Medicina preventiva i salut pública

La Unitat Docent de Medicina Preventiva i Salut Pública està formada per diferents institucions docents adscrites al programa, com és el cas del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on s’imparteix un màster en salut pública. També hi col·labora el propi Hospital Universitari Vall d'Hebron amb formació en centres i unitats d’atenció primària especialitzada i Centres de Salut d'Atenció Primària a Barcelona juntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que es focalitza en centres d’investigació i unitats administratives amb funcions de salut pública. El Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es va crear el 1976 i va ser el primer centre d’aquest tipus creat a Catalunya i en segon a nivell estatal.

Places acreditades

3

Document

Itinerari formatiu de Medicina preventiva i salut pública

Contacta amb la unitat docent

El Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia és un referent estatal en la creació de campanyes de vacunació de pacients amb patologies cròniques de risc. El procés d’aprenentatge dels residents té una durada de quatre anys. Els residents han d’adquirir coneixements en epidemiologia i salut ambiental i laboral per a la resolució eficient de problemes i la vigilància de la salut pública i prevenció del càncer. En l’assistència a nivell d’atenció primària els residents dediquen la seva rotació a la vigilància i el control de les infeccions nosocomials i de font ambiental o aquelles malalties de declaració obligatòria. A la vegada es portarà a terme el programa de vacunacions i d’epidemiologia de malalties transmissibles i de prevenció del tabaquisme.

Com a part del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), som un grup de recerca consolidat en la investigació d’Epidemiologia i Salut Pública i portem a terme investigació en epidemiologia d’infeccions associades a l’assistència sanitària i els seus factors de risc. A més, som referents en recerca per a la creació de noves vacunes preventives. Per assolir aquesta fita hem hagut de treballar en assajos clínics multicèntrics internacionals. Entre els quals destaquen les vacunes antigripals prepandèmiques i pandèmiques o vacunes com ara la de la grip estacional, sense oblidar, els assajos per a la vacuna per al virus del papil·loma humà o l’herpes zòster tant en pacients sans com immunedeprimits o la  vacuna antimeningocòcica B. La implicació amb la tasca de prevenció en vacunes ha portat al servei a organitzar un curs anual d’actualització en vacunes de reconegut prestigi nacional.

Alhora, seguim treballant en la prevenció d’infeccions comunitàries convencionals com ara la tos ferina, la tuberculosi i la varicel·la, o la bronquiolitis pel virus sincitial respiratori (VRS) i l’herpes zòster.

El 2015 es van publicar fins a deu treballs d'investigació fruit de la nostra feina i s’han encetat quatre projectes competitius mereixedors de beques.

La tasca investigadora del servei té també un paper actiu en la docència del programa MIR de medicina del treball de la UPF, màster phoenix de salut comunitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el màster en salut pública de la UPF i la UAB, el màster de salut internacional de la Universitat de Barcelona i la UAB, màster de salut comunitària de l’Escola Universitària d’Infermeria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el curs de diplomats en vacunes de la investigació d’Epidemiologia i Salut Pública (IES). 

Per què s’ha de fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

  • Perquè oferim formació avançada en vacunologia i deshabituació del tabac, així com prevenció en la transmissió de malalties i els programes de control de malalties infeccioses en l’àmbit sanitari per a la màxima seguretat dels pacients.
  • Perquè permetem que et formis en centres internacionals on portaràs a terme  projectes assistencials i d’investigació en salut internacional, com per exemple l’Organització Panamericana de Salut a Angola.
  • Perquè aprendràs a fer anàlisis epidemiològiques i càlculs d’indicadors en qualitat assistencial.
  • Perquè comptem amb la més àmplia cartera de formació de Catalunya en què hi ha des de la Unitat de Vacunació assistencial, la Unitat de Deshabituació del Tabac, o consultes externes d’atenció de contactes de pacients amb malalties transmissibles comunitàries, així com la vigilància i el control de les infeccions associades a l’assistència sanitària, prevenció d’infeccions nosocomials de font ambiental, oficina tècnica del programa de cribratge de càncer de mama i registre hospitalari de tumors.
  • Perquè som una Unitat que estudiem reaccions adverses postvacunals i per a l’atenció urgent de persones que requereixen profilaxis postexposició a determinades patologies infeccioses,  com per exemple la varicel·la o la ràbia.
  • Perquè absorbim un gran volum de pacients amb una mitjana anual de 9.000 pacients que et fan possible atendre casos molt diversos.
  • Perquè som pioners a l’àmbit estatal en la vigilància de les infeccions nosocomials amb el primer Estudio de Prevalencia de las Infecciones Nosocomiales en España (EPINE) realitzat el 1990; un estudi on anualment participen 250 hospitals coordinats per nosaltres.
  • Perquè també coordinem el programa de vigilància de bacterièmia associada a catèters en les UCI pediàtriques i neonatals de Catalunya (VINCAT).
  • Perquè ens avalen 25 anys al sector en la formació de metges residents en prevenció i salut pública.
  • Perquè podem dir que tots els nostres residents s’incorporen amb rapidesa a la vida laboral, especialment com a tècnics de salut en l’àmbit de l’atenció primària.

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.