La importància de la prevenció del delírium en l’actual context de pandèmia

Avui és el Dia Mundial del Delírium, un deteriorament agut de la funció cognitiva que pateixen un de cada quatre pacients hospitalitzats i afecta sobretot persones d’edat avançada i amb un deteriorament cognitiu previ. En l’escenari de pandèmia de la COVID-19, el risc de delírium pot veure’s incrementat.

17/03/2021

Un delírium és un canvi ràpid en la funció cerebral, que afecta principalment la capacitat de centrar l'atenció. Pot fluctuar al llarg del dia amb períodes de lucidesa seguits d’un augment de la confusió i afecta un de cada quatre pacients hospitalitzats, sobretot persones grans i amb deteriorament cognitiu previ. Les principals causes de delírium són les malalties agudes com infeccions o deshidratació, les intervencions quirúrgiques, la fractura de maluc i diversos medicaments. “Hi ha evidencies científiques sòlides que demostren que les mesures preventives són eficaces en la reducció de la seva incidència”, explica el Dr. Antonio San José, cap de la Secció de Medicina Interna - Geriatria de Vall d’Hebron i coordinador de la Unitat d’Hospitalització al pacient agut fràgil Vall d’Hebron-Sant Rafael.

El delírium està infradiagnosticat i cal conscienciar de la seva importància per les seqüeles que provoca. Tot i que el delírium pot ser reversible, posa en perill el tractament de la malaltia que l’ha desencadenat i els pacients poden patir seqüeles greus, tant funcionals com cognitives, de les quals  no tornen a recuperar-se al cent per cent.  Com a factors principals per patir delírium es troben l’edat avançada, les patologies cognitives prèvies i haver tingut antecedents de delírium. “En matèria de prevenció”, continua el Dr. Antonio San José, “cal aplicar mesures com la disminució dels estímuls sensorials innecessaris, afavorir el descans nocturn i mantenir al pacient actiu durant el dia tant física com mentalment. A més, és important estar atent en tot moment als símptomes que facin sospitar d’un diagnòstic de delírium i identificar bé les causes subjacents”.

En l’actual escenari motivat per la pandèmia de la COVID-19, s’ ha incrementat el risc de delírium en els pacients hospitalitzats, a causa de les mesures d’aïllament i separació dels seus familiars. En aquest sentit, el personal d’infermeria és clau per detectar qualsevol canvi en l’estat mental d’uns pacients que estan sols, sense familiars ni acompanyants, a causa de les restriccions d’accés. “A més, els pacients amb COVID-19 que experimenten delírium en la seva estada hospitalària presenten un pitjor pronòstic funcional, cognitiu i de supervivència”, comenta el Dr. San José. En l’actual context, on els pacients es troben més sols, s’han de promoure actuacions per disminuir aquest impacte, com ara el recent projecte de Vall d’Hebron de Benestar del Pacient amb les pantalles de canal 0 de les televisions de l’hospital. Aquesta iniciativa ajuda a prevenir aspectes com el deteriorament funcional agut, el delírium, preservar la funcionalitat i ajudar al benestar psicoemocional. Aquest darrer punt, on s’inclouen símptomes com la angoixa, la depressió i la sensació de soledat, esdevé molt important en l’actual context de pandèmia, ja que s’han reduït les visites presencials de familiars i entorn. Així, doncs, Vall d’Hebron està compromès amb la jornada de conscienciació del Dia Mundial del Delírium i amb el model d’Hospital Acollidor amb les Persones Grans.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.