Participem un any més en la Festa de la Ciència impartint 5 activitats divulgatives

Aquesta trobada es dirigeix a un públic de totes les edats amb un ampli ventall de formats: experiments, instal·lacions, jocs, tallers, demostracions, espectacles, debats, microxerrades, itineraris i visites guiades, entre d’altres.

25/05/2022

La recerca i el coneixement tornen a sortir al carrer amb la 15a Festa de la Ciència, l’esdeveniment que es duu a terme cada any a Barcelona i que recull més de 200 activitats en 27 espais diferents i que reuneix més de 150 entitats de la ciutat relacionades amb la ciència i la divulgació, entre les quals es troba Vall d’Hebron. Se celebrarà el cap de setmana del 28 i 29 de maig a la Rambla del Raval.

La trobada es dirigeix a un públic de totes les edats amb un ampli ventall de formats: experiments, instal·lacions, jocs, tallers, demostracions, espectacles, debats, microxerrades, itineraris i visites guiades, entre d’altres.

La primera activitat participada per Vall d’Hebron serà el taller “Per què els plàtans són grocs?”, el dissabte 28 de 15.20 a 16.00 hores a l’espai “Vida i Salut”. És una activitat dirigida a nens i nenes d’entre 6 i 10 anys que anirà a càrrec de la Dra. Anna Santamaria, co-cap del grup de Recerca Biomèdica en Urologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). La Dra. Anna Santamaria explicarà als infants que participin al taller per què les fruites són com són. La resposta és en l'ADN, el gran responsable que els plàtans no siguin síndries i que les síndries no siguin pomes. Així, es descobrirà aquest misteri a través de l'extracció de l’ADN d’un plàtan.

A les 18.15 hores del mateix dissabte 28 tindrà lloc la microxerrada “Els beneficis de l’art en la salut”, que farà la Dra. Sara Guila Fidel, psicòloga clínica del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addicions del VHIR. L’art ha estat transcendental en la història de la humanitat, ha marcat noves tendències, ha plantejat noves maneres de percebre el món i ha tingut una gran influència en moltíssims aspectes de la vida i la societat. La Dra. Sara Guila Fidel explicarà a l’audiència que ara, gràcies a la ciència, sabem que a més l’art té un impacte sobre el benestar de les persones i que pot contribuir a la prevenció i promoció de la salut. Com? Vine a esbrinar-ho!

Diumenge 29, a les 16.15 hores, José Antonio Seoane, investigador principal del Grup de Biologia Computacional del Càncer del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), farà una microxerrada titulada “Com ens pot ajudar la intel·ligència artificial a lluitar contra el càncer?”. Explicarà que la intel·ligència artificial és una eina computacional que està evolucionant i penetrant en molts camps de la nostra vida quotidiana. Un és la biomedicina; per exemple, la intel·ligència artificial és avui una eina molt potent en la detecció del càncer. En la microxerrada descobrirem com s’utilitza i com s’aplica en un test genètic que permet escollir els fàrmacs i tractaments més adequats per als pacients.

Posteriorment, a les 17.15 hores es durà a terme la microxerrada “Immunoteràpia: el quart pilar del tractament contra el càncer”, a càrrec d’Alena Gros, investigadora principal del Grup d'Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del VHIO. La immunoteràpia és una tècnica que aprofita les defenses naturals del nostre cos per atacar les cèl·lules canceroses i combatre aquesta malaltia. En els darrers anys ha guanyat rellevància i s’ha convertit en el quart pilar de la teràpia contra el càncer, junt amb la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia. La microxerrada ens ajudarà a conèixer els avenços que ha permès aquest tractament i els reptes que encara ha de vèncer.

L’última activitat amb participació de Vall d’Hebron serà el taller “De què va això de les mutacions?”, diumenge a les 19.10 hores, a l’espai “Vida i Salut”. L’impartiran les investigadores del VHIO Carmen Escudero, del Grup de Recerca Translacional del Càncer Gastrointestinal no Colorectal, i Joanna Domènech, del Grup de Genètica del Càncer Hereditari. Què sabem sobre genètica? I sobre mutacions? En aquest taller ens aproparem de manera pràctica a aquests conceptes a través d’un divertit joc de construcció. Amb la formació d’una estructura, esbrinarem de manera visual com la informació de l'ADN es converteix en qui som i com succeeixen les mutacions.

La Festa de la Ciència se celebrarà el cap de setmana del 28 i 29 de maig a la Rambla del Raval de Barcelona

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.