Vall d’Hebron promou la recerca contra el càncer de la dona amb la quarta edició del ‘Mocador Solidari’

Els beneficis recaptats es destinaran a finançar la recerca en càncer de la dona de dues investigadores del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

04/03/2021

S’estima que, durant el 2021, més de 117.000 dones patiran un càncer a l’Estat, essent el més comú el de mama i, també en gran mesura, els càncers ginecològics com el de cos uterí, ovari i coll d’úter. Amb l’objectiu d’avançar en els tractaments del càncer de la dona així com millorar la qualitat de vida de les pacients, avui, Vall d’Hebron ha presentat la quarta edició de la campanya ‘Mocador Solidari’ en el marc del Dia Internacional de la Dona, que es celebra el proper 8 de març.

‘Mocador Solidari’ és una iniciativa impulsada des de Vall d’Hebron amb la col·laboració de Natura, que s’encarrega de produir i distribuir el mocador a les seves botigues i online, i fa donació de la totalitat dels beneficis de la venda d’aquests mocadors donant suport a la recerca en càncer de la dona a través del finançament de dues investigadores predoctorals del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Des de la primera edició, presentada l’any 2017, Judit Mascó ha estat la padrina de la iniciativa, i l’artista Clàudia Valsells n’ha fet els diferents dissenys.

En aquesta quarta edició, el nou mocador és en mida XXL, versàtil i unisex. “Aquesta és la quarta edició i el projecte no para de créixer! Per això ho hem volgut simbolitzar creant un mocador XXL”, afirma Judit Mascó, ambaixadora de la campanya. “Vam començar fa quatre anys i, pel camí, darrere de cada mocador, hem conegut històries de superació increïbles, històries de dones lluitadores amb actituds extraordinàries. Metges/esses, investigadors/es i pacients de Vall d’Hebron ens han ajudat a posar-nos a la seva pell i entendre que la lluita contra el càncer és una lluita també contra la por que ens genera aquesta malaltia. Una por que entre tots podem arribar a vèncer”, assegura.

Dos projectes pel tractament i el benestar de les pacients amb càncer

En les edicions anteriors d’aquesta iniciativa, engegada l’any 2017, s’han venut més de 16.000 mocadors i s’han recaptat més de 150.000€. La venda del ‘Mocador Solidari’ permet finançar dos projectes de recerca, que ja estan en marxa, de dues investigadores de Vall d’Hebron. "La campanya representa un veritable exemple d'ajuda, generositat i solidaritat amb les dones que pateixen un càncer de mama i ginecològic. Aquesta iniciativa de Natura s'ha convertit en un símbol de la lluita contra el càncer, i permet que es continuï investigant per trobar els millors resultats", destaca el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR.

Per una banda, la línia de recerca de Carina Masferrer, investigadora predoctoral al grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR, es basa en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per al tractament del càncer d’endometri. En concret, pretén estudiar l’efectivitat de la molècula ABTL0812, que ha mostrat bons resultats en aquest tipus de càncer, juntament amb immunoteràpia, la qual cosa podria ajudar especialment a les pacients que presenten subtipus agressius.

Per la seva banda, Alejandra Cano, investigadora predoctoral del grup de Càncer de Mama del VHIO, es centra en el projecte STEPS (Suport Terapèutic per a Supervivents), que té com a objectiu ampliar els recursos d’ajuda psicològica oferts per l’hospital per tractar l’ansietat i malestar emocional després del diagnòstic i tractament del càncer de mama, i donar eines a les pacients per fer front a la reincorporació plena a la seva vida, tant a nivell personal com professional. Es considera que les pacients són especialment vulnerables per les seqüeles físiques i psicològiques de la malaltia i es busca donar continuïtat a l’atenció sanitària en un moment en què les visites són cada vegada menys freqüents. La implementació tindrà en compte també les circumstàncies excepcionals per la pandèmia de la covid-19. “Fa temps que sabíem la necessitat d’actuar com a institució sobre l’impacte físic i psicològic que les dones pateixen després d’un càncer de mama, però fins ara no havíem tingut els recursos per implementar una intervenció psicològica en grup i online basada en l’evidència, atenent a més les necessitats actuals derivades de la pandèmia. STEPS és un recurs que serveix per ajudar no només a lidiar millor amb la situació sinó també a trobar un espai de suport mutu perquè les pacients comparteixin la seva experiència. Agraïm enormement la confiança de tothom qui ha donat suport al projecte perquè això sigui avui una realitat al nostre hospital”, afirma la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Investigadora Principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO.

Per ajudar a que aquests projectes segueixin avançant, es pot comprar el mocador solidari físicament a les botigues Natura i també a través de la seva botiga online. També es pot fer directament un donatiu a través de la pàgina web www.mocadorsolidari.com o www.pañuelosolidario.com. Et convidem a sumar-te a la iniciativa compartint les teves fotografies amb el mocador a les xarxes socials amb el hashtag #SumaContraElCancer.

El càncer de la dona

El 2021 es calcula que es diagnosticaran 276.239 tumors a l’Estat, dels quals 117.372 els patiran dones. Són estimacions de la Red Española de Registros de Cáncer (REDECAN). Els tipus de càncer més freqüents en dones seran, com és habitual en els últims anys, els de mama, amb 33.375 nous casos (la qual cosa representa un 28,4% de tots els càncers en dones). Tot i aquesta elevada freqüència, la implementació de campanyes de diagnòstic precoç i els avenços en teràpies han permès que la supervivència de les pacients hagi augmentat notablement en els últims anys. El 2020 van morir 6.600 dones per càncer de mama amb una supervivència del 85,5% als 5 anys.

Altres tipus de càncer de la dona, com són els ginecològics, també tenen impacte en la vida de moltes pacients. En concret, s’estima que es diagnosticaran 6.923 tumors de cos uterí (un 5,9% dels càncers en dones), 3.659 d’ovari (un 3,1%) i 1.924 de coll d’úter (un 1,7%) al 2021.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.