Vall d’Hebron acull una trobada del projecte EXIMIOUS per estudiar l’efecte en la salut de l’exposició a factors ambientals

EXIMIOUS és un projecte finançat pel programa Horizon 2020 que té com a objectiu estudiar l’exposoma per entendre la seva relació amb les malalties immunomediades.

23/05/2022

Vall d’Hebron ha acollit avui, 23 de maig, la trobada anual entre els investigadors que treballen en EXIMIOUS (Mapping Exposure-Induced Immune Effects: Connecting the Exposome and the Immunome), un projecte finançat per la Unió Europea que engloba 15 organitzacions de 7 països europeus. EXIMIOUS té com a objectiu estudiar l’exposoma, és a dir, l’exposició a factors ambientals al llarg de la vida, per entendre la seva relació amb les malalties immunomediades, com ara les malalties autoimmunes o les al·lèrgies.

L’exposició a diferents factors, relacionats amb l’estil de vida, la professió, l’estrès, la contaminació... pot tenir un impacte en la salut. La relació precisa amb el desenvolupament de determinades malalties és encara desconeguda. “EXIMIOUS pretén combinar mètodes innovadors per caracteritzar l’exposició a factors ambientals i analitzar els efectes que causa al sistema immunitari”, explica la Dra. María Jesús Cruz, cap del grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) qui participa al projecte juntament amb el Dr. Xavier Muñoz i els investigadors predoctorals David Soler i David Espejo. Per a això es recolliran mostres biològiques per analitzar diferents marcadors i comparar-los amb els llocs on les persones viuen i treballen i comprovar si això es relaciona amb patologies que puguin patir al llarg de la seva vida.

El projecte, de cinc anys de durada i començat el 2020, està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. Mitjançant eines bioinformàtiques o l’ús d’intel·ligència artificial, s’analitzaran les bases de dades d’exposoma i els factors que influeixen en el sistema immunitari i en el desenvolupament de determinades malalties. S’espera, així, conèixer quins factors comporten un risc més elevat de patir alguna d’aquestes patologies per posar en marxa accions de prevenció.

Vall d’Hebron és l’únic centre de l’Estat que participa al projecte i el seu paper resideix en el reclutament de pacients amb pneumonitis per hipersensibilitat, una patologia causada per inhalar substàncies orgàniques en l’ambient que pot causar fibrosi de pulmó. Es tracta d’una malaltia poc freqüent per a la qual Vall d’Hebron és centre de referència estatal.

En la trobada celebrada avui s’han posat en comú els progressos portats a terme fins ara i els propers passos a seguir. Actualment, el projecte es troba en una fase intermèdia en la qual s’estan realitzat mesures ambientals i reclutant pacients i treballadors exposats a diferents substàncies per estudiar els seus efectes.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.