Vall d'Hebron participa en el major estudi sobre sarcomes pediàtrics de parts toves tipus no rabdomiosarcoma

La cirurgiana pediàtrica Gabriela Guillén figura com a coautora en aquest estudi del European Paediatric Soft Tissue Sarcoma Study Group (EpSSG) que conforma les bases per al tractament d’aquests tumors.

15/08/2021

Membres de el Grup de Recerca Translacional en Càncer a la Infància i Adolescència del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de la Unitat de Cirurgia Oncològica Pediàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron han format part de l'estudi més gran fins a la data sobre sarcomes pediàtrics de parts toves tipus no rabdomiosarcoma. Aquesta publicació estableix les bases per a un tractament estandarditzat per sarcomes de parts toves no rabdomiosarcomes.

Els sarcomes de parts toves no rabdomiosarcomes són un conjunt de patologies oncològiques poc freqüents i compten amb més de 30 subtipus. Aquesta situació, a més d'una baixa incidència en pediatria, provocava que fins al moment es disposés d'unes dades limitades sobre el seu tractament. En la majoria de casos s'utilitzava l'experiència amb pacients adults per establir un tractament. Amb aquesta publicació, els professionals podran definir un nou esquema de tractament a partir d'una selecció adequada dels factors pronòstics. En altres paraules, el tractament s'ajustarà a les necessitats de cada pacient.

El primer protocol europeu

El Protocol NRSTS 2005 de l'EpSSG és el primer protocol europeu prospectiu específicament dedicat al tractament d'aquest tipus de sarcomes poc freqüent en nens i adolescents. Els resultats de l'estudi, en el qual s'han inclòs pacients de més de 100 hospitals de 14 països, han servit per a establir les bases del tractament de forma estandarditzada per primera vegada en nens.

L'estudi ha comptat amb 1.321 pacients registrats al Protocol NRSTS 2005 ( "Non-Rhabdomyosarcoma Soft Tissue Sarcomes") dels que finalment 569 van ser inclosos en el treball, constituint la major sèrie pediàtrica d'aquest tipus de tumors publicada en l’actualitat. El treball analitza els resultats de dos estudis en pacients menors de 21 anys i amb malaltia localitzada: el primer per a sarcomes de tipus adult i el segon per a sarcomes sinovials. Els resultats de l'estudi, publicats a la revista The Lancet Child & Adolescent Health, han permès definir el nou estàndard de tractament basat en el risc de cada pacient per assolir les majors xifres de curació amb les mínimes seqüeles possibles.

La cirurgiana pediàtrica Gabriela Guillén, responsable de la Unitat de Cirurgia Oncològica Pediàtrica i Investigadora de el Grup de Recerca Translacional en Càncer a la Infància i Adolescència del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), és una de les coautores del document i destaca que "aquest treball ha demostrat que, en el cas dels tumors de petites dimensions en els quals s'aconsegueix una resecció quirúrgica completa i oncològica, es pot prescindir dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia"

Un tractament efectiu per als pacients amb tumors d'alt grau i grans masses

Tot i els bons resultats generals, l'article també destaca que els pacients amb tumors d'alt grau i grans masses tenen un alt risc de metàstasi, i per tant, un pitjor pronòstic. No obstant això, la publicació demostra que en les masses de grans dimensions i d'entrada no operables, el tractament amb quimioteràpia neoadjuvant amb ifosfamida i doxorubicina permet reduir el tumor abans de la cirurgia definitiva. Aquesta estratègia apunta a facilitar que els tumors s’operin respecte a estudis previs.

La Dra. Guillén explica que "les troballes d'aquest estudi, conjuntament amb el publicat recentment pel grup americà Childrens 'Oncology Group, permetran reduir la toxicitat del tractament a curt i llarg termini, al confirmar amb seguretat el paper de la cirurgia com a tractament curatiu en casos concrets. Per a això, és prioritari que els pacients afectats per aquest tipus de tumors siguin tractats en centres de referència, amb equips multidisciplinaris especialitzats. D'altra banda, segueix sent prioritari identificar nous tractaments per als pacients de mal pronòstic, per als quals encara no existeixen teràpies efectives".

Vall d'Hebron és centre de referència nacional CSUR, Centres Serveis i Unitats de Referència, en sarcomes pediàtrics i forma part del European Reference Network (ERN) en càncer pediàtric "PaedCan", amb el seu equip multidisciplinari i alta tecnologia format pels serveis d'Oncologia Pediàtrica, Cirurgia Pediàtrica, Cirurgia Ortopèdica, Anatomia Patològica i Radioteràpia.

A més, el Grup de Recerca Translacional en Càncer a la Infància i Adolescència del VHIR compta amb un laboratori dedicat a el desenvolupament de nous fàrmacs per sarcomes pediàtrics, liderat pel Dr. Josep Roma, així com un programa de Medicina de Precisió i assaigs clínics per sarcomes infantils.

Comparteix-lo:
Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.