Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Pediatria crea una nova eina amb l’acronim OCEAN, en forma de guia transversal, per facilitar la prescripció i les bones práctiques
Quan Alexander Fleming, el pare de la penicil·lina, va rebre el Premi Nobel de Medicina, l’any 1945, va avisar que “si un dia, qualsevol persona pot tenir a mà penicil·lina, correm el risc que un home ignorant pugui prendre una dosi insuficient d’un antibiòtic i en exposar als microbis a una quantitat no letal, els faci resistents”. Aquest dia ha arribat. Segons l’Organització Mundial de la Salut, cada any unes 700.000 persones perden la vida per una infecció de superbacteris. I la resistència als antibiòtics causa problemes per tractar malalties com la cistitis, la pneumònia greu o la sèpsia. Però de la mateixa manera que els microbis s’adapten, la Medicina també avança i ha creat eines per fer un ús conscient dels medicaments i preservar l’eficàcia dels antibiòtics. Una mostra és el Dia Europeu de l’Ús Prudent dels Antibiòtics que se celebra cada 18 de novembre a proposta de l’European Center for Disease Prevention and Control. Aquesta iniciativa europea de salut pública té com a objectiu sensibilitzar sobre l'amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, fomentar l'ús prudent dels mateixos i preservar la seva acció. I com cada any, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron se suma a aquesta jornada per col·laborar en la conscienciació sobre la necessitat d’utilitzar correctament aquests medicaments.
En els últims anys, les principals societats científiques han instat als professionals i les administracions sanitàries a implementar programes d’optimització de l’ús d’antimicrobians (PROA) als hospitals i centres d’atenció primària, amb tres objectius fonamentals: millorar els resultats clínics, reduir els efectes adversos relacionats amb l’ús dels antibiòtics (incloent-hi l’aparició de resistències) i garantir al màxim l’efecte cost-efectivitat dels tractaments. A Vall d’Hebron funcionen els programes PROA-NEN pel pacient pediàtric i amb PROA per al pacient adult liderats pels equips d’infectòlegs pediàtrics i d’adults, respectivament, junt amb farmacèutics, microbiòlegs i facultatius dels serveis de Medicina Preventiva, Hospitalització Domiciliària i Medicina Intensiva.
Pacients Pediàtrics
En pacients pediàtrics, aquest any, el grup PROA-NEN ha endegat una eina nova: l’OCEAN. Es tracta d’un acrònim per optimitzar la qualitat de la prescripció. Una guia transversal amb les passes a seguir quan un professional es troba davant un pacient. El primer pas és l’’O’ d’Orientació Diagnòstica, és a dir, definir la síndrome clínica i els possibles agents infecciosos etiològics, segons la simptomatologia i les característiques del pacient. Després ve la ‘C’ de Cultius, obtenir les mostres microbiològiques abans d’iniciar el tractament sempre que sigui possible. A continuació, l’’E’ de E-Tractament Empíric insta a escollir el tractament adequat segons orientació diagnòstica, cal valorar les particularitats del fàrmac, epidemiologia local de la resistència i les característiques del pacient. L’’A’ d’Adequació porta a ajustar el tractament als resultats aconseguits i a l’evolució clínica del pacient (ajustar, mantenir o suspendre). I finalment, l’’N’ de Nombre de Dies estableix la durada del tractament en funció de les recomanacions locals, internacionals i d’acord amb l’evolució del pacient.
“L’OCEAN vol ser una eina transversal per augmentar la qualitat de la prescripció, ajudar al prescriptor per preservar l’eficàcia dels tractaments i fer-ne un ús conscient”, explica la Dra. Susanna Melendo, adjunta de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències Pediàtriques.
Pacients Adults
En l’àmbit del pacient adult, el Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital, treballant conjuntament amb altres serveis com Microbiologia, Farmàcia, Medicina Preventiva, Hospitalització Domiciliària i Medicina Intensiva, porta a la pràctica assistencial rutinària un programa estructurat d’optimització en l’ús adequat dels antimicrobians, tant en el vessant terapèutic com profilàctic, per al pacient adult. “Els elements claus del programa són l’assessorament directe dels especialistes a càrrec de pacients complexos o amb infeccions produïdes per patògens multiresistents; l’elaboració de guies de pràctica clínica; la vigilància continuada de la utilització de determinats antimicrobians, i l’execució d‘intervencions davant problemes de salut concrets, com per exemple, el seguiment de la bacterièmia d’origen urinari per Escherichia coli (indicador inclòs en el programa VINCat)”, explica Dolors Rodríguez, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses. Aquest programa d’optimització en l’ús adequat dels antimicrobians ha quedat oficialitzat mitjançant la constitució del grup PROA-Adult des d’on coordinem les diferents actuacions indicades.
Coincidint amb la celebració del dia europeu del bon ús d’antibiòtics, l’equip PROA-Adult s’adhereix a la campanya promoguda des del grup de treball inPROA-Cat de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica de conscienciació sobre el maneig clínic adequat de la bacteriúria asimptomàtica, freqüent en pacients d’edat avançada, amb comorbiditats o portadors de sonda vesical. El tractament de la bacteriúria asimptomàtica, a més d’un consum innecessari d’antibiòtics, pot generar efectes adversos i fomentar l’aparició de microorganismes resistents.
A Vall d’Hebron funcionen els programes PROA-NEN pel pacient pediàtric i amb PROA per al pacient adult liderats pels equips d’infectòlegs pediàtrics i d’adults, respectivament, junt amb farmacèutics, microbiòlegs i facultatius dels serveis de Medicina Preventiva, Hospitalització Domiciliària i Medicina Intensiva.
Radiodiagnòstic (IDI), Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Malalties Infeccioses, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.