Un estudi pioner de Vall d’Hebron demostra l’eficàcia d’un nou protocol de recuperació per a pacients amb càncer d’ovari avançat

El protocol de recuperació intensificada (ERAS) permet a les pacients sotmeses a cirurgia per càncer d’ovari avançat rebre l’alta hospitalària fins a 2 dies abans i disminuir la seva taxa de reingrés.

15/04/2021

El càncer d’ovari afecta més de 3.000 dones cada any a Espanya. Moltes d’elles s’han de sotmetre a una cirurgia que pot arribar a ser molt invasiva i requerir fins i tot la resecció de diferents òrgans situats a l’abdomen abans del tractament amb quimioteràpia. L’assaig clínic PROFAST (“Assaig clínic comparant recuperació postoperatòria després del protocol FAST-TRACK vs maneig clàssic en càncer ginecològic avançat”), liderat per la Unitat de Ginecologia Oncològica i Patologia del Tracte Genital Inferior de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha demostrat que un nou protocol millora la recuperació de les pacients intervingudes amb càncer d’ovari avançat. Es tracta del primer estudi aleatoritzat d’aquest protocol en càncer d’ovari avançat a nivell mundial.

El protocol de recuperació intensificada (ERAS, de l’anglès enhanced recovery after surgery) que ha posat en marxa l’equip de Vall d’Hebron es basa en un conjunt d’estratègies que s’apliquen durant el període preoperatori, intraoperatori i el postoperatori amb l’objectiu de facilitar