Vall d’Hebron estudia l’efectivitat de les intervencions online per a l’addició al cànnabis en joves

El treball, liderat per Anna Beneria, facultativa especialista del Servei de Salut Mental , conclou que aquestes metodologies presenten insuficiències i proposa la implementació de millores en el seguiment dels joves.

07/12/2021

Un estudi en col·laboració entre l’Hospital Universitari Vall d’Hebron y Orygen Youth Health (Melbourne, Austràlia) constata que les metodologies utilitzades fins ara per tractar de manera telemàtica l’addicció al cànnabis en adolescents i joves presenten insuficiències. La investigació, liderada per la psicòloga clínica Anna Beneria, facultativa especialista del Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Recerca, proposa nous processos que contribueixin a un millor seguiment per als pacients i a una major reducció del consum d’aquest psicotròpic. Els resultats han estat publicats a la revista Early Intervention in Psychiatry i han comptat amb la participació del CAS Vall d’Hebron, el CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), la Universitat de Calgary (Canadà) i la Universitat de Melbourne (Austràlia).

L’objectiu del treball va ser analitzar l’efectivitat de les intervencions online per cànnabis (OCI Online Cannabis Interventions, per les seves sigles en anglès), un seguit d’accions dirigides als i les pacients que comporten un contacte interpersonal entre pacient i expert o una teràpia interactiva per reduir el consum de cànnabis. S’aprofita, així, l’ús habitual de la tecnologia en adolescents i adults joves per millorar l’accés a recursos de salut mental en aquest grup i reduir les conseqüències negatives que pot tenir el consum d’aquesta substància a llarg termini.

En aquest sentit, el treball fa una revisió sistemàtica i meta-anàlisis de les publicacions ja existents al voltant d’aquesta temàtica per analitzar l’efectivitat de les OCI per als adolescents i joves. La recerca va incloure 17 estudis que van ser analitzats en la investigació, que en total suposaven 3.525 participants.

L’estudi va detectar heterogeneïtat entre la literatura científica generada i va revelar que les intervencions online no redueixen significativament el consum de cànnabis en adolescents i adults joves. Així, els investigadors creuen que aquestes intervencions requereixen d'una major estructura, i  també s'ha demostrat, tant en aquest estudi com en altres on s'han avaluat tractaments online per altres trastorns com la depressió i l'ansietat, que per a que les intervencions digitals en salut mental siguin eficaces és necessari que hi hagi un clínic darrere de la intervenció online. Per tant, és important un contacte estret amb el psicòleg clínic.

“Considerem que seria necessari dur a terme intervencions més específiques i dirigides per promoure un canvi de comportament entre els joves pel que fa al consum de cànnabis. Aquestes intervencions podrien incloure fer seguiment diari, rebre suport entre els joves per millorar l’adherència a les intervencions i incloure la visió d’altres persones properes com ara familiars”, afirma Beneria. També s'ha observat que incloure el suport d'iguals en el tractament afavoreix una major adherència al tractament.

Tot i que aparentment les teràpies online són un molt bon recurs en el camp de les addiccions, encara no s’han obtingut intervencions empíricament validades que ofereixin una reducció del consum via online i per això seria necessari promoure més recursos per garantir la millora d’aquestes intervencions. Estudis sobre aquest tipus d’intervencions així com estratègies per a la seva millora són clau per aconseguir trencar les barreres d'accés a recursos, i atendre a persones de tot el territori sense que sigui necessari el seu desplaçament.

El consum de cànnabis entre els joves

Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) de l’any 2019, el cànnabis és la tercera droga més consumida a nivell mundial quedant només per darrere del tabac i de l’alcohol. Així mateix, els adolescents i els joves són el grup d’edat amb un consum més elevat suposant a Europa 17,1 milions de persones entre els 15 i els 34 anys. Segons l’Informe ESPAD (Enquesta Europea sobre Alcohol i altres Drogues) 2019, a Espanya, un 23% dels joves havien consumit cànnabis alguna vegada a la seva vida i un 12% ho havien fet en els últims 30 dies.

L’ús d’aquesta substància en persones joves pot comportar alteracions al cervell que donin lloc a problemes cognitius i amb l’aprenentatge i pot impactar en les relacions personal, de forma que esdevingui en conseqüències psicològiques i de comportament a llarg termini.

Referència

Beneria A, Santesteban-Echarri O, Daigre C, Tremain H, Ramos-Quiroga JA, McGorry PD, Alvarez-Jimenez M. Online interventions for cannabis use among adolescents and young adults: Systematic review and meta-analysis. Early Interv Psychiatry. 2021 Aug 31. doi: 10.1111/eip.13226.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.