Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Gràcies al nostre potencial assistencial, docent i de recerca treballem per incorporar nous coneixements per generar valor als pacients, als professionals i a la mateixa organització.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El projecte de ciència ciutadana i divulgació ha estat un èxit en els primers dos centres educatius on s’ha iniciat.
El projecte ENDO-HIT del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), va néixer dins del programa Caixa d’Eines de Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha dut a terme al barri del Carmel, amb l’objectiu de desnormalitzar el dolor de regla i acostar l’endometriosi als i les adolescents.
El pròxim curs es continuarà duent a terme, aquest cop formant part també del Programa Ciència Ciutadana a les Escoles, organitzat per l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona. Gràcies al projecte, tres grups classe de 3r o 4t d’ESO de diferents centres educatius de Barcelona gaudiran de la iniciativa durant un trimestre, a més dels instituts-escola del Carmel on va néixer que continuaran participant en el curs 2024-2025. Es tracta del primer cop que un projecte impulsat des del Vall d’Hebron s’ofereix dins d’aquest programa.
La ciutadania veu el dolor menstrual com una part inevitable i normal de la regla, una barrera important que contribueix que el diagnòstic de l’endometriosi sigui molt tardà. Per això, un dels objectius del projecte és educar sobre aquesta malaltia a les aules de secundària, ja que els símptomes poden aparèixer amb les primeres regles.
ENDO-HIT es va iniciar el curs 2022-2023 com un projecte de ciència ciutadana cocreada amb l'alumnat dels instituts-escola Mirades i Coves d'en Cimany, juntament amb el VHIR i l'acompanyament de l'agència de comunicació científica Eduscopi, en el marc del Programa Caixa d’Eines, i amb el suport inestimable d’EndoCat, l’associació d’afectades d’endometriosi de Catalunya. En la primera edició del projecte, investigadores del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia van impartir una xerrada a l’alumnat sobre el cicle menstrual i l’endometriosi.
A falta d’un mètode objectiu per avaluar el dolor menstrual, l’alumnat va reflexionar sobre com el dolor de regla afecta a situacions de la vida quotidiana. Amb el suport de l’equip del VHIR i Eduscopi, els participants van elaborar un qüestionari per recollir informació i opinió sobre el tema, on també s’analitzaven dades demogràfiques sobre el dolor menstrual, que van distribuir entre familiars i veïnat. Es van obtenir més de 1000 respostes, que l’alumnat va analitzar i difondre a través d’infografies i xerrades a altres instituts.
Aquest curs passat es va continuar el projecte; les investigadores van impartir la xerrada a quatre centres educatius més, amb la participació de voluntàries d’EndoCat, a banda del Mirades i el Coves d’en Cimany, en el marc del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència. L’equip va avaluar l’impacte d’aquestes xerrades en el coneixement sobre salut menstrual i l’interès i l’acceptació d’aquest tipus d’activitats entre l’alumnat i va poder comprovar empíricament el que ja havien vist durant la primera edició del projecte; l’endometriosi encara és una malaltia molt desconeguda entre l’alumnat, i tot i que tractar sobre salut menstrual està més normalitzat a l’institut, els i les alumnes tenen un coneixement limitat del tema. L’alumnat dels dos centres participants en el programa Caixa d’Eines va col·laborar en l'anàlisi dels resultats, van generar materials educatius i de difusió, van impartir xerrades a grups d’altres centres i van avaluar l’impacte d’aquestes seguint la mateixa metodologia que les investigadores.
“La idea és aconseguir que el projecte pugui ser sostenible en el temps i arribi a molts més centres” afirma la Carina Masferrer Ferragutcasas, investigadora del projecte dins del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR, durant la seva intervenció a la segona edició del congrés de Género y Comunicación de la Ciencia que va tenir lloc el passat 4 de juny a Bilbao.
Més enllà d’aquest projecte, el programa Caixa d’Eines de Pla de Barris, en el marc del qual va néixer aquesta proposta, aposta per la introducció de pràctiques artístiques i científiques dins el currículum escolar per tal de reduir les desigualtats, articulant l’educació formal, la no formal i la comunitat. Això permet a l’alumnat ampliar els seus horitzons i oferir noves maneres d’aprendre i de relacionar-se amb el seu entorn.
Ginecologia, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.