La Unitat d’Arrítmies comença a realitzar una innovadora tècnica de tractament de les arrítmies

L'ablació amb camps elèctrics polsats provoca una electroporació irreversible, que només destrueix molt selectivament el teixit cardíac que causa l'arrítmia.

02/02/2024

La Unitat d'Arrítmies de Vall d'Hebron ha començat a fer aquest mes una innovadora tècnica per al tractament de les arrítmies cardíaques, l'ablació de camp elèctric polsat. Igual que el tractament tradicional (l'ablació per radiofreqüència i la crioablació), destrueix el teixit que causa l'arrítmia, però ho fa d'una manera molt selectiva: només lesiona el miocardi, no les estructures adjacents. "L'ablació amb camps elèctrics polsats només afecta les cèl·lules miocàrdiques causants de l'arrítmia, de forma que no causa en el pacient efectes col·laterals a altres teixits", exposa la Dra. Nuria Rivas, cap de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. De cara a introduir aquesta nova tècnica a Vall d'Hebron, ha estat de gran utilitat comptar amb l'expertesa de la Dra. Raquel Adeliño, de la Unitat d'Arrítmies, que va realitzar una estada d'un any a la Clinique Pasteur, a Toulouse (França), un centre pioner en la realització de l'ablació per camp elèctric polsat, on va tenir l'oportunitat de formar-se en la seva realització per poder aplicar-la posteriorment.

De la mateixa forma que l'ablació per radiofreqüència i la crioablació, l'ablació amb camps elèctrics polsats es realitza a través d'un catèter que s'introdueix per una punció a l'engonal fins a l'aurícula esquerra. A més d'una major precisió en la lesió selectiva el teixit miocàrdic que provoca les arrítmies, l'ablació amb camps elèctrics polsats permet reduir la durada de la intervenció, el que implica una millora significativa de l'eficiència. Vall d'Hebron fa més de 300 ablacions a l'any; l'ablació cardíaca és una tècnica per tractar trastorns de la freqüència cardíaca per un error en l'impuls elèctric que es tradueix en batecs massa ràpids (taquicàrdia) o amb un patró irregular. Vall d'Hebron és Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) en cardiopaties familiars i cardiopaties congènites, i és membre de la xarxa de referència ERN GuardHeart.

"L'ablació amb camps elèctrics polsats només afecta les cèl·lules miocàrdiques causants de l'arrítmia, de forma que no causa en el pacient efectes col·laterals a altres teixits", exposa la Dra. Nuria Rivas.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.