El Programa de Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron visibilitza i tracta la salut mental de la dona durant l’embaràs i el postpart

Dues de cada deu dones pateixen problemes de salut mental des que decideixen ser mares, durant l’embarás i fins al primer any de vida del seu nadó. El Programa de Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron acompanya les dones que tenen una patologia psiquiàtrica prèvia, o que debuta durant l’embaràs o en el postpart. El Dia de la Salut Mental Materna, que se celebra el primer dimecres de maig, vol trencar tabús i donar visibilitat a un problema que poden patir totes les dones.

04/05/2021

Dues de cada 10 dones presenten problemes de salut mental des que decideixen ser mares, durant l’embaràs i/o el primer any de vida del nadó. Aquestes patologies, a més de causar patiment a les dones, poden dificultar que les dones puguin establir un bon vincle amb els seus fills. Per tant, la salut dels fills també es pot veure afectada. Per tal de tractar aquestes patologies en les dones embarassades i vetllar pel millor desenvolupament del vincle entre mares i fills, el Programa de Salut Mental Perinatal treballa per fer un diagnòstic primerenc i aplicar el millor tractament.

“L’embaràs i el postpart és el moment vital en què una dona té més risc de patir una malaltia mental”, avisa el Dr. Miguel Sandonis, adjunt del Servei de Salut Mental. “Molts trastorns debuten en aquesta etapa i els que ja estan diagnosticats es poden descompensar”, matisa. Entre les causes hi ha factors biològics –les hormones–, genètics, psicològics i socials. “La falta de suport social i la soledat són factors de risc, no és el mateix una mare que passa el dia sola amb el seu nadó, que una dona que té al costat a la seva mare, la germana o la veïna”, afegeix el Dr. Miguel Sandonis.

“Hem de ser conscients que li pot passar a qualsevol dona, igual que un part pot complicar-se, hauríem de parlar més sobre que un percentatge de dones pot tenir adversitats emocionals o depressió durant l’embaràs o el postpart i que si això passa pot demanar ajuda”, explica la Dra. Gemma Parramon, cap de la secció de Salut Mental de Vall d’Hebron. El problema s’esdevé quan les dones no consulten pels seus símptomes per temor als prejudicis socials i culturals que hi ha sobre la salut mental i pel temor a ser titllades de males mares”, alerta la Dra. Gemma Parramon, al capdavant de l’equip de Salut Mental i Psicologia Perinatal. I, per tant, deixen de rebre ajuda per part de professionals especialitzats. Hi ha molts problemes de salut mental durant l’embaràs i el postpart que no es diagnostiquen ni es tracten, un 75% aproximadament.

El Programa de Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron acompanya tant la dona que té una patologia psiquiàtrica prèvia com si aquesta debuta durant l’embaràs o després del part. L’objectiu és donar suport especialitzat i fer un seguiment estret de les mares que pateixen aquests tipus de trastorns mentals. Des del Programa es defensa que les patologies psiquiàtriques no són motiu per impedir a la dona ser mare. Seguint el tractament adequat poden aconseguir-ho amb el mateix èxit que una dona que no pateix cap trastorn. La Dra. Gemma Parramon assegura que “totes les dones poden triar si volen ser mares.“ “Coneixem com evolucionen les patologies mentals durant l’embaràs, sabem com tractar-les i sempre parlem amb les pacients sobre els riscos i els beneficis dels tractaments”, comenta.

La Dra. Maia Brik, especialista del Servei d'Obstetrícia i investigadora del Grup de Recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), remarca la importància del cribatge del Protocol de seguiment de l'embaràs, impulsat pel Departament de Salut. Per detectar casos de dones amb problemes de salut mental es fa un qüestionari en el primer i segon trimestre de l’embaràs. En cas que la dona pateixi un trastorn mental, es pot començar com abans millor a aplicar tractament.

Els professionals de Salut Mental de Vall d’Hebron reben derivacions de pacients per part dels centres de la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i d’Atenció Primària (CAP), però també dels Centres de Salut Mental, així com del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) i del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital.

El protocol d’acció es basa en dos tractaments; el farmacològic i el psicològic. “La suspensió dels psicofàrmacs durant l’embaràs o la lactància per desconeixement de la seva seguretat comporta un gran risc de recaiguda de la patologia que presenta la dona. Però hi ha molts psicofàrmacs que són segurs pel fetus i el nadó i permeten que la dona es mantingui sense símptomes” explica la Dra. Gemma Parramon.

El tractament psicològic és prioritari i sempre està basat en l'evidència. “Realitzem teràpia cognitivoconductual en sessions individuals i grupals que tenen una funció de prevenció. Les dones estan en un període d’alta vulnerabilitat psíquica i per tant aquest tractament, que està basat en l’evidència científica, té un impacte saludable en la vida de la dona, del nadó, de la família i de la societat en general”, comenta Maria Emilia Dip, psicòloga clínica del Programa de Salut Mental Perinatal. “El treball grupal és molt important perquè les dones shi senten escoltades i enteses entre elles, troben una comunitat i una tribu”, afegeix. Aquestes sessions grupals i presencials no es van poder dur a terme durant el confinament. Segons un estudi liderat per la Dra. Maia Brik,més de la meitat de les embarassades van patir símptomes de depressió o ansietat durant els mesos de confinament. Per una banda, l’estudi indica que durant els primers mesos de pandèmia un 38% de les embarassades tenia símptomes de depressió i un 59% tenia símptomes d’ansietat. I, per l’altra banda, mostra que no rebre suport social durant l’embaràs es relaciona amb el desenvolupament d’ansietat i depressió en situació de pandèmia. 

Actualment, la situació de les dones que pateixen un trastorn mental perinatal ha millorat gràcies als avenços en el diagnòstic i el tractament. Tal com apunta la psicòloga clínica Maria Emilia Dip, “la feina del professional del Programa de Salut Mental Perinatal no només està enfocada en la dona que rep el tractament, sinó que també ho està en linfant. Si aquests trastorns no es tracten, la patologia es pot cronificar i afectar el desenvolupament del nadó o la relació de parella”.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.