SCITRON, el consorci de col•laboració publicoprivada de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el VHIO i Novartis, es consolida com un dels més grans programes de recerca translacional en oncologia en fases primerenques

El propòsit d'aquesta iniciativa és obrir noves vies de recerca en oncologia i traslladar els avenços a la pràctica clínica. L'estratègia de SCITRON es basa en models d'investigació translacional, que estableix un pont entre la ciència bàsica i la medicina clínica, traduint els resultats obtinguts al laboratori per aplicar-los en els pacients de manera ràpida i eficaç.

23/03/2021

Ja fa tres anys del naixement del Consorci d'Investigació i Medicina Translacional en Oncologia (SCITRON), fruit de la col·laboració de  l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Novartis Oncology, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), per impulsar conjuntament la recerca aplicada i translacional en oncologia. Es tracta d'un acord pioner de col·laboració publicoprivada que té com a finalitat obrir noves vies d'investigació en càncer i que ha donat lloc a un dels programes d'investigació clínica translacional més amplis, especialment en fases primerenques. Cal destacar que aquest tipus d'aliances en matèria sanitària posiciona Espanya en el panorama internacional com un país capdavanter en recerca oncològica en fases primerenques. Això adquireix una rellevància especial en el context actual, marcat per la pandèmia de la Covid-19, en el qual mantenir la investigació oncològica és fonamental per donar resposta a totes aquestes persones amb càncer, les necessitats de les quals han de continuar sent prioritàries. 

«Gràcies a aquest consorci hem aconseguit desenvolupar al VHIO projectes d'investigació translacional, que és una de les nostres línies estratègiques, amb un impacte en l'assistència, i ens ha ajudat a no aturar l’activitat investigadora malgrat la situació de pandèmia, quelcom molt rellevant per poder avançar en millors tractaments personalitzats per als nostres pacients», comenta el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. 

José Marcilla, director general de Novartis Oncologia a Espanya, explica que aquesta col·laboració té el propòsit d’«expandir la presència de les iniciatives en recerca en medicina translacional del grup i establir línies de treball en investigació bàsica amb una clara orientació clínica d'especial interès per a la comunitat científica nacional, per a la societat espanyola, i crear sinergies amb les línies de treball liderades des dels centres internacionals de recerca de Novartis al món»

Ja el 2008, aquestes mateixes entitats, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​van crear el Consorci publicoprivat d’Investigació Biomèdica i Oncologia Translacional (CIBOT), per unir esforços en la investigació aplicada i translacional, que durant una dècada va desenvolupar un total de nou projectes de recerca translacional en oncologia. El 2018, es va fer un pas més amb la constitució del consorci SCITRON, un fet que suposa, per tant, 13 anys d'estreta col·laboració mitjançant aquesta fórmula. 

Dins el consorci SCITRON s'han desenvolupat quatre projectes. El primer se centra en l'anàlisi de l'heterogeneïtat tumoral i l'evolució clonal en l'ADN plasmàtic de pacients amb càncer colorectal BRAF mutat, i la recerca de mecanismes de resistència en aquests pacients mitjançant l'ús de models preclínics; el segon aborda l'avaluació dels mecanismes de resposta i resistència a immunoteràpia en pacients tractats amb PDR001; el tercer complementa el projecte 360˚ RIO (Resistència en Immuno-Oncologia), l’aplicació d'un model de recerca translacional per estudiar predictors de resposta/toxicitat i mecanismes de resistència en pacients tractats amb immunoteràpia en fases I. Finalment, el quart projecte, ja finalitzat, ha desenvolupat un panell per a l’anàlisi d’immunohistoquímica per a l'anàlisi de pacients amb microsatèl·lits (5-10% de pacients amb càncer colorectal metastàtic). Es tracta d'una signatura en pacients que no és fàcil de determinar i que requereix utilitzar tècniques avançades de patologia molecular. 

«Actualment estem investigant gràcies a SCITRON l'heterogeneïtat tumoral en pacients amb càncer de còlon amb mutació B-RAF. Hem realitzat models preclínics (PDX) en animals per comprovar els mecanismes de resistència als tractaments disponibles per a aquesta mutació i hem aconseguit identificar alguns gens que podrien ser biomarcadors potencials de resposta al tractament; això ens permetrà avançar en la investigació de les causes que produeixen aquest tipus de càncer. A més, també tenim projectes relacionats amb immunoteràpia que esperem que donin resultats prometedors», comenta el Dr. Tabernero. «També estem caracteritzant de manera exhaustiva en un altre projecte SCITRON la resposta immune de pacients tractats amb fàrmacs desenvolupats per Novartis amb tècniques altament complexes gràcies a l'experiència de laboratori que dirigeix ​​la Dra. Alena Gros al VHIO. El desenvolupament clínic dels fàrmacs amb els quals es tracten aquests pacients es porta a terme a la Unitat d'Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) - Fundació "la Caixa" del VHIO, de la qual és directora executiva la Dra. Elena Garralda», afegeix Josep Tabernero. 

Integració del món acadèmic i la investigació

El consorci integra el món acadèmic, la recerca bàsica, la clínica i la indústria farmacèutica, facilitant la transferència útil de coneixements entre Novartis, el VHIO i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. D'aquesta manera, Novartis aposta pel treball col·laboratiu amb el VHIO, que situa la investigació clínica al centre de la seva activitat com a línia d'inspiració per als programes de recerca bàsica i recerca translacional, amb l'objectiu d'apropar els resultats de recerca obtinguts del laboratori al pacient de manera ràpida i eficaç. Cal assenyalar que les dues entitats compten amb una sòlida trajectòria de treball en comú: des de l'any 2003 VHIO ha participat en el desenvolupament en fase I de 40 molècules de Novartis; en més de 30 casos era la primera vegada que aquestes molècules s'administraven a éssers humans.

Impulsar la investigació translacional per accelerar l'arribada de la innovació als pacients

Un dels principals reptes en oncologia és accelerar l'arribada dels descobriments de la medicina molecular i els seus potencials beneficis diagnòstics i terapèutics a la pràctica clínica. Per aquest motiu, l'estratègia de SCITRON es basa en models d'investigació translacional, aquella que estableix un pont entre la ciència bàsica i la medicina clínica amb impacte directe en els pacients. Aquests models estan dissenyats per traduir els avenços científics obtinguts al laboratori de recerca bàsica i aplicar-los directament a la pràctica clínica. Així mateix, fomenten la creació de ponts que connecten les necessitats de metges, investigadors i pacients a través dels programes i línies d'investigació.

En aquest sentit, SCITRON està desenvolupant línies d'investigació oncològica amb la finalitat de determinar els mecanismes etiopatogènics del càncer, noves dianes diagnòstiques i terapèutiques, i investigar el potencial terapèutic de nous agents antineoplàsics. Tot això mitjançant l'aplicació de les tecnologies i línies de coneixement més avançades.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.