Participem en el document internacional de posicionament sobre l'ús d’antihipertensius en pacients amb COVID-19

En l'actualitat davant de l'abscència d’evidència científica, no es recomana una retirada d'IECAs o ARA2 en els pacients hipertensos.

18/03/2020

La doctora Maria José Soler, nefròloga del Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i membre del grup NephJC. The Coronavirus Conundrum: ACE2 and Hypertention edition ha participat en el document de posicionament sobre la utilització de fàrmacs antihipertensius com IECAs o ARA II en pacients infectats pel virus SARS-CoV-2 i amb hipertensió del grup. El document s'ha publicat a kidneyNews Online, de l'American Society of Nephrology, recomana no aturar el tractament amb IECAs o ARA II en pacients amb COVID-19 confirmat.

Els inhibidors de l'enzim convertidor d'angiotensina (IECAs) i els antagonistes dels receptors de l'angiotensina (ARA2) són tractaments habituals per la hipertensió arterial.

Diverses organitzacions científiques com el Col·legi Americà de Metges, la Societat Europea de Cardiologia, Hipertensió Canadà, la Societat Cardiovascular Canadenca, l'Associació Renal del Regne Unit i la Societat Internacional d'Hipertensió, entre d'altres corroboren aquest enfocament.

La pandèmia actual associada amb el virus SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19 no té precedents i els professionals sanitaris han d'afrontar multitud de reptes, entre ells veure si la combinació de fàrmacs de patologies cròniques influeix en la gravetat del pacient amb coronavirus.

En aquest sentit, conscients d'aquesta preocupació, metges i investigadors entre els quals forma part la Dra. Soler, que també és  investigadora principal del grup de recerca en Nefrologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), han elaborat un document de consens en funció d'informes preliminars i articles que han anat apareixent en diferents revistes sobre el paper dels inhibidors de l'enzim convertidor d'angiotensina (IECAs) i els antagonistes dels receptors de l'angiotensina (ARA2) en la regulació de l’expressió del gen de l'enzim conversor de l’ angiotensina 2 (ECA2). Diverses publicacions han apuntat que agents IECAs i ARA2 podrien augmentar la regulació d'ECA2 i, per tant, millorar o facilitar l'entrada del SARS-CoV-2 a les cèl·lules. Com que el virus SARS-CoV-2 utilitza components del sistema de renina angiotensina (ECA2 i TMPRSS2) per entrar a les cèl·lules, semblava plausible que IECAs i ARA2 poguessin agreujar o fins i tot mitigar COVID-19.

La Dra. Soler opina que “en l'actualitat davant de l'abscència d’evidència científica, no es recomana una retirada d'IECAs o ARA2 en els pacients hipertensos”. “No obstant això, en pacients amb COVID-19 confirmat en tractament amb IECAs/ARA2 ha de ser el metge que realitza el seguiment del pacient qui decideixi si s'ha de continuar o suspendre el tractament de forma individualitzada”, puntualitza.

Aquest document s'anirà actualitzant en funció de noves evidències tant preclíniques com clíniques, altament necessàries en l’actualitat.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.