La Fundació Joan Petit dona 100.000€ per a la recerca en càncer infantil

El donatiu permetrà continuar impulsant projectes d’investigació per entendre i trobar noves teràpies per als tumors pediàtrics del sistema nerviós i els sarcomes infantils.

01/12/2022

Un any més, Amics Joan Petit Nens amb Càncer Fundació col·labora amb la recerca en càncer pediàtric que duu a terme el grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). En concret, dona suport a les línies de recerca en tumors del sistema nerviós i en sarcomes liderades pel Dr. Miquel Segura i el Dr. Josep Roma, respectivament, ambdós investigadors principals del grup.

Tot i que la supervivència del càncer en infants i adolescents ha millorat molt en les darreres dècades, aquest progrés no ha estat en totes les malalties per igual i, per tant, encara hi ha tumors amb taxes de supervivència que no són òptimes i tractaments que provoquen efectes secundaris molt importants. Els tumors pediàtrics del sistema nerviós són les neoplàsies sòlides malignes més freqüents del càncer infantil i la principal causa de mort relacionada amb el càncer en nens.

El Laboratori de Tumors Neurals al grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR, liderat pel Dr. Miquel Segura, se centra en el neuroblastoma, un tumor sòlid pediàtric del sistema nerviós perifèric, i en tumors cerebrals pediàtrics del sistema nerviós central pediàtric com l'ependimoma, medul·loblastoma o glioma d'alt grau. “Amb la finalitat de trobar noves formes de teràpia que siguin més efectives i segures, l'objectiu principal del laboratori és implementar l'ús de teràpies epigenètiques, és a dir, teràpies que van dirigides a gens reguladors de l’expressió gènica i que poden afectar més d’un procés alterat en el càncer”, destaca el Dr. Segura. En aquest sentit, la donació de la Fundació Joan Petit permetrà assolir aquest objectiu gràcies a poder captar i retenir talent investigador, generar nous models per als tumors pediàtrics de sistema nerviós menys freqüents, i desenvolupar un nou fàrmac per inhibir la funció del complex remodelador de la cromatina BAF, clau en la regulació epigenètica.

En relació amb el treball en sarcomes infantils, aquests constitueixen una àmplia família de tumors malignes, que s’originen en una gran varietat de teixits de suport de l’organisme. Entre la població infantil destaquen, per la seva elevada malignitat i incidència, el rabdomiosarcoma (RMS), els sarcomes de parts toves-no RMS, l’osteosarcoma i el sarcoma d'Ewing. Malgrat aquest elevat grau de malignitat, els sarcomes han estat històricament poc estudiats.

El Dr. Josep Roma lidera el Laboratori de Sarcomes Infantils, dins el grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR. Les seves línies de recerca principals estan adreçades a desenvolupar tractaments innovadors, mitjançant l’aplicació de les últimes troballes en la biologia d’aquests càncers. També es treballa en la detecció precoç de recaigudes per a facilitar el seguiment dels pacients, de forma no invasiva. “L’objectiu fonamental de tots els projectes del laboratori és assolir unes taxes de supervivència més elevades per a aquests pacients, així com una reducció dels efectes secundaris associats a les teràpies”, explica el Dr. Roma.

Amics Joan Petit Nens amb Càncer Fundació

Amics Joan Petit neix al 2001 i es va constituir com a Fundació al 2004 i té com a objectius l’atenció dels pacients de càncer infantil i divulgar el coneixement d’aquesta malaltia. Des del 2008 col·labora amb donacions per a projectes de recerca al VHIR.

Per a la Fundació Joan Petit és important promoure la recerca i el coneixement i valora l’esforç que estan duent a terme els investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca en les diferents línies d’estudi de tumors pediàtrics per aconseguir millorar la supervivència d’infants i adolescents afectats. 

Per fer-ho possible, des de la Fundació organitzen diferents activitats que permeten recaptar fons per a la recerca del càncer infantil. Enguany han celebrat la Festa Joan Petit a Calafell, curses i caminades populars on en destaca La Nocturna Malgrat, berenars, jornada al Celler Llopart, most solidari, tarda de contes al Jardí Botànic Marimurtra de Blanes i sopars benèfics com la Nit Solidaria del Rotary de Vilafranca del Penedès i el sopar d’Il·lusions que anualment porta a terme l’Hotel Santa Marta de Lloret de Mar.

Gràcies a tots els col·laboradors, patrocinadors i incondicionals amics Joan Petit aquest any s’ha aconseguit arribar a la xifra de 100.000€ que es destinaran íntegrament a la recerca en càncer infantil.

La Fundació dona suport a les línies de recerca en tumors del sistema nerviós i en sarcomes liderades pel Dr. Miquel Segura i el Dr. Josep Roma, respectivament, ambdós investigadors principals del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.