Vall d’Hebron impulsa l’Hospitalització a Domicili, que esdevé el 51è Servei de l’Hospital

El nou Servei d’Hospitalització a Domicili, que fins ara tenia el rang de Coordinació, pretén donar l’impuls a aquest tipus d’hospitalització, una aposta de futur per Vall d’Hebron pels grans beneficis que aporta.

28/12/2022

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta organitzativament amb un nou Servei. Es tracta del Servei d’Hospitalització a Domicili, que fins ara tenia el rang de Coordinació. Aquesta decisió s’ha dut a terme per l’impuls que la institució vol donar a aquest tipus d’hospitalització, una aposta de futur per Vall d’Hebron pels grans beneficis que aporta tant per al o la pacient com per a l’Hospital.

“L’hospitalització a domicili és una hospitalització exactament igual que la que es fa tradicionalment al centre sanitari, però en aquest cas el pacient es troba hospitalitzat a casa”, explica el Dr. Francesc Xavier Jiménez, cap del nou Servei. Es tracta de pacients que, si no estiguessin ingressats a casa, ho estarien a l’hospital ja que necessiten un nivell d’atenció amb una complexitat típica d’una hospitalització. “La cartera de serveis és la mateixa a casa que la que s’ofereix a l’hospital: visites de metges i metgesses i d’infermers i infermeres fins a dos cops al dia, tractaments endovenosos, analítiques, cures complexes, ecografies a peu de llit, oxigenació, atenció telefònica directa les 24 hores tots els dies de la setmana... L’única excepció són les proves radiològiques, que per motius evidents no es poden dur a terme a casa”, afirma el Dr. Francesc Xavier Jiménez. Es tracta d’un servei molt ben valorat pels pacients, ja que l’hospitalització a casa resulta més confortable, es guanya en comoditat i el o la pacient pot tenir més contacte amb la família. “Dins el Servei d’Hospitalització a Domicili el paper d’infermeria és fonamental. Els infermers i les infermeres estem present els 365 dies a l’any i liderem de forma autònoma els tractaments complexos com: transfusions sanguínies, cures de  nafres vasculars, teràpia de pressió negativa i teràpia larval. Disminuïm  les estades hospitalàries i millorem la qualitat de vida dels nostres pacients”, destaca Lola Rubio, supervisora d’Infermeria d’Hospitalització a Domicili.

Aquest nou Servei forma part de l’Àrea Coneixement Alternatives a l’Hospitalització. Recentment, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha desplegat un nou model assistencial d’organització que agrupa els diferents serveis i unitats assistencials que tenen alguna cosa a veure amb un problema de salut. Aquest nou model consisteix en la creació i implementació de 35 àrees de coneixement com ara l’Àrea Alternatives a l’Hospitalització, l’Àrea del Cor, l’Àrea de Trasplantament d’Òrgan Sòlid o l’Àrea d’Atenció Postquirúrgica.

Un gran benefici per als pacients amb fragilitat

El 50% de les persones que són hospitalitzades a domicili per Vall d’Hebron tenen més de 75 anys. Els pacients grans i fràgils són més propensos a patir problemes de mobilitat o episodis de desorientació o confusió, que es coneixen com a delírium, i demència, especialment si es troben ingressats a l’hospital. Si es troben ingressats a casa, en canvi, aquest risc es redueix perquè es troben en un entorn conegut. A més, amb l’hospitalització a domicili també s’elimina el risc de patir infeccions nocosomials (les infeccions que s’agafen en l’entorn hospitalari). 

A nivell de l’hospital, a més, l’hospitalització a domicili permet descongestionar el centre, les urgències i el sistema en general i guanyar en eficiència. “Volem que el pacient estigui en el dispositiu més adequat, oferint-li la mateixa qualitat i seguretat i, a la vegada, sent més eficients com a organització”, assegura el Dr. Francesc Xavier Jiménez.

Hospitalització a Domicili és un servei transversal, és a dir, que dona cobertura a tots els serveis de l’Hospital i del territori del qual Vall d’Hebron és centre referència a l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord: Atenció Primària, Equips de Suport Integral a la Complexitat (ESIC), Hospital de Sant Rafael, centres sociosanitaris i centres especialitzats en cures pal·liatives. Actualment compta amb 25 professionals i pot atendre a la vegada fins a 60 pacients. El 2021 va atendre 1.196 pacients, xifra que representa  un increment del 31.4% respecte a l’any 2020.

Així, aquest Servei atén bàsicament dos tipus de pacients. Per una banda, el pacient d’alta precoç, és a dir, la persona ingressada a planta de l’hospital que se la transfereix al domicili perquè acabi allà el tractament. I per l’altra, el pacient que se l’ingressa a casa derivat des d’Urgències (normalment per descompensacions de broncopatia crònica, per insuficiència cardíaca o per infeccions com ara pielonefritis, prostatitis o cel·lulitis) o bé se’l deriva a casa des d’altres dispositius del territori (Atenció Primària, ESIC, Hospital I. Roig, Parc Sanitari Pere i Virgili, Hospital Sant Rafael, etc.), que solen ser pacients crònics complexos descompensats o pacients que han de rebre al domicili transfusions o cures complexes.

Es tracta d’un servei molt ben valorat pels pacients, ja que l’hospitalització a casa resulta més confortable, es guanya en comoditat i el o la pacient pot tenir més contacte amb la família

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.