Aparell digestiu

El Servei de l’Aparell Digestiu és un centre acadèmic de referència nacional i internacional que atén patologies digestives d’alta complexitat en un hospital públic, universitari i comunitari. T’oferim un programa docent dissenyat segons el programa del Consell Nacional de l’Especialitat d’Aparell Digestiu.

Places acreditades

3

Document

Itinerari formatiu de l'Aparell digestiu

Contacta amb la unitat docent

La Unitat Docent pertany a l’Àrea d’Aparell Digestiu i Fetge, que integra els Serveis d’Aparell Digestiu, Endoscòpia i Hepatologia, tot i que també treballem en col·laboració amb Medicina Interna, Medicina Intensiva, Urgències, i els Serveis de Radiodiagnòstic, Suport Nutricional i Cirurgia Digestiva.

En la pràctica diària, les metgesses i els metges residents visiten els pacients juntament amb els metges de plantilla, i fan la història clínica i l’exploració física sota la seva supervisió. Així mateix, valoren les proves complementàries, com ara exploracions endoscòpiques, radiològiques, manomètriques i anatomopatològiques, necessàries per prendre les decisions adequades i per diagnosticar les malalties de l’esòfag, estómac, intestí, còlon, pàncrees, fetge i vies biliars. Durant la residència, els metges i metgesses coneixen les malalties més freqüents de l’especialitat i sovint tenen l’oportunitat d’enfrontar-se a casos més complexos, que representen un model d’interacció amb altres unitats de l’hospital. A Hepatologia tenen la possibilitat d’aprendre les característiques de l’hepatitis aguda i crònica o la cirrosi hepàtica, així com de dur a terme el diagnòstic, les proves serològiques, el tractament i, en el cas que n’hi hagi, gestionar les possibles complicacions i la prevenció. Durant la seva rotació a Endoscòpies reben una formació gradual i supervisada, que inclou des de les exploracions diagnòstiques fins a l’endoscòpia terapèutica bàsica, així com l’assistència als adjunts en tècniques d’endoscòpia avançada com l’ecoendoscòpia o la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica.

Els residents del Servei de Digestiu fan guàrdies de Medicina Interna durant el primer any i, posteriorment, a partir del segon any de residència, guàrdies d’especialitat (4 guàrdies al mes, aproximadament), juntament amb un adjunt de presència física. 

El Programa d’aparell digestiu també porta a terme una tasca científica important a l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i al CIBERehd i disposa de cinc línies de recerca:

 • Motilitat digestiva: recerca clínica sobre la funció sensitivomotora de l’aparell digestiu i la seva relació amb la dieta, el contingut abdominal i la microbiota.
 • Malaltia inflamatòria intestinal: recerca bàsica, translacional i clínica en malalties inflamatòries intestinals en temes com la interacció de la microbiota intestinal amb la mucosa de l’intestí, la validació de biomarcadors de microbiota relacionats amb la remissió clínica i la resposta als tractaments, l’efecte en la microbiota intestinal d’intervencions mitjançant probiòtics o prebiòtics, la validació de models farmacocinètics, els estudis de resposta vacunal o de qualitat de vida i la satisfacció dels pacients.
 • Microbiota intestinal: aquesta línia de recerca té per objectiu comprendre el paper del microbioma intestinal en les malalties digestives mitjançant tècniques òmiques.
 • Malalties del pàncrees i la via biliar: desenvolupament de nous models experimentals per a l’estudi dels gens que regulen l’aparició de pancreatitis crònica i tumors pancreàtics.
 • Neuroimmunogastroenterologia: recerca bàsica, translacional i clínica en patologies relacionades amb la disfunció de l’eix cervell-intestí com la síndrome de l’intestí irritable i la dispèpsia funcional i en malalties cròniques inflamatòries com la colitis microscòpica, malaltia celíaca, esofagitis eosinofílica o diarrea per àcids biliars.

Des del punt de vista internacional, el Servei està reconegut com a European Training Center per l’European Gastroenterology Board de la Comunitat Europea i com a centre receptor per al programa UEG Clinical and Research Visiting Fellowship i col·laborador de l’Investigator Network del Rome Foundation Research Institute. En l’aspecte assistencial, formem part d’unitats de referència nacional com el Comitè de Tumors Neuroendocrins i el Comitè d’Immunodeficiències Primàries de l’Adult. A més, en l’àmbit de la recerca, la nostra Unitat està reconeguda com a grup d’excel·lència per l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) des de l’any 2009 i com a grup CIBERehd (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives) des de l’any 2008.

