Vall d'Hebron acull la primera jornada sobre la Síndrome de l'Alcoholisme Fetal centrada en el diagnòstic i les famílies

El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari organitza els dies 19 i 20 de maig la primera Jornada de la Síndrome de l’Alcoholisme Fetal (SAF).

18/05/2017

El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari organitza els dies 19 i 20 de maig la primera Jornada de la Síndrome de l’Alcoholisme Fetal (SAF). El seu objectiu és donar a conèixer aquesta patologia, les seves manifestacions clíniques i el seu impacte sobre les persones afectades i les seves famílies. El primer dia, la jornada se centrarà en els professionals, per dotar-los de les habilitats necessàries per diagnosticar els trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal. El segon es focalitzarà en les famílies, analitzant les estratègies per abordar el dia a dia d’aquests pacients. És la primera trobada d’aquest tipus que es fa a l’Estat.

 

Seguiment multidisciplinari

A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es fa un seguiment multidisciplinari dels casos de SAF. En aquests moments s’atén a 200 pacients amb aquesta patologia, en els quals es realitza un abordatge diagnòstic multidisciplinari, amb la col·laboració del Servei de Psiquiatria, l’Àrea de Genètica i els serveis de Neurologia, Radiologia i Neurofisiologia. Els serveis d’Oftalmologia i d’Endocrinologia també participen valorant possibles complicacions. Posterior al diagnòstic, s’ofereix un abordatge psiquiàtric i/o psicològic, amb un seguiment individual. Aviat s’iniciaran els grups de psicoeducació per als pares.

Aquesta patologia afecta 1,5 de cada 1.000 nadons nascuts vius al món. Això vol dir 119.000 naixements cada any. A l’Estat, però, no es disposa de dades epidemiològiques sobre la seva prevalença. Per aquest motiu, l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut han dissenyat un estudi de la seva prevalença a Catalunya en població adoptada a països de l’Est d’Europa, amb la implicació dels tres hospitals de referència, Vall d’Hebron, Hospital de Sant Joan de Déu i Hospital Clínic de Barcelona.

L’alcohol és la substància d’abús que ocasiona els efectes més greus en el neurodesenvolupament del fetus. Tot i això, al món, 1 de cada 10 dones continua bevent alcohol durant l’embaràs. Els seus efectes varien molt entre els individus amb exposició prenatal a l’alcohol. Es calcula que la meitat d’ells mostra un retard marcat en el desenvolupament en els primers 3 anys de vida. Altres, però, poden no exhibir signes de disfunció fins a l’edat preescolar o escolar. És en aquest moment quan sorgeixen amb més claredat les dificultats d’aprenentatge, l’alteració de la funció executiva i els problemes amb les funcions integratives del llenguatge. També es poden fer més evidents els dèficits en les habilitats socials i el comportament desafiant. Els pacients diagnosticats amb SAF poden acabar tenint un historial laboral pobre, problemes amb la llei, reclusió, legal o psiquiàtrica, condicions de vida dependents i comportaments desadaptatius.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.