Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Associació MaMaMA
Cristina Saura
Dr. Martín Espinosa
Paula
Tirar endavant o interrompre l'embaràs és una opció personal i no una recomanació terapèutica, però és clau que les dones estiguin ben informades per prendre aquesta important decisió.
El càncer de mama diagnosticat durant l’embaràs és molt poc freqüent –es manifesta en 1 de cada 3.000-10.000 gestacions, segons la Societat Americana del Càncer–, però va en augment a causa de múltiples factors, entre ells el retard de l’edat en què es tenen els fills. La revelació de la malaltia és un trasbals per aquestes dones i les seves famílies pel que l’acompanyament i el suport psicològic és fonamental, així com la informació perquè puguin prendre decisions informades de vital importància per la mare i el fetus. Pacients diagnosticades de càncer de mama durant l’embaràs de Vall d’Hebron han constituït l’Associació MaMaMa: “Volem tranquil·litzar altres dones que passin per aquesta situació, que vegin que sí que es pot tirar endavant l’embaràs”, exposa Paula Martínez, presidenta de l’Associació MaMaMa. “Quan et donen el diagnòstic sembla que siguis l’única i que estiguis sola, saber que n’hi ha més gent en la teva situació et fa sentir més acompanyada. Un objectiu molt important de l’associació és fer difusió, en molts llocs sembla encara que tractar el càncer durant l’embaràs sigui de ciència-ficció i no és així”, afegeix.
“El pronòstic de càncer de mama és independent de tirar endavant l'embaràs, hi ha molt desconeixement encara tant en les pacients com entre els professionals que no es dediquen a aquests casos tan específics”, exposa la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i Investigadora Principal del grup de Càncer de Mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). Segons aclareix, “el càncer de mama es pot tractar durant l'embaràs, ja que es pot fer cirurgia en qualsevol moment i quimioteràpia a partir del segon trimestre”. Tirar endavant o interrompre l'embaràs és una opció personal i no una recomanació terapèutica, però és clau que les dones estiguin ben informades per prendre aquesta important decisió. Vall d'Hebron va posar en marxa el 2001 un programa multidisciplinari específic per atendre aquestes mares, on s’analitza el cas de cada dona diagnosticada de càncer de mama durant la gestació per tots els especialistes implicats (cirurgia, obstetrícia, oncologia i pediatria) i es fa una proposta de tractament individualitzat tenint en compte el que és millor per a la mare i el nadó. S’explica a la dona les diferències que hi hauria en el seu tractament, si és que n’hi ha alguna, si continua amb l'embaràs o no i es proposa un calendari de tractament.
La idea de crear l’Associació MaMAMa va germinar durant l’acte organitzat el 2022 per Vall d’Hebron all Tibidabo, que va reunir les famílies de mares diagnosticades d’un càncer de mama durant l’embaràs per tal de visibilitzar aquesta situació. “Totes som pacients de la Vall d’Hebron i en l’acte al Tibidabo vam tenir ocasió de conèixer-nos. Maribel, que ja tenia fills adolescents, va tenir la iniciativa. Ara mateix som 16 dones que hem constituït l’associació que vam patir càncer de mama durant l’embaràs i vam ser tractades a l’hospital. L’Associació MaMAMa està oberta a pacients de qualsevol centre, volem oferir acompanyament i informació”, destaca Paula Martínez.
“El programa multidisciplinari de Vall d’Hebron per tractar pacients de càncer de mama diagnosticades durant l’embaràs va començar a desenvolupar-se el 2001 i ha atès fins ara 93 pacients. És una unitat de referència i fins ara només un 17% de les pacients diagnosticades de càncer de mama durant l’embaràs han decidit interrompre’l o han tingut un avortament espontani, un percentatge igual a la resta de la població”, exposa el Dr. Martin Espinosa, cap de la Unitat de Patologia Mamària del Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
L’Associació MaMaMa s’ha presentat avui a Vall d’Hebron, en un acte de l’Hospital Infantil i l’Hospital de la Dona. “Des del Servei d’Obstetrícia acompanyem aquestes dones en dos dels moments més importants de la seva vida, com són l’embaràs i el diagnòstic d’un càncer. Aquestes dones viuen una situació de màxima complexitat, ja que coincideixen aquests dos moments vitals a la vegada”, reflexiona la Dra. Silvia Arévalo, cap de la Unitat de Medicina Fetal. “La creació de l’Associació MaMaMA ens demostra l’empoderament d’aquestes dones al llarg dels anys, que han pres la iniciativa per acompanyar-se entre elles, conscienciar als professionals d’aquesta realitat tan singular per evitar retards en el seu diagnòstic i contribuir a la recaptació de fons per fer recerca dirigida a aquesta entitat”, resumeix la Dra. Cristina Saura.
La idea de crear l’Associació MaMAMa va germinar durant l’acte organitzat el 2022 per Vall d’Hebron all Tibidabo, que va reunir les famílies de mares diagnosticades d’un càncer de mama durant l’embaràs per tal de visibilitzar aquesta situació.
Oncologia Mèdica, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.