Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
El model Domum transforma el concepte d’atenció hospitalària cap a una assistència més propera i humana en el càncer, el ioga funciona com a teràpia complementària als tractaments mèdics i beneficia les pacients abans, durant i en acabar el tractament.
L’Adriana Jarrin, una de les instructores de ioga oncològic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron –a més de doctora en Antropologia i formadora de ioga terapèutic– té una petita entrevista individual amb les pacients abans de començar la sessió: una hora de ioga al nou espai Domum de l’Hospital de la Dona. Els hi pregunta com es troben i els hi demana que omplin una fitxa on recopila dades sobre el diagnòstic, símptomes de la malaltia, el tractament, les limitacions físiques i com se senten emocionalment. “Amb aquesta informació puc orientar la pràctica de manera segura i adaptar la classe a les necessitats de cada persona per potenciar els beneficis del ioga”, explica la professora. Les classes estan dirigides tant a persones amb càncer com als seus familiars o acompanyants. A la primera sessió, amb la que el ioga per a pacients oncològics aterra a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, hi ha la Roxana. Té molt dolor a la cadera i a través d’exercicis adaptats, la respiració i la meditació, l’ajuda a relaxar-se i a trobar un espai de comfort dins el seu cos. També li dona eines per emportar-se-les a casa, com uns trucs contra l’insomni. Com el dolor la posa nerviosa, li ensenya a respirar amb l’abdomen i a relaxar el sistema nerviós acariciant les costelles i l’abdomen.
Amb aquesta primera classe de ioga oncològic, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la Fundació Nous Cims, dona per inaugurat el nou espai Domum a l’Hospital de la Dona. S’ha transformat la sala d’espera en una sala d’estar humanitzada amb butaques, mobiliari ergonòmic, racons íntims i lloc per treballar, perquè cada pacient i els seus acompanyants escullin com volen passar l’espera i els intervals entre les visites i els tractaments. En acabar el gruix de les consultes, l’espai pot transformar-se en una sala polivalent per a les classes de ioga, tallers, xerrades i altres activitats que requereixin els pacients. El nou espai Domum de l’Hospital de la Dona, un espai terapèutic pensat per fomentar el benestar emocional de persones en procés oncològic, ha començat la seva marxa amb les primeres sessions de ioga oncològic que es fan a l’Hospital Vall d’Hebron. Però igual que a passa al Domum de l’hospital general, més enllà de renovar l’espai físic, el model Domum transforma a l’Hospital de la Dona el concepte d’atenció hospitalària cap a una assistència més propera i humana en el càncer, i ofereix un ampli ventall d’activitats.
Durant el matí, el nou espai funciona bàsicament com a sala d’espera. Tot i que no és una sala d’espera convencional. Està pensada en els pacients i en fer la seva estada el més còmode i adaptada a les seves necessitats. Hi ha zones habilitades de treball amb punts de recàrrega d’aparells electrònics per permetre als i les pacients treballar o seguir amb el seu dia a dia; sofàs per socialitzar i butaques on recollir-se per trobar intimitat. I durant la tarda, la sala polivalent es reinventa per oferir activitats que van des de la gestió de les emocions, al reforç de capacitats cognitives.
Els dimecres, de 17.00 a 18.00 hores hi ha ioga oncològic, però també hi ha agendats tallers de sexualitat i afectivitat, nutrició saludable, estètica i imatge, i xerrades científiques a càrrec del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Activitats i xerrades busquen la millora del benestar físic, emocional i social dels malalts i els seus familiars.
Els beneficis del ioga per a pacients oncològics, una pràctica estesa a hospitals internacionals
El ioga oncològic ha tingut molt bona acollida. La pràctica del ioga com a teràpia complementària als tractaments mèdics permeten atendre la persona des d’una perspectiva holística de la salut. Els pioners en introduir-lo van ser el Memorial Sloan Kettering Cancer Center i la Clínic Mayo d’Estats Units l’any 1999, on s’han observat bons resultats. De fet, l’Institut Nacional de Càncer d’Estats Units recomana la pràctica de ioga per reduir la depressió, l’estrès i millorar la qualitat dels pacients oncològics. “El ioga oncològic és un exercici adaptat que combina ioga clàssic i restauratiu”, explica Adriana Jarrin. “La combinació de tècniques de relaxació, respiració, concentració, moviment i estiraments afavoreixen la rehabilitació i la flexibilització de la musculatura afectada per les cirurgies, la mobilitat articular, la regulació del trànsit intestinal, l’activació del sistema immunitari, redueix la inflamació, estimula la segregació d’antioxidants, protegeix l’ADN del deteriorament de l’envelliment, augmenta la capacitat respiratòria i la millora de l’insomni”, descriu. I a nivell emocional, “permet relaxar el sistema nerviós, ajuda a gestionar les emocions, enforteix l’autoestima, millora la concentració i promou la creació de xarxes de suport”, afegeix. Gràcies a aquests beneficis, la pràctica de ioga s’ha vist que ajuda a rebaixar el consum de medicació adjuvant per al dolor, els trastorns digestius, l’ansietat i la son i contribueix a millorar l’adherència als tractaments farmacològics convencionals per controlar el càncer.
Les sessions de ioga a l’espai Domum de Vall d’Hebron hospital de la Dona es fan amb una cadira com a suport i altres eines com antifaços per afavorir la relaxació, joc de llum, cintes de ioga per treballar la simetria i els estiraments. Cada mes hi haurà sessions en obert, per promoure la participació i en grups tancats per personalitzar les pràctiques als i les pacients.
La pràctica de ioga s’ha vist que ajuda a rebaixar el consum de medicació adjuvant per al dolor, els trastorns digestius, l’ansietat i la son i contribueix a millorar l’adherència als tractaments farmacològics convencionals per controlar el càncer.
Oncologia Mèdica, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.