Cardiologia

Els metges residents de l’especialitat de cardiologia tenen l’oportunitat de treballar en un centre en què l’activitat assistencial és altament especialitzada, gràcies a una organització funcional i uns programes transversals que inclouen la cirurgia cardíaca i la cardiologia pediàtrica. Els especialistes que hi treballen tracten malalties diverses, com ara arrítmies, cardiopaties congènites, insuficiència cardíaca, síndrome coronària aguda i valvulopaties, entre altres.

Places acreditades

4

Grups de recerca
Document

Itinerari formatiu de Cardiologia

Contacta amb la unitat docent

La Unitat Docent del Servei de Cardiologia de l'Hospital Vall d'Hebron es divideix en nou unitats funcionals. Entre les quals, consultes ambulatòries, hospitalització convencional, hospital de dia, Unitat Coronària, Cures Intensives Coronàries, Semicrítics, Ecocardiografia i Imatge Cardíaca, Hemodinàmica i Angiocardiografia, Arrítmia, Cardiologia Nuclear i el Laboratori Experimental. Destaca, a més, la Unitat d’Epidemiologia Cardiovascular, l'única a l'Estat Espanyol integrada en un Servei de Cardiologia.

Treballem en àrees multidisciplinàries per tractar problemes clínics concrets, com ara les unitats de Síndrome de Marfan i Cardiopaties Congènites, totes dues referents a l’Estat. La nostra activitat, sempre orientada als pacients, pretén potenciar la consulta ambulatòria i la cardiologia general. Per aquest motiu, periòdicament fem sessions clinicoassistencials i científiques que involucren tots els professionals del servei.

Durant la formació, els residents adquireixen diferents graus d'habilitat de manera progressiva que van des de l’elaboració d’històries clíniques, a l’inici de la formació, fins a la implantació  de desfibril·ladors automàtics en la fase final de la residència, per exemple. 

Les guàrdies es realitzen des del primer any com a resident en Medicina Interna amb una guàrdia mensual a Cardiologia. En el segon i tercer any es fan guàrdies a Urgències de l'especialitat de cardiologia clínica. En el quart i cinquè any es fan guàrdies a la Unitat Coronària i Hemodinàmica.     

Des del punt de vista formatiu, destaquen les sessions, seminaris i cursos i el foment de la participació dels residents en congressos, jornades, seminaris i cursos, nacionals i internacionals.

En acabar la residència de cardiologia, és possible fer formació en recerca, com a part del programa Riu Ortega de l'Institut de Salut Carlos III. A més, participem en els programes de formació del personal investigador de pregrau i postgrau del Departament d'Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri d'Educació.

Entre les activitats investigadores,  destaca la col·laboració amb l'Escola Internacional de Doctorat sobre repercussió miocàrdica, en cooperació amb la Universitat de Giessen (PROMISE), finançat per la DFG alemanya i BIOCAT.

Per què has de fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

  • Perquè la Unitat Multidisciplinària de Cardiopaties Congènites de l'Adolescent i de l'Adult és referència a l'Estat espanyol.
  • Perquè som un referent nacional per al desenvolupament de les guies de pràctica clínica de la Societat Europea de Cardiologia, en patologies com valvulopaties, endocarditis, patologia aòrtica, síndrome coronària, síncope, cardiopaties congènites, síndrome coronària aguda i malalties del pericardi.
  • Perquè som pioners nacionals i internacionals en protocols assistencials propis per a cadascuna de les patologies cardíaques des del 1981.
  • Perquè oferim guàrdies per als residents a Urgències de Cardiologia amb el suport d'un metge adjunt i dos residents amb presència física i un hemodinamista localitzable.
  • Perquè en l'assistència cardiològica comptem amb una sessió diària de la guàrdia anterior a la qual assisteix l'equip de guàrdia, el cap de servei i els caps d'unitat.
  • Perquè fem una sessió diària de la Unitat Coronària al final del servei a la qual assisteixen la plantilla, els residents, i el metge adjunt i el resident que han estat de guàrdia.
  • Perquè organitzem dues sessions setmanals de cardiologia nuclear a la qual assisteix el cardiòleg responsable d'aquesta secció, el resident de cardiologia i els metges del Servei de Medicina Nuclear.
  • Perquè portem a terme tres sessions setmanals d'imatge cardíaca en què es comenten estudis de ressonància magnètica cardíaca i TAC, i els estudis ressoecocardiogràfics de més interès a les quals assisteixen els metges en formació del gabinet d’ecocardiografia i ergometria
  • Perquè fem una sessió setmanal d'electrofisiologia i arrítmies amb cardiologia pediàtrica i amb cardiopaties congènites de l'adult.
  • Perquè tractem l'endocarditis infecciosa (conjuntament amb els serveis de bacteriologia, malalties infeccioses i cirurgia cardíaca) en una sessió setmanal específica.
  • Perquè realitzem seminaris setmanals en el Laboratori de Cardiologia Experimental i seminaris quinzenals de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron
  • Perquè els millors cardiòlegs i investigadors cardiovasculars d'Espanya i Europa participen en les nostres sessions clíniques reconegudes per la Comissió de Formació Continuada del SNS i del Consell Català de la Formació Mèdica Continuada.
  • Perquè cada any oferim cursos d’ecocardiografia, marcapassos i arrítmies, cardiopaties congènites de l'adult i cardiologia nuclear i cursos de reanimació cardiopulmonar avançada organitzats per als residents de Cardiologia, entre altres cursos.
  • Perquè incentivem el resident a participar en el Congrés Nacional de Cardiologia i el Congrés Europeu de Cardiologia en els últims anys de residència.
  • Perquè fem possibles les estades formatives en altres centres, especialment a Nova York, Washington, Londres i Colònia.

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.