Joan Dausà ofereix una intervenció musical al terrat de Vall d’Hebron per impulsar el Festival VALLVIVA

El cantant escull els temes “Ara som gegants” i “Ho tenim tot” per presentar el Festival VALLVIVA, que enguany destinarà el 100% dels seus beneficis a dos projectes d’investigació en càncer.

30/05/2023

El cantant Joan Dausà ha ofert avui una actuació musical al terrat de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per presentar la 3ª edició del festival VALLVIVA, que enguany col·labora amb dos projectes de Vall d’Hebron per avançar en la recerca del càncer. “Em feia molta il·lusió venir a l’acte organitzat per Vall d’Hebron i VALLVIVA. L’Hospital ens ha acollit i ajudat en moments importants de la nostra vida, i la feina que feu és imparable”, ha traslladat Joan Dausà als professionals i representants de la fundació VALLVIVA. El festival és una iniciativa de la fundació VALLVIVA, que integren les empreses Royal Verd i Noel Alimentària, i col·labora amb Vall d’Hebron amb més projectes. Sense anar més lluny, els beneficis de la primera edició d’aquest festival van contribuir a finançar el projecte Realitat Millorada de l'Hospital Infantil, de la Fundació A.Bosch, la Fundació Aladina i la Fundació Small.

Aquest any, VALLVIVA torna del 12 al 15 de juliol a la Finca Les Brides, a la Vall d’en Bas (La Garrotxa, Girona), on a més de Joan Dausà, actuaran Víctor Manuel, Ana Mena i  La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, que repassarà grans himnes de la història de la música amb els solistes Manu Guix, Beth, Joan Garrido i La Pau. La música estarà maridada amb experiències vinculades amb la gastronomia i els productes del territori, en un entorn inigualable. Joan Dausà ha avançat un tast del festival al terrat de Vall d’Hebron amb una petita actuació musical on ha tornat a fer el que millor sap, emocionar. No ha necessitat jocs d’artifici ni llums per connectar amb els sentiments de la gent. N’ha tingut prou amb les seves lletres, que narren històries tan íntimes com universals amb les quals és fàcil sentir-se identificat.

Tot i estar immers en la gira que commemora els deu anys de la seva cançó més emblemàtica “Jo mai mai”, va descartar tocar-la, perquè parla d’amors que no van ser i la línia que separa la nostàlgia de la tristesa és massa fina. “He pensat que seria bonic cantar plegats ‘Ara som gegants’ i ‘Ho tenim tot’, que són cançons de superació, de treure forces d’on no n’hi ha i de celebrar quan ho hem aconseguit”, ha dit. “Ara som gegants” és un tema que molts pacients i familiars poden fer seu, doncs parla de moments difícils que a mida que deixem enrere anem veient més petits, fins a ser “records que ja no fan mal”. Mentre que l’anàfora d’“Ho tenim tot”, que diu “prova-ho ara, prova-ho ara”, semblava encoratjar als investigadors del VHIR i VHIO a no defallir ens els projectes de recerca que ajudaran a finançar el festival VALLVIVA.

El poder de la música

Les dues cançons copsen l’esperit del festival VALLVIVA que en paraules del seu director, Eudald Morera, té com a centre les persones, és cent per cent solidari i neix amb la voluntat de construir una societat més digna, compromesa i amb valors. “VALLVIVA no té ambició de guanyar diners, sinó voluntat de generar valors, donar veu al talent, tant gastronòmic com cultural, i retransmetre des del cor i els sentiments”, assenyala Eudald Morera.

Cada cop hi ha més evidència que la música té efectes saludables per a l’organisme. I en el cas de la píndola musical que Joan Dausà ha ofert a Vall d’Hebron el benefici per a la salut ha estat triple. En primer lloc, escoltar música produeix, per exemple, més proteïnes BDFN, que intervenen en la connexió entre neurones, i augmenta la secreció d’endorfines, que donen alegria i milloren el sistema immune. Si a més es canta, els beneficis es dupliquen, perquè cantar afavoreix el metabolisme de les neurones, augmenta l’oxitocina i disminueix el cortisol. I si escoltar música i cantar es fa en el marc del festival VALLVIVA, que dona íntegrament els seus beneficis a dos projectes de recerca oncològica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), els beneficis per a la salut es tripliquen.

