Vall d’Hebron millora les habilitats dels equips multidisciplinars de ressuscitació cardiopulmonar extracorpòria i donació en asistòlia no controlada mitjançant formació amb simulació in situ

Un total de 64 professionals han participat durant el 22, 23, 27 i 28 de juny en sessions de sis hores eminentment pràctiques per realitzar ECPR i DANC seguint les recomanacions i protocols de Vall d’Hebron.

30/06/2023

La supervivència a una aturada cardiorespiratòria que no respon a les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar inicials és molt baixa. L’ús de l’oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) en aquests pacients en aturada cardíaca refractària, el que es coneix com a ressuscitació cardiopulmonar extracorpòria (ECPR), s’ha implementat en els últims anys per oferir una opció de supervivència a aquests malalts, sempre i quan sigui realitzada en centres amb àmplia experiència i per equips experts i molt entrenats. Vall d’Hebron ha realitzat durant quatre jornades noves edicions del curs de ressuscitació cardiopulmonar extracorpòria (ECPR), incloent-hi també la donació en asistòlia no controlada (DANC).

Aquestes tècniques complexes requereixen la intervenció i coordinació d’equips multidisciplinaris per avaluar la indicació, fer el procediment i minimitzar el temps que s’empra en aplicar la tècnica. Un total de 64 professionals entre metges i infermers dels serveis de Medicina Intensiva,  Urgències, Cardiologia, Coordinació de Trasplantaments, a més de metges i tècnics en emergències sanitàries del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), han participat durant el 22, 23, 27 i 28 de juny en sessions de sis hores eminentment pràctiques per realitzar ECPR i DANC seguint les recomanacions i protocols de Vall d’Hebron.

En aquesta nova  edició, el curs també s’ha realitzat a través de tècniques de simulació d’alta fidelitat in situ, en les quals s’han recreat dos escenaris d’aturada cardíaca al Servei d’Urgències en què cadascun dels participants del curs (16 alumnes en cada jornada) l’atenien des del seu lloc de treball al circuit assistencial que segueix en la vida real. “La ressuscitació cardiopulmonar extracorpòria és un procediment d’altíssima complexitat que requereix un equip amb experiència i molt coordinat. Realitzar-lo de forma simulada en l’entorn real i sobretot analitzar com s’ha desenvolupat el cas en la sessió de debriefing posterior permet millorar els equips amb una experiència immersiva en un entorn controlat per tal de millorar tant les habilitats tècniques com sobretot les no tècniques”, resumeix el Dr. Eduard Argudo, del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i un dels directors i coordinadors del curs, que juntament amb  el Dr. Jordi Riera, director del programa d’ECMO d’adult de Vall d’Hebron, la Dra. María Martínez del Servei de Medicina Intensiva, els Drs. Jordi Llaneras i Ada Redondo del Servei d’Urgències, el Dr. Cristopher Mazo de Coordinació de Trasplantaments i les infermeres de l’equip d’ECMO del Servei de Medicina Intensiva Elisabet Gallart, Gemma Marín i Anna Lamora han estat participant com a docents en les quatre edicions realitzades.

El curs consta d’una primera part teòrica sobre la fisiologia de l’aturada cardíaca i l’optimització de la ressuscitació cardiopulmonar d’alta qualitat, seguida dels protocols d’ECPR i DANC i un taller que introdueix a la simulació d’alta fidelitat. Tot seguit, té lloc la part pràctica, on es realitzen dues simulacions in situ d’alta fidelitat: una aturada cardiorespiratoria extrahospitalària traslladada pel SEM i una aturada cardiorespiratòria intrahospitalària a l’espai d’urgències. Vall d’Hebron ja ha atès més de 60 pacients en aturada cardíaca amb ressuscitació cardiopulmonar extracorpòria (ECPR). Entre ells l’Audrey, reanimada a Vall d’Hebron després de sis hores d’aturada cardíaca per hipotèrmia accidental, un cas que va fer la volta al món i va ser publicat a la revista mèdica The Lancet. Només l’any passat, Vall d’Hebron va atendre 26 pacients amb ECPR.

Aquestes tècniques complexes requereixen la intervenció i coordinació d’equips multidisciplinaris per avaluar la indicació, fer el procediment i minimitzar el temps que s’empra en aplicar la tècnica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.