Vall d’Hebron i GoodGut estudien la implementació del primer test diagnòstic no invasiu per a la síndrome de l’intestí irritable

L’ús del nou dispositiu en l’àmbit de l’atenció primària permetrà reduir el temps necessari perquè els pacients amb síndrome de l’intestí irritable siguin diagnosticats i obtinguin un tractament òptim i es millori així la seva qualitat de vida.

16/03/2022

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’empresa biotecnològica GoodGut, que forma part del grup HIPRA, inicien un estudi d’implementació del RAID-Dx en la pràctica clínica que es durà a terme a les consultes externes del Servei d’Aparell Digestiu del propi centre, així com als centres d’Atenció Primària de l’àrea d’influència de Vall d’Hebron: el Centre d’Atenció Primària (CAP) Horta, el CAP Chafarinas i el CAP Sant Andreu, els tres de Barcelona. L’estudi estarà encapçalat pel Dr. Javier Santos, facultatiu del Servei d’Aparell Digestiu del Hospital Vall d’Hebron, investigador principal del grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD) i líder d’opinió de la Síndrome de l’Intestí Irritable (SII), juntament amb el seu equip, integrat pels doctors Beatriz Lobo, Danila Guagnozzi, Carmen Alonso i Ronald Llerena, i inclourà al voltant de 300 pacients amb símptomes compatibles amb SII.

El RAID-Dx és el primer test diagnòstic no invasiu per diagnosticar en positiu la SII mitjançant la determinació en femta de la signatura microbiana específica d’aquesta patologia. A més, aquest instrument desenvolupat per GoodGut permet discriminar aquesta síndrome d’altres malalties inflamatòries intestinals, com la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn, que cursen amb simptomatologia similar.

La utilització del test diagnòstic RAID-Dx en l’àmbit de l’atenció primària permetrà reduir el temps necessari perquè aquests pacients siguin diagnosticats i obtinguin un tractament òptim, la qual cosa hauria de millorar significativament la seva qualitat de vida. A més, es preveu que amb l’ús del RAID-Dx s’evitaran almenys el 30% dels procediments diagnòstics actuals, ja que només permeten descartar altres malalties, i agilitzarà les derivacions d’aquests pacients a l’atenció especialitzada, tot plegat millorant l’eficiència de la utilització dels recursos del sistema de salut.

En aquest estudi, individus prèviament diagnosticats amb SII i que presentin simptomatologia en el moment de ser inclosos en l’estudi, seran sotmesos al test RAID-Dx per tal d’avaluar el rendiment clínic de l’instrument. A més, es mesurarà l’impacte en la qualitat de vida del pacient en base a la millora en la rapidesa del diagnòstic i l’accés al tractament, així com l’estalvi que pot representar.

Actualment, la Síndrome de l’Intestí Irritable afecta entorn l’11% de la població europea i es troba dins el rànquing de les 10 malalties més difícils de detectar, allargant-se el diagnòstic entre 1 i 5 anys.

Sobre la Síndrome de l’Intestí Irritable

La Síndrome de l’Intestí Irritable és un trastorn funcional intestinal que es caracteritza per la presència de dolor abdominal recurrent associat a alteracions del ritme deposicional, ja sigui en forma de restrenyiment, diarrea, o ambdues. Als països desenvolupats presenta una alta prevalença, només a Europa aquesta es troba entorn l’11%. El diagnòstic precís és clau per a poder triar la millor pauta terapèutica pels pacients però, malauradament, en l’actualitat no existeix un test o examen que diagnostiqui aquesta síndrome. Actualment el diagnòstic de la SII es fonamenta en els símptomes característics que s’han sintetitzat en els criteris de Roma IV, encara que això no eximeix de realitzar les exploracions pertinents per establir el diagnòstic diferencial amb algunes patologies orgàniques que poden manifestar-se de forma semblant.

La síndrome de l’intestí irritable afecta entorn l’11% de la població europea i el seu diagnòstic es pot allargar entre 1 i 5 anys.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.