La nova Unitat d’Atenció Intermèdia Oncològica Pere Virgili-Vall d’Hebron permet una millor adequació de l’assistència dels pacients oncològics subaguts

La unitat forma part del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron.

15/07/2020

La Unitat d’Atenció Intermèdia Oncològica Pere Virgili – Vall d’Hebron ja està en marxa des del passat 1 de juliol. Es tracta d’un dispositiu assistencial dedicat exclusivament a l’atenció dels pacients oncològics subaguts, és a dir, aquells pacients que necessiten d’una atenció especialitzadaperò no requereixen de les prestacions tecnològiques d’un hospital de tercer nivell, com és l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquest nou dispositiu, que forma part del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, està coordinat per professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Parc Sanitari Pere Virgili. Aquesta unitat, la més gran de Catalunya, és la primera que compta amb una gestió coordinada entre dos centres.

Com ha explicat el Dr. Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, durant l’acte inaugural, “aquest és un exemple molt clar de com ha de ser la coordinació entre centres i també entre professionals, ja que l'assistència als pacients també serà compartida. La iniciativa pretén que els malalts comptin amb els millors tractaments i atenció per a la seva salut”.

El Dr. Albert Salazar, gerent de Vall d’Hebron, ha destacat que “volem portar l’atenció dels malalts crònics, més vulnerables o fràgils, més enllà de Vall d’Hebron gràcies a dispositius que estan en el nostre territori. Això ens permet millorar l’atenció dels pacients i complir un dels nostres objectius, que és optimitzar l’ingrés dels pacients més complexos a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron”. Per la seva banda, el Dr. Arturo Míguez, gerent del Parc Sanitari Pere Virgili, ha assenyalat que “els usuaris de la nova unitat es beneficiaran de l’expertesa en rehabilitació, atenció social, cures pal·liatives i maneig integral del pacient oncològic de l’Atenció Intermèdia del Parc. A més, comptaran amb un entorn idoni per a l’estada hospitalària i el procés rehabilitador, com és el recinte del Parc Sanitari Pere Virgili, amb uns 18.000 m2 de zones verdes”.

L’adequació del nivell assistencial, clau per als pacients oncològics subaguts

Aquesta unitat, situada a la planta 4 de l’edifici Xaloc del Parc Sanitari Pere Virgili, té capacitat per a 32 pacients i compta amb cinc llits individuals i zones comuns, gimnàs i dues terrasses on els pacients s’hi poden estar a l’aire lliure. Els pacients ingressats són pacients subaguts amb malaltia activa que no requereixen d’un elevat nombre de proves ni ingrés a l’UCI i estan estables clínicament. Per exemple, pacients oncològics que presenten complicacions infeccioses, suboclusió intestinal, dolor mal controlat, toxicitat per quimioteràpia, fenòmens trombòtics, afectacions del sistema nerviós central o necessitats de cures de mitja intensitat. Com explica el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, “aquesta unitat és el nivell assistencial més adequat per als pacients oncològics subaguts, ja que està formada per metges i metgesses especialistes i infermeria experta dedicats exclusivament a la seva atenció”. En aquest sentit, el director d’Atenció Intermèdia, Recerca i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili, el Dr. Marco Inzitari, ha recordat que aquest dispositiu completa els recursos d’atenció al pacient oncològic del Parc, el qual compta amb una Unitat d’Atenció Intermèdia Oncogeriàtrica, una Unitat de Cures Pal·liatives i dos equips PADES (Programa d’atenció domiciliària i equips de suport), entre d’altres. “Això fa que els usuaris de la nova unitat es trobin en mans d’un equip multidisciplinari, especialitzat i altament qualificat per donar una atenció adequada a la seva malaltia”.

En la mateixa línia, la Dra. Patricia Gómez, coordinadora d’aquesta unitat i oncòloga del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, ha destacat que aquesta adequació del nivell assistencial permet queels pacients comptin “amb atenció oncològica especialitzada i rehabilitadors especialitzats, fisioterapeutes cada dia, terapeutes ocupacionals, psicooncologia... per tenir cura de la seva salut física, funcional i mental”

La unitat està formada per un equip mixt de professionals de Vall d’Hebron i Pere Virgili, coordinats per la Dra. Patricia Gómez, amb oncòlegs, un geriatra, un internista, un psicooncòleg, infermeres i professionals de fisioteràpia, teràpia ocupacional, treball social, així com personal administratiu i zeladors. En aquest sentit, és molt important el paper de les infermeres, ja que, com explica Ángeles Peñuelas, adjunta a la Direcció d’Infermeria de l’Àrea Oncològica de Vall d’Hebron, “són les responsables de fer les cures adequades als pacients, com cures complexes de lesions tumorals externes o la col·locació de catèters, i de fer educació sanitària d’estil de vida i alimentació personalitzades”. La directora d’Infermeria d’Atenció Intermèdia del Parc Sanitari Pere Virgili, Llum Veiga, coincideix en el fet que les infermeres tenen un rol fonamental al nou dispositiu, perquè “identifiquen, des d’una perspectiva global i holística, les necessitats dels pacients i ofereixen els coneixements i habilitats adequats per obtenir el millor resultat en salut i el màxim grau de benestar de les persones ateses, alhora que en potencien l’autocura”. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.