Vall d’Hebron participa al VII XPatient Barcelona Congress, que mostra com la tecnologia, l'empatia i una perspectiva de gènere millora l’experiència dels i les pacients

La VII edició de l’XPatient Barcelona Congress reuneix a professionals i institucions que centren l’experiència del pacient com a motor d’innovació en salut

29/09/2022

Després de gestionar la pandèmia de la COVID-19, la medicina està assistint a un canvi de paradigma que situa el pacient en el centre de tots els processos. Un conjunt de revolucions, que van des de la intel·ligència artificial, el big data o la genòmica, estan dissenyant la sanitat del futur, on la tecnologia i el saber s’alien per donar millors respostes als i les pacients. L’XPatient Barcelona Congress, que enguany celebra la setena edició, ens ha presentat del 28 i 29 de setembre les darreres novetats per millorar l’experiència dels pacients. Robots que assisteixen a persones amb necessitats especials, algoritmes d’intel·ligència artificial per afinar tractaments complexos o avenços en telemedicina que ajuden a empoderar els i les pacients en són alguns exemples.

L’XPatient Barcelona Congress s’ha organitzat en dues jornades. La primera ha comptat amb dues sessions especialitzades en què els robots han tingut un paper protagonista. Els altres protagonistes han estat els pacients i els professionals, que han demostrat com la col·laboració pot millorar l’experiència de tots

“Back to the basics” ha estat el leit motiv de la segona jornada, que ha començat analitzant l’impacte del context actual de crisi sanitària, econòmica, social i medioambiental en els sistemes de salut i atenció social. I ho fa a partir dels valors de l’honestedat, la frugalitat i la preparació que ajuden a prioritzar els recursos i evitar el malbaratament. Per tancar el congrés s’ha celebrat una sessió destacada que ha tractat l’experiència del pacient amb perspectiva de gènere.

El XPatient Barcelona Congress funciona com a punt de trobada de pacients i institucions de l’àmbit hospitalari, tecnològic, de la investigació i de l’administració, amb la idea de transformar el model assistencial i situar el pacient en el centre de les cures. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels organitzadors d’aquest congrés que impulsa la XPA (Experiència de Pacient), junt amb l’Hospital Clínic, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i Eurecat.

Robots que assisteixen pacients

El seminari sobre els reptes i avenços en robòtica intel·ligent i social per assistir les persones amb necessitats especials ha obert la primera jornada.  Més enllà de conèixer què fa la darrera generació de robots, els participants han tingut un interessant debat sobre el component ètic de les interaccions entre pacients i robots. El primer dia ha acabat amb un intercanvi d’experiències entre pacients i professionals sobre la presa de decisions a partir de la gestió de la por, el temps i la incertesa.

La segona jornada ha comptat amb sessions farcides d’experiències i debat on s’han presentat solucions i tecnologies per millorar els serveis sanitaris i assistencials. Els títols eren “La resposta en temps de crisi: Back to the basics”; “L’honestedat”; “La frugalitat”, i  “La preparació”. Vall d’Hebron ha participat en dues i la sessió que ha tancat el congrés, sobre salut i perspectiva de gènere.

“La resposta en temps de crisi: Back to the basics”, vol contribuir  a generar idees per afrontar aquest món incert des de l’honestedat, la frugalitat i la preparació. En la sessió en què s’ha reflexionat sobre l’honestedat en la relació entre professional i pacient, Francisco Iglesias, pacient de l’Hospital Vall d’Hebron, responsable de l’Oficina de suport a la Innovació i Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS) i gerent de la Fundació Ictus, ha exercit de moderador. El Dr. Carlos Molina,  cap del grup de recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i cap de Secció de Neurologia-Unitat d'Ictus de Vall d'Hebron, ha parlat de la seva experiència i ha exposat com a exemple de bona pràctica el projecte “Harmonics”, que recull periòdicament les dades sobre salut dels pacients que han patit un ictus per a optimitzar el maneig de la malaltia tant a l'hospital com fora d'ell. “Més enllà de comparar els resultats en salut, fem avaluacions cada sis mesos i  compartim les millors pràctiques clíniques perquè siguin beneficioses de cara als pacients”, ha apuntat Molina.

Un altre dels valors que s’han compartit en el marc de “la resposta en temps de crisi” i portat a debat és la frugalitat, entesa com a valor humà que consisteix a passar amb el que és estrictament necessari, sense abusar dels recursos o fer-ne ostentació. Entre les  cinc experiències que s’han presentat, s’ha pogut escoltar la de Miguel Ángel Robles, infermer assistencial i de recerca del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT) ubicat al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Ha destacat “la implementació territorial i avaluació d’un programa pacient expert virtual per millorar l’empoderament i qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple”.

El punt final del congrés ha estat una sessió sobre l’experiència del pacient des de la perspectiva de gènere en camps com la investigació, el diagnòstic o l’assistència. Ana Martí, coordinadora d’Atenció Ciutadana de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha participat en el debat, com a portaveu d’un dels primers projectes de l’Estat en incorporar la perspectiva de gènere en totes les etapes del procés de planificació en salut, per tal de millorar els resultats en salut i el diagnòstic, adequar les intervencions a les necessitats de dones i homes, reduir les desigualtats socials i contribuir a l’empoderament de les dones. Vall d'Hebron ha creat la primera comisió clínica multidisciplinar per tractar temes de perspectiva de gènere que té en compte la perspectiva clínica, l'adequació de guies, protocols, docència i investigació. Gloria Gálvez, cap de la Unitat d’Atenció a la Ciutadania, ha co-moderat la sessió.

Un conjunt de revolucions, que van des de la intel·ligència artificial, el big data o la genòmica, estan dissenyant la sanitat del futur, on la tecnologia i el saber s’alien per donar millors respostes als i les pacients

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.