Aparell digestiu

El Servei de l’Aparell Digestiu és un centre acadèmic de referència nacional i internacional que atén patologies digestives d’alta complexitat en un hospital públic, universitari i comunitari. T’oferim un programa docent dissenyat segons el programa del Consell Nacional de l’Especialitat d’Aparell Digestiu.

Places acreditades

3

Document

Itinerari formatiu de l'Aparell digestiu

Contacta amb la unitat docent

Des del punt de vista internacional, el Servei està reconegut com a European Training Center per l’European Gastroenterology Board de la Comunitat Europea i com a centre receptor per al programa UEG Clinical and Research Visiting Fellowship i col·laborador de l’Investigator Network del Rome Foundation Research Institute. En l’aspecte assistencial, formem part d’unitats de referència nacional com el Comitè de Tumors Neuroendocrins i el Comitè d’Immunodeficiències Primàries de l’Adult. A més, en l’àmbit de la recerca, la nostra Unitat està reconeguda com a grup d’excel·lència per l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) des de l’any 2009 i com a grup CIBERehd (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives) des de l’any 2008.

La Unitat Docent pertany a l’Àrea d’Aparell Digestiu i Fetge, que integra els Serveis d’Aparell Digestiu, Endoscòpia i Hepatologia, tot i que també treballem en col·laboració amb Medicina Interna, Medicina Intensiva, Urgències, i els Serveis de Radiodiagnòstic, Suport Nutricional i Cirurgia Digestiva.

En la pràctica diària, les metgesses i els metges residents visiten els pacients juntament amb els metges de plantilla, i fan la història clínica i l’exploració física sota la seva supervisió. Així mateix, valoren les proves complementàries, com ara exploracions endoscòpiques, radiològiques, manomètriques i anatomopatològiques, necessàries per prendre les decisions adequades i per diagnosticar les malalties de l’esòfag, estómac, intestí, còlon, pàncrees, fetge i vies biliars. Durant la residència, els metges i metgesses coneixen les malalties més freqüents de l’especialitat i sovint tenen l’oportunitat d’enfrontar-se a casos més complexos, que representen un model d’interacció amb altres unitats de l’hospital. A Hepatologia tenen la possibilitat d’aprendre les característiques de l’hepatitis aguda i crònica o la cirrosi hepàtica, així com de dur a terme el diagnòstic, les proves serològiques, el tractament i, en el cas que n’hi hagi, gestionar les possibles complicacions i la prevenció. Durant la seva rotació a Endoscòpies reben una formació gradual i supervisada, que inclou des de les exploracions diagnòstiques fins a l’endoscòpia terapèutica bàsica, així com l’assistència als adjunts en tècniques d’endoscòpia avançada com l’ecoendoscòpia o la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica.

Els residents del Servei de Digestiu fan guàrdies de Medicina Interna durant el primer any i, posteriorment, a partir del segon any de residència, guàrdies d’especialitat (4 guàrdies al mes, aproximadament), juntament amb un adjunt de presència física. 

El Programa d’aparell digestiu també porta a terme una tasca científica important a l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i al CIBERehd i disposa de cinc línies de recerca:

 • Motilitat digestiva: recerca clínica sobre la funció sensitivomotora de l’aparell digestiu i la seva relació amb la dieta, el contingut abdominal i la microbiota.
 • Malaltia inflamatòria intestinal: recerca bàsica, translacional i clínica en malalties inflamatòries intestinals en temes com la interacció de la microbiota intestinal amb la mucosa de l’intestí, la validació de biomarcadors de microbiota relacionats amb la remissió clínica i la resposta als tractaments, l’efecte en la microbiota intestinal d’intervencions mitjançant probiòtics o prebiòtics, la validació de models farmacocinètics, els estudis de resposta vacunal o de qualitat de vida i la satisfacció dels pacients.
 • Microbiota intestinal: aquesta línia de recerca té per objectiu comprendre el paper del microbioma intestinal en les malalties digestives mitjançant tècniques òmiques.
 • Malalties del pàncrees i la via biliar: desenvolupament de nous models experimentals per a l’estudi dels gens que regulen l’aparició de pancreatitis crònica i tumors pancreàtics.
 • Neuroimmunogastroenterologia: recerca bàsica, translacional i clínica en patologies relacionades amb la disfunció de l’eix cervell-intestí com la síndrome de l’intestí irritable i la dispèpsia funcional i en malalties cròniques inflamatòries com la colitis microscòpica, malaltia celíaca, esofagitis eosinofílica o diarrea per àcids biliars.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

