Vall d’Hebron, amb la salut mental materna

Vall d’Hebron disposa d’una Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental, pionera en l’acompanyament de dones embarassades en risc de vulnerabilitat psicosocial, que va atendre 270 dones el 2022.

02/05/2023

En ser mare, la dona desenvolupa una nova configuració mental, que reorganitza la seva identitat. Es tracta d’un període decisiu i especialment vulnerable de la vida: dues de cada deu dones presenten problemes de salut mental des que decideixen tenir un fill, durant l’embaràs i/o el primer any de vida del nadó. En el Dia de la Salut Materna, Vall d’Hebron es reivindica com un hospital compromès en l’acompanyament d’aquestes dones. “La investigació ha demostrat que les mares amb problemes de salut mental, especialment les que pateixen trastorns de l’estat d’ànim, tenen dificultats per adquirir competències i generalment pateixen una mala vinculació amb els seus fills que genera tensió i frustració”, exposa la Dra. Maria Emilia Dip, doctora en psiquiatria i psicologia clínica i especialista en salut mental perinatal de Vall d’Hebron.

Vall d’Hebron disposa d’una Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental, pionera en l’acompanyament de dones embarassades en risc de vulnerabilitat psicosocial, que va atendre 270 dones el 2022. En formen part la Dra. Maia Brik, especialista en Obstetrícia i Medicina Materno-Fetal; el Dr. Miguel Sandonis, psiquiatre adjunt del Programa de Salut Mental Perinatal, i la Dra. Maria Emilia Dip; la neonatòloga Anna Creus, Elena Sánchez i Cristina Quesada, treballadora social sanitària. La seva creació, la tardor de 2021, va traduir-se en un augment d’un 87% de les dones embarassades ateses en risc de vulnerabilitat psicosocial, un increment que s’explica tant per la feina proactiva de la Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental com per l’augment de situacions de vulnerabilitat.

Tot i que un entorn social desfavorable i problemes econòmics o d’addiccions propicien el desenvolupament de patologies psiquiàtriques arran de l’embaràs, qualsevol dona pot patir aquestes alteracions, amb independència de la seva classe social. Igual que un part pot complicar-se, qualsevol dona pot veure’s desbordada per les adversitats emocionals en afrontar la maternitat o experimentar depressió en aquest període tan vulnerable de la vida.

Grups de psicoteràpia mare i nadó

Vall d’Hebron porta a terme grups setmanals de psicoteràpia per reforçar el vincle mare-nadó amb mares amb psicopatologia i els seus fills. Es desenvolupen cada dijous durant dues hores i en ells es realitza tant teràpia grupal com massatge infantil per tal d’afavorir-lo. “La vinculació entre les dones i els seus nadons no està restringida només a les hormones de l’embaràs ni es limita al període del postpart, requereix d’una sèrie de complexos estats afectius i sensorials i planificació i presa de decisions que proporcionen la base de la criança dels fills”, reflexiona Maria Emilia Dip. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental Materna, la Fundació Marcet organitza el proper 6 de maig la I Trobada de Pàdel Benèfic MADEL a benefici de la Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental de Vall d’Hebron.
 

Tot i que un entorn social desfavorable i problemes econòmics o d’addiccions propicien el desenvolupament de patologies psiquiàtriques arran de l’embaràs, qualsevol dona pot patir aquestes alteracions, amb independència de la seva classe social.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.