Per què fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

 • Perquè tenim una mitjana de 1 000 ingressos anuals a la planta d’hospitalització, cosa que permet adquirir una experiència clínica i assistencial molt àmplia.
 • Perquè disposem d’una Unitat de Semicrítics amb 4 llits d’atenció continuada les 24 hores en la qual atenem pacients amb patologies digestives greus (hemorràgia digestiva, pancreatitis aguda, complicacions greus de la cirrosi i colangitis aguda) i en la qual participa un equip multidisciplinari que integra Hepatologia, Cirurgia General, Endoscòpia, Radiologia i Radiologia Vascular Intervencionista.
 • Perquè formem part de la Xarxa d’Ambulatoris d’Especialitat (RAE/CAE): 3 ambulatoris de l’especialitat, que fan una mitjana de 10 000 visites anuals a la comunitat.
 • Perquè durant les guàrdies, el resident està supervisat per la metgessa/metge adjunt de guàrdia de la Unitat de Semicrítics els tres últims anys de residència, com a garantia d’un aprenentatge eficaç i segur.
 • Perquè disposem d’una Unitat d’Atenció Crohn-Colitis acreditada en la qual, a més de l’atenció mèdica convencional, es fa un seguiment dels pacients en els àmbits biològic, psicològic i social. Actualment, controlem un total de 2 800 pacients, gràcies als quals podem efectuar recerca clínica i bàsica al laboratori experimental.
 • Perquè la Unitat de Patologia Motora Gastrointestinal és un referent nacional i internacional per a l’estudi de les/els pacients amb patologia motora i funcional greu.
 • Perquè disposem de la Unitat de Pàncrees, especialitzada en el maneig de malalties complexes com la fibrosi quística, la pancreatitis aguda, la pancreatitis crònica, els tumors pancreàtics i la patologia biliar, que s’aborden de manera multidisciplinària en diferents comitès.
 • Perquè la Unitat d’Hepatologia efectua els procediments més moderns de diagnòstic, tractament de les complicacions de la hipertensió portal, trasplantament hepàtic o ús de fàrmacs d’última generació.
 • Perquè la Unitat d’Endoscòpia Digestiva té la capacitat de portar a terme 15 000 exploracions diagnòstiques i terapèutiques anuals.
 • Perquè estem equipats amb tecnologia i aparells d’última generació per a l’endoscòpia diagnòstica i terapèutica que inclouen els avenços més recents en cirurgia per via oral (POEM) i que permeten gestionar la gastroscòpia, duodenoscòpia, colonoscòpia, colangiopancreatografia i ecoendoscòpia.
 • Perquè t’oferim i t’animem a col·laborar, durant la residència, en les línies de recerca del Servei per aprendre el mètode científic, llegir i escriure articles de manera crítica, participar en estudis de recerca i presentar els resultats en congressos i en publicacions per complementar la teva formació i el teu currículum i augmentar la teva competitivitat després de la residència.
 • Perquè en acabar la residència promovem la teva incorporació en alguna de les línies de recerca i la sol·licitud de beques predoctorals per poder fer la tesi doctoral.
 • Perquè la Unitat d’Aparell Digestiu del Vall d’Hebron està en contacte amb la majoria de les societats científiques tant nacionals com internacionals de referència, cosa que et facilita estades formatives a l’estranger un cop acabada la residència.

Itinerari formatiu transversal comú

R1

Immersió

ABAT: Agents biològics altament transmissibles

Habilitats comunicatives

CUSAM I: Habilitats en orientació diagnòstica bàsica

Investigació

Bioètica

eTEAMS I: Habilitats no tècniques

R2

Biblioteca

eTEAMS II

R3

eTEAMS III

eTEAMS IV: Curs bàsic d'instructors en simulació clínica

Itinerari formatiu específic

R1

Màster propi en patologia de l'aparell digestiu

R2

Màster propi en patologia de l'aparell digestiu

R3

Màster propi en patologia de l'aparell digestiu

R4

Màster propi en patologia de l'aparell digestiu

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.