L’Associació Contra el Càncer impulsa la recerca oncològica amb ajuts a quatre projectes de Vall d’Hebron

Gràcies al finançament rebut, s’avançarà en estudis dirigits a millorar el diagnòstic i tractament de diferents tipus tumorals.

07/03/2024

L’Associació Contra el Càncer a Barcelona ha presentat els Ajuts en Recerca 2023, amb 29,4 M€ atorgats en 233 ajuts a tota Espanya, 44 dels quals es desenvoluparan en Barcelona, amb l’objectiu d’augmentar la supervivència mitjana de les persones amb càncer al 70% el 2030 i portar els resultats de recerca al pacient. Entre els ajuts d’enguany es troba l’impuls a quatre projectes dirigits per Vall d’Hebron.

En la categoria Estudis Clínics AECC 2023, amb 999.644 €, s’han concedit un ajut a un assaig clínic de fase III dirigit per la Dra. Irene Braña, investigadora del grup de Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), sobre immunoteràpia i radioteràpia en carcinoma escamós de cap i coll oligometastàsic. Aquest estudi serà el primer esforç internacional per investigar els possibles beneficis d’aquest enfocament combinat amb els càncers de cap i coll.

Els càncers de cap i coll són tumors en què en la majoria de casos els tractaments curatius (cirurgia o radioteràpia) no són viables. Tot i que la immunoteràpia ha revolucionat la teràpia contra el càncer, en molts casos aquest tractament no és prou actiu per controlar el càncer durant molt de temps i els pacients acaben morint en el primer any i mig després de ser diagnosticats amb la reaparició del tumor o amb metàstasi. La radioteràpia ablativa estereotàctica (SABR) és una forma d'administrar altes dosis de radioteràpia a zones molt localitzades. En diversos estudis petits recents, els pacients amb càncer de cap i coll tractats amb immunoteràpia combinada amb un tractament dirigit a les metàstasis, com ara la SABR o la cirurgia, han viscut més temps. Per tant, aquest enfocament sembla prometedor i val la pena continuar-ho investigant.

A la categoria AECC Impacte de 450.000 €, s'ha guardonat a la spin-off del VHIO Oniria Therapeutics per fomentar nous projectes de recerca en càncer. L'objectiu d'aquest projecte d'innovació és el desenvolupament preclínic d'un fàrmac que permeti superar la persistència o la recurrència del càncer.

Oniria Therapeutics centra els seus esforços en el desenvolupament de teràpies per eliminar les cèl·lules tumorals persistents que resisteixen els tractaments convencionals i que són responsables de les recaigudes i de la progressió dels pacients a fases més avançades de la malaltia.

En la categoria Ajut Investigador AECC 2023, amb 200.000 €, es finançarà un projecte liderat pel Dr. Gerard Cantero, investigador principal del grup de Fisiopatologia Renal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), centrat a trobar nous biomarcadors i dianes terapèutiques per prevenir i controlar el càncer renal de cèl·lula clara (ccRCC).

El ccRCC és un dels càncers de ronyó més prevalents i agressius amb pronòstic desfavorable. Un dels majors problemes és la seva naturalesa asimptomàtica als estadis inicials, per la qual cosa un terç dels ccRCC es diagnostiquen quan ja són metastàtics, la qual cosa causa que la mortalitat sigui del 95%. En aquest projecte, s’estudiarà la presència d'unes característiques úniques a les cèl·lules cancerígenes renals, que són modificacions de proteïnes clau per a la metàstasi, per obtenir marcadors que no només serveixin per a un diagnòstic primerenc, sinó també per predir la progressió de la malaltia. A més, s’espera que els resultats permetin obtenir dianes per dissenyar estratègies terapèutiques específiques contra el ccRCC.

Finalment, en la categoria Ajut TRANSCAN 3 – JTC 2022, un projecte liderat per la Dra. Teresa Macarulla, cap de la Unitat de Càncer Gastrointestinal Superior i Tumors endocrins de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del Grup de Recerca Translacional de Càncer Gastrointestinal Superior del VHIO, ha rebut 150.000€ per estudiar el paper del sistema immunitari en el tractament del càncer de pàncrees amb mutacions BRCA.

L'adenocarcinoma ductal pancreàtic (PDAC) és un tipus de càncer molt agressiu. Cal urgentment una detecció precoç i tractaments eficaços. La majoria dels estudis han estat centrats en els efectes locals dels factors carcinògens o els tractaments, i no han explorat l'impacte del sistema immunitari en la progressió de la malaltia i la resposta al tractament. El consorci SIMMBAP, que durà a terme aquest projecte, analitzarà els canvis en les cèl·lules immunitàries circulants i intratumorals en pacients amb alt risc de PDAC, centrant-se en aquells amb mutacions als gens BRCA1/2.

Ayudas en Investigación de la Asociación Contra el Cáncer

Las ayudas en Investigación de la Asociación adjudicados cubren todas las fases de la carrera investigadora, desde prácticas como estudiantes universitarios hasta grupos consolidados, todas las fases de la investigación, desde la investigación básica para profundizar en el conocimiento del cáncer hasta la innovación y la investigación clínica para acercar los resultados a los pacientes, y todos los tipos de cáncer, con un énfasis especial en aquellas líneas identificadas como estratégicas por su impacto en los pacientes (radioterapia, cirugía oncológica o epidemiología).

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.