hospital Infantil i de la Dona, “hem realitzat sessions teòriques, taules rodones, tallers i casos clínics per explicar el dia a dia d’un servei com el nostre”. Aquesta experta afegeix que els temes més destacats de l’edició d’enguany han estat “com combatre les infeccions, l’optimització en l’ús dels antibiòtics, la nutrició parenteral i enteral, la farmacocinètica i com els serveis de Farmàcia poden actuar davant dels desabastiments de medicaments preparant fórmules magistrals”. També s’ha fet especial èmfasi en el tractament neonatal i la teràpia farmacològica fetal, “ja que podem tractar els fetus amb fàrmacs per combatre arrítmies, per exemple”, remarca la Dra. Maria Josep Cabañas.

Pel que fa als casos clínics, els experts han posat en comú casos complicats en camps com el del nounat prematur o el del trasplantament de fetge. “Gràcies a un sistema de votació interactiu, els assistents han pogut donar la seva opinió sobre el tractament”, assenyala la Dra. Maria Josep Cabañas.

D’altra banda, durant els tallers en grup, els assistents han pogut conèixer de primera mà els materials per a l’administració de medicaments intravenosos (tant per als pacients hospitalitzats com en domicili) i enterals, així com les consideracions que s’han de tenir a l’hora d’administrar-los per aquestes vies.

També s’ha treballat amb l’aplicació NEOinph VH. Aquesta és a primera app sobre administració de fàrmacs en neonatologia. Infermeres del Servei de Neonatologia i professionals del Servei de Farmàcia de l'Hospital Infantil i de la Dona de Vall d'Hebron han desenvolupat aquesta app, que és una guia de fàrmacs, fiable i de ràpida consulta, pensada per a professionals que atenen pacients en neonatologia. Elaborar i administrar fàrmacs en període neonatal no és fàcil a causa de la falta de preparacions comercials dissenyades per a aquesta població. Per exemple, les dosis no estan ben definides perquè s'extrapolen de les de l'adult o s'ajusten en funció del pes o la superfície corporal. A més, la necessitat de ser precisos en el càlcul de les dosis obliga a diluir els fàrmacs abans de la seva administració parenteral, la qual cosa obliga a minimitzar el risc d'error pel que fa al càlcul, el diluent triat, la concentració final o l'estabilitat de la mescla. 

L'app NEOinph VH es pot descarregar en l'App Store i en Google Play Store.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.