Un estudi amb participació de Vall d'Hebron analitza l'impacte de la COVID-19 en el tractament oncològic

Segons l’estudi, el percentatge de persones amb càncer que han patit seqüeles després de passar la COVID-19 és similar a la població general, al voltant del 15%.

09/12/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia han participat en un estudi multicèntric amb 1.557 pacients amb càncer que han passat la COVID-19 que ha determinat que el 53% van haver d’aturar o modificar el tractament oncològic fruit de la infecció per SARS-CoV-2. En concret, un 38% va haver de modificar la dosi (per diverses causes, com ara prevenir una major immunosupressió, disminuir el risc d’acudir a l’hospital o evitar efectes secundaris) i un 15% va veure aturat indefinidament el seu tractament. L’estudi s’ha publicat a The Lancet Oncology.

Els investigadors i investigadores també han avaluat l’impacte en forma de seqüeles que ha provocat la COVID-19 en les persones amb càncer. Com explica el Dr. Juan Aguilar, especialista en malalties infeccioses del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i que ha pres part a l'estudi, “s’ha pogut determinar que d’entre les persones amb càncer que van agafar la COVID-19 i van sobreviure, el 15% van tenir seqüeles posteriors, una xifra similar a la població general. D’entre els símptomes detectats, la majoria (el 41%) eren respiratoris”.

Per altra banda, la presència de seqüeles va ser major entre les persones que havien passat una malaltia més greu i que havien requerit ingrés. El perfil més freqüent va ser en homes majors de 65 anys, amb comorbiditats i fumadors o exfumadors.

“Tot i que la COVID-19 va condicionar en alguns casos una modificació o ajornament del tractament oncològic, la gran majoria dels pacients van poder continuar amb tractament després d'haver superat la infecció”, afirma el Dr. Juan Aguilar. “En la nostra experiència, aquestes modificacions no van repercutir negativament en l’evolució de la malaltia oncològica”.

Aquest estudi s’ha dut a terme en el marc del projecte OnCovid, un registre europeu actiu que inclou pacients consecutius de 18 anys o més amb antecedents de tumor sòlid o hematològic i que han tingut un diagnòstic de SARS-CoV-2 confirmat per PCR. Aquest estudi retrospectiu inclou pacients de 35 institucions de Regne Unit, Espanya, Itàlia, Bèlgica i França.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.