Les nostres infermeres celebren el primer curs d’endourologia per a infermeria quirúrgica

El curs, que es va desenvolupar el 27 i 28 de juny, va dedicar la segona jornada als aspectes pràctics i es va desenvolupar al bloc quirúrgic, on les infermeres van presenciar dues operacions

30/06/2019

Actualitzar el coneixement de les noves tècniques quirúrgiques endourològiques i divulgar les intervencions de les infermeres com a garantia de seguretat al pacient. Són els objectius del primer curs d’endourologia per a infermeria quirúrgica, dirigit per les supervisores d’infermeria del bloc quirúrgic, Rosa Imbert-Bouchard i Noelia Gómez. La iniciativa ha comptat amb el suport del Dr. Jorge Ropero i el Dr. Carlos Salvador,  del Servei d’Urologia, el cap de servei Dr. Dr Juan Morote, i de la direcció d’infermeria, ja que el curs no només vol estendre el coneixement sinó també fomentar l’equip entre els professionals mèdics i els d’infermeria.

Les tècniques cada més cop innovadores i l’ús de material molt específic fa que el paper de les infermeres resulti crucial perquè les intervencions d’endourologia es desenvolupin de forma ràpida, segura i eficient i per això cal que estiguin formades i amb coneixements actualitzats, destaquen Rosa Imbert-Bouchard i Noelia Gómez. 

El curs, que es va desenvolupar el 27 i 28 de juny, va combinar una part teòrica amb una de pràctica. En la primera jornada, es van repassar els fonaments de la cirurgia urològica i la litiasi renal, així com alguns procediments específics –ureteronoscopia semirígida i flexible i nefrolitotomia percutània, per exemple– i protocols indispensables per a la seguretat del pacient. En aquest últim apartat destaquen la importància de l’esterilització de material, les cures postoperatòries i la protecció radiològica tant del pacient com dels professionals.

La segona jornada va tenir un caràcter eminentment pràctic. Les infermeres van presenciar dues cirurgies que s’estaven realitzant al bloc quirúrgic: una nefrolitotomia percutània i una ureteroscopia semirígida i uretoscopia flexible. Van seguir les intervencions pas a pas, van preparar el material i revisar les recomanacions per evitar complicacions i protegir el pacient. 

Amb anterioritat, les infermeres del bloc quirúrgic ja han realitzat altres formacions conjuntes multidisciplinars:  en cirurgia endovascular i un curs d’extracció de cables d’estimuladors cardíacs, camp en el qual Vall d’Hebron és hospital de referència en tot l’Estat. Pròximament s’organitzaran unes jornades dedicades a les operacions amb el robot Da Vinci que segueixen en la línia integradora de l’equip mèdic-infermer amb la idea que, un cop assolit un grau d’expertesa màxim, compartir i fer extensiu el coneixement a  tot professional que estigui interessat.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.