 • Perquè tenim una mitjana de 1 000 ingressos anuals a la planta d’hospitalització, cosa que permet adquirir una experiència clínica i assistencial molt àmplia.
 • Perquè disposem d’una Unitat de Semicrítics amb 4 llits d’atenció continuada les 24 hores en la qual atenem pacients amb patologies digestives greus (hemorràgia digestiva, pancreatitis aguda, complicacions greus de la cirrosi i colangitis aguda) i en la qual participa un equip multidisciplinari que integra Hepatologia, Cirurgia General, Endoscòpia, Radiologia i Radiologia Vascular Intervencionista.
 • Perquè formem part de la Xarxa d’Ambulatoris d’Especialitat (RAE/CAE): 3 ambulatoris de l’especialitat, que fan una mitjana de 10 000 visites anuals a la comunitat.
 • Perquè durant les guàrdies, el resident està supervisat per la metgessa/metge adjunt de guàrdia de la Unitat de Semicrítics els tres últims anys de residència, com a garantia d’un aprenentatge eficaç i segur.
 • Perquè disposem d’una Unitat d’Atenció Crohn-Colitis acreditada en la qual, a més de l’atenció mèdica convencional, es fa un seguiment dels pacients en els àmbits biològic, psicològic i social. Actualment, controlem un total de 2 800 pacients, gràcies als quals podem efectuar recerca clínica i bàsica al laboratori experimental.
 • Perquè la Unitat de Patologia Motriu Gastrointestinal és un referent nacional i internacional per a l’estudi de les/els pacients amb patologia motora i funcional greu.
 • Perquè disposem de la Unitat de Pàncrees, especialitzada en el maneig de malalties complexes com la fibrosi quística, la pancreatitis aguda, la pancreatitis crònica, els tumors pancreàtics i la patologia biliar, que s’aborden de manera multidisciplinària en diferents comitès.
 • Perquè la Unitat d’Hepatologia efectua els procediments més moderns de diagnòstic, tractament de les complicacions de la hipertensió portal, trasplantament hepàtic o ús de fàrmacs d’última generació.
 • Perquè la Unitat d’Endoscòpia Digestiva té la capacitat de portar a terme 15 000 exploracions diagnòstiques i terapèutiques anuals.
 • Perquè estem equipats amb tecnologia i aparells d’última generació per a l’endoscòpia diagnòstica i terapèutica que inclouen els avenços més recents en cirurgia per via oral (POEM) i que permeten gestionar la gastroscòpia, duodenoscòpia, colonoscòpia, colangiopancreatografia i ecoendoscòpia.
 • Perquè t’oferim i t’animem a col·laborar, durant la residència, en les línies de recerca del Servei per aprendre el mètode científic, llegir i escriure articles de manera crítica, participar en estudis de recerca i presentar els resultats en congressos i en publicacions per complementar la teva formació i el teu currículum i augmentar la teva competitivitat després de la residència.
 • Perquè en acabar la residència promovem la teva incorporació en alguna de les línies de recerca i la sol·licitud de beques predoctorals per poder fer la tesi doctoral.
 • Perquè la Unitat d’Aparell Digestiu del Vall d’Hebron està en contacte amb la majoria de les societats científiques tant nacionals com internacionals de referència, cosa que et facilita estades formatives a l’estranger un cop acabada la residència.

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.