Investigació d’avantguarda contra el càncer

Ambdós projectes volen avançar en la recerca sobre el càncer i concretament en càncer de pàncrees. A diferència d’altres tumors, aquest càncer és difícil de tractar perquè està amagat dins l’estroma, un teixit fibrós que protegeix i alimenta les cèl·lules tumorals, que dificulta l’entrada de fàrmacs. Aquest teixit a més té cèl·lules immunosupressores que bloquegen l’entrada de les cèl·lules del mateix sistema immune que han de defensar l’organisme dels agents malignes. “Un repte és desenvolupar noves tècniques per traspassar aquest escut i arribar al tumor”, explica el Dr. Trond Aasen, investigador principal del Grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR. El projecte en el qual està implicat el Dr. Trond Aasen i que serà beneficiari del festival VALLVIVA busca entendre com les cèl·lules tumorals es comuniquen amb cèl·lules de l’estroma a través de Cx43, una proteïna. Cx43 permet que les cèl·lules tumorals explotin cèl·lules estromals, una característica de tumors molt malignes i metastàtics. El projecte busca descobrir com es comporta Cx43 en cèl·lules tumorals de càncer de pàncrees i altres per identificar nous objectius terapèutics i avançar en la comprensió de tumors intractables. “El finançament de VALLVIVA ens permetrà fer una investigació d’avantguarda per comprendre com la complexa interacció entre cèl·lules fa que uns tumors siguin molt agressius i resistents a la teràpia. Ens sentim privilegiats per tenir aquest suport i el seu vot de confiança”, admet el Dr. Trond Aasen.

Medicina personalitzada

El segon projecte que rebrà els fons provinents de la recaptació del festival està liderat per la Dra. Teresa Macarulla, cap del Programa de Càncer Gastrointestinal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins i del Grup de Recerca Traslacional del Càncer Gastrointestinal No Colorectal del VHIO, per avançar en el coneixement d’un dels tumors més complexes de tractar. Cada any es diagnostiquen prop de 8.300 tumors de pàncrees a l’Estat i és el tercer càncer amb més mortalitat, per darrere del de pulmó i còlon. Tot i ser silent, que sol diagnosticar-se tard, i estar infrainvestigat, a poc a poc, es van fent avenços com el del grup que lidera la Dra. Teresa Macarulla. La recerca que finançarà el Festival VALLVIVA està centrada a trobar marcadors que ajudin a preveure la resposta als dos grans tractaments de quimioteràpia que hi ha. “Volem tenir biomarcadors que ens avancin quin tractament és més adequat per a cada pacient”, explica la Dra. Macarulla. “Tenim tot preparat per avançar en aquest projecte de medicina personalitzada”, afegeix.

Vall d’Hebron compta amb un dels equips que tracten càncer de pàncrees més grans del país i té un comitè multidisciplinari de càncer de pàncrees que valora la situació clínica dels i les pacients de manera individualitzada i permet un abordatge totalment integral.

Més sobre VALLVIVA

A més de música de qualitat en un entorn únic, VALLVIVA també aposta per fomentar experiències vinculades amb la gastronomia i els productes del territori i per oferir l’opció de tastar una oferta culinària de primer nivell, de productors i elaboradors de La Garrotxa. Com en les darreres edicions, al Village del festival hi haurà una desena de paradetes que oferiran els seus productes Km0. Aquest any hi haurà una zona exclusiva dins del Village on es servirà menjar del Grup Quinze Ous en format de peu dret.

A la zona Premium, es diversificarà l’oferta gastronòmica amb una proposta de restauració amb menús exclusius d’Estrella Michelin amb propostes de restaurants com Les Cols, Nandu Jubany o Ca l’Enric.

Les entrades per a les diferents jornades del Festival VALLVIVA estan a la venda des de divendres 14 d’abril al mateix web del festival (www.vallviva.cat).

 

La píndola musical de Joan Dausà aporta beneficis per a la salut: escoltar música i cantar té efectes saludables per a l’organisme, i en el marc de VALLVIVA ajuda a avançar en la recerca del càncer

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.