El VHIR coordina el TRUSTroke, un projecte europeu d’intel·ligència artificial per optimitzar el tractament dels ictus

El resultat final de la iniciativa serà una plataforma que assenyalarà els factors de risc i predirà les possibles complicacions del pacient.

01/06/2023

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) coordinarà el projecte TRUSTroke, una iniciativa finançada pel programa d’investigació i innovació Horizon Europe per crear una plataforma d’Intel·ligència Artificial que ajudi en el tractament personalitzat dels pacients amb ictus. El sistema s’entrenarà mitjançant dades dels historials clínics, tant durant l’ingrés com del seguiment posterior a curt, mitjà i llarg termini; i altres informacions facilitades pels pacients i professionals de la salut mitjançant l’app mòbil Nora. A partir de la informació facilitada i del seu propi aprenentatge, es crearà un mapa fiable del procés de recuperació després de tenir un ictus isquèmic. L’objectiu és controlar els factors de risc i predir les possibles complicacions que poden afectar el pacient convalescent. Tot el procés es farà dins d’un entorn fiable (TRUST) que garanteixi la seguretat de les dates dels pacients.

En concret, la plataforma analitzarà tots els factors relacionats amb la patologia, el pacient i el seu entorn per determinar les seves probabilitats a: una situació clínica complexa al moment de  l’alta; un empitjorament de la salut que derivi en ingressos no planejats; seqüeles greus i permanents que limitin la mobilitat o signifiquin una recuperació parcial; i la repetició d’ictus. La informació resultant proporcionarà una guia fiable pels sanitaris, pacients i cuidadors que ajudarà a personalitzar el màxim possible el tractament i a prevenir riscos i complicacions.

El Dr. Carlos Molina, Investigador Principal i Coordinador del projecte TRUSTROKE indica que “un cop la plataforma estigui dissenyada i entrenada, es faran diverses proves amb la participació dels pacients per assegurar la seva accessibilitat i usabilitat.” I afegeix, “l’última fase serà un assaig clínic on diversos hospitals, entre ells Vall d’Hebron, s’asseguraran que el producte final tingui el màxim nivell de fiabilitat i estigui a punt per al seu ús assistencial.”

Una col·laboració internacional i multidisciplinària

El projecte ‘Validació d'una eina de pronòstic fiable basada en Intel·ligència Artificial (IA) per predir i millorar el resultat de pacients amb un ictus isquèmic’  és producte de la col·laboració de tretze socis amb perfils molt diferents que es complementaran per assegurar l’èxit de la iniciativa.  Els algoritmes d’intel·ligència artificial seran creats i optimitzats per Eurecat, centre tecnològic de Catalunya. Les dades  seran subministrades des de la vessant clínica per tres grans Hospitals Europeus:  L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, El Policlinico Universitario Agostino Gemelli (Itàlia), i la Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica), posteriorment s’incorporarà un quart Hospital, la Univerza V Ljubljani (Eslovènia) en la fase de validació. En aquests hospitals, s’integrarà Nora, una solució per al seguiment de pacients, que facilitarà l’obtenció de dades i la comunicació entre  professionals i pacients. Al projecte també hi participa, en la vessant de pacients, la Stroke Alliance For Europe (SAFE), la xarxa líder a nivell europeu representant més de 30 organitzacions de suport als pacients d'ictus.

El CERN, l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear, un dels centres de recerca científica més grans i respectats del món, conjuntament amb el Politecnico di Milano (POLIMI) i el Consiglio Nazionale delle Ricerch (CNR) seran els encarregats de crear una xarxa de dades federada i segura que garanteixi que les dades sempre es quedaran als hospitals.  S’ha escollit el Josef Stefan Institute (JSI) com a administrador de dades (Data Steward) perquè certifiqui la seva seguretat i fiabilitat. El disseny del producte final anirà a càrrec de NACAR, que tindrà en compte l’experiència del pacient per desenvolupar una solució fàcil d'utilitzar per a tothom i que poguí integrar-se a Nora. Finalment, Eatris s’ocuparà de la part legal i ètica del projecte assegurant la seva viabilitat a llarg termini, i el VHIR com a centre coordinador del projecte, s’encarrega de la part de gestió, difusió i comunicació dels resultats del projecte.

El tret de sortida del projecte s’ha donat a una reunió el mes de maig a Barcelona on s’han reunit representants de totes les organitzacions implicades.  La trobada ha servit per establir els objectius de la primera fase i crear el pla de treball dels pròxims 12 mesos. En total la durada del projecte prevista és de 4 anys i té un pressupost de 6.076.437,50 €.

El projecte és producte de la col·laboració de tretze socis amb perfils molt diferents que es complementaran per assegurar l’èxit de la iniciativa.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.