La Dra. Enriqueta Felip, nova presidenta de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM)

La cap de secció  del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) entoma el repte de millorar la supervivència i la qualitat de vida dels i les pacients amb càncer amb un projecte que prioritza el treball en xarxa per assolir l’excel·lència en els tractaments, el desenvolupament de la medicina translacional i de precisió, sense deixar de treballar en la prevenció.

20/10/2021

Més i millor supervivència en càncer. Amb un projecte per entomar aquest repte, l’equip de la Dra. Enriqueta Felip, cap de secció  del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), agafa les rendes de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM).  Sota el lema “SEOM 2.0, el que ens uneix”, en el Congrés SEOM2019, que es va celebrar a Pamplona (Navarra), la seva candidatura va ser escollida per agafar el relleu de la direcció. Durant dos anys, la Dra. Enriqueta Felip ha exercit de vicepresidenta de la societat espanyola d’oncòlegs mèdics i ara, després del Congrés SEOM 2021, que s’ha celebrat on line entre el 18 i 22 d’octubre, assumeix el càrrec de presidenta.

Defensora del treball en equip, la Dra. Enriqueta Felip té una proposta sòlida per millorar la supervivència dels i les pacients amb càncer i la seva qualitat de vida. El seu programa compta amb quatre línies d’actuació: educació; investigació i innovació, i relacions institucionals. Per assolir l’excel·lència en el tractament dels i les pacients en els pròxims dos anys, desenvoluparan programes educatius en àrees d’impacte com la medicina translacional i la intel·ligència artificial. També desenvoluparan un pla de formació en medicina de precisió. Per a la Dra. Enriqueta Felip, el desenvolupament de la medicina translacional i la medicina de precisió són dos reptes de l’oncologia per millorar la supervivència del càncer. Com que la lluita contra el càncer és una batalla que es lliura en equip, consolidaran la SEOM com a punt de trobada de grups cooperatius. Fomentaran el diagnòstic i els tractaments multidisciplinaris establint aliances amb altres societats nacionals i internacionals, com  ESMO, a Europa, i reforçant vincles amb Amèrica Llatina. Així mateix, donaran suport el desenvolupament de biomarcadors que expressin els tumors amb la finalitat d’aplicar tractaments individualitzats. Per a l’anàlisi de dades, avancen que serà necessari incorporar als equips mèdics professionals diversos com bioinformàtics o físics. El cost dels fàrmacs és un altre tema que no passa per alt la Dra. Enriqueta Felip. “Els fàrmacs que venen són cars i com que milloren la supervivència, els i les pacients els hauran d’utilitzar durant molt de temps”, reflexiona.

Més enllà de millorar la supervivència, hi ha un altre repte clau per a la Dra. Enriqueta Felip: “treballar en la prevenció”. Com a exemple, cita que “el tabac causa el 30% dels tumors”

La Dra. Enriqueta Felip avança que assumeix el repte de presidir la SEOM "amb molta energia i il·lusió". "Junt amb la directiva vull treballar per al futur de la Societat i dels seus membres. També promoure la qualitat en el tractament de càncer de tots els pacients. Vivim una situació canviant, una transformació contínua i està clar que la SEOM té un gran compromís amb els seus membres i seguirem treballant perquè continuï sent un referent", reflexiona. "Treballarem per aconseguir equitat en l'accés a estratègies de consell genètic, prevenció, garbellat, procediments diagnòstics i moleculars, accés a fàrmacs oncològics, biomarcadors i cures pal·liatives”, resumeix.

Durant els dos anys en què ha exercit de vicepresidenta de la SEOM, la Dra. Enriqueta Felip ha hagut de gestionar la pandèmia de la COVID-19. “Vam intentar que la SEOM fos element de cohesió i comunicació”, explica. I ara que el virus va de capa caiguda, de les lliçons apresses durant la pandèmia es queda amb la cooperació entre sanitaris, investigadors i pacients, i la telemedicina. 

La Dra. Enriqueta Felip ha dedicat la seva vida professional al tractament dels pacients amb tumors toràcics. Un dels seus últims treballs, publicat en la revista The Lancet, avançava en l'ús de la immunoteràpia en el context del càncer de pulmó.

Amb el nomenament de la Dra. Enriqueta Felip com a president de la SEOM, Vall d’Hebron reforça el seu compromís amb aquest organisme que compta amb 1.700 oncòlegs i on la Dra. Elena Elez, per exemple, adjunta del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, exerceix de tutora de residents i coordinadora de la Secció SEOM + MIR. El Dr. César Serrano, també oncòleg mèdic del servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona i cap del Grup de Recerca Traslacional del Sarcoma del VHIO, forma part així mateix de la nova junta directiva 2021-2022 com a vocal.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.