Vall d'Hebron, líder a Catalunya en l'atenció de l'ictus isquèmic agut mitjançant trombectomia mecànica

L’informe SONIIA confirma que l’Hospital és el centre català que més trombectomies mecàniques realitza. És el procediment estàndard per al tractament de l’ictus isquèmic agut en oclusions proximals i intracranials.

09/04/2017

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és, per tercer any consecutiu, el centre català líder en el nombre de trombectomies mecàniques realitzades, mantenint els paràmetres de qualitat. Són dades de l’últim informe de registres de reperfusió de Catalunya (SONIIA), publicat pel CatSalut. El mateix estudi destaca la reducció significativa en el temps d’atenció intrahospitalària. S’ha passat dels 92’ de l’any 2015 des de la porta d’urgències a la punció femoral, als 54’ del 2016. En el mateix període s’ha reduït el temps des d’urgències a l’obtenció de la neuroimatge, de 20’ a només 15’. Tot plegat té un impacte positiu en el pronòstic funcional dels pacients.

El cap de la Secció de Neuroradiologia Intervencionista, el Dr. Alejandro Tomasello, ha destacat que l’èxit assolit es deu al “treball multidisciplinari coordinat de diferents serveis, estaments i persones en la presa de decisions de forma ràpida i consensuada, a l’abast només d’equips amb un alt grau d’entrenament”. L’exemple és la coordinació entre la Unitat d’Ictus del centre, Neuroradiologia i Neuroradiologia Intervencionista, que comparteixen una visió global del pacient i de la seva patologia com a centre terapèutic, treballant com a una unitat funcional clínica altament especialitzada. Això els permet incorporar personal mèdic de forma transversal, com ara professionals del Servei d’Urgències, zeladors, infermeria i tècnics.

Un altre factor a tenir en compte són les inversions tecnològiques portades a terme a Vall d’Hebron. En aquest sentit, el Dr. Manel Escobar, cap del Servei de Radiologia i director clínic de Radiodiagnòstic, ha destacat la recent instal·lació per part de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) d’un equip d’angiografia biplà d’última generació i un de tomografia computada (TC) d’altes prestacions, situat al Servei d’Urgències de l’Hospital General. “Ambdues inversions han contribuït a dotar els professionals de les millors eines amb les quals aconseguir aquests excel·lents resultats”, ha apuntat.

 

La importància de la trombectomia mecànica

Es tracta d’una tècnica que permet extreure el trombe del torrent sanguini del cervell gràcies a un dispositiu mecànic. Des de finals del 2014 i després de la publicació de 5 assajos multicèntrics, s’ha convertit en el procediment estàndard per al tractament de l’ictus isquèmic agut en oclusions proximals i intracranials. Un d’ells, l’estudi REVASCAT, que va publicar el New England Journal of Medicine,  es va desenvolupar només a hospitals catalans, un dels quals, Vall d’Hebron.

L’impacte d’aquests estudis s’ha traduït en un increment molt significatiu dels pacients tractats amb aquesta tècnica. A Vall d’Hebron es va passar de 85 casos l’any 2013 a 190 l’any passat. Al conjunt de Catalunya, el 2016 van ser gairebé 600 pacients, davant els 284 del 2011.

A l’ictus, el temps de resposta és vital per garantir la recuperació dels afectats. Els diferents estudis realitzats demostren que cada 30’ es redueix en un 10% la probabilitat que el pacient torni a ser autònom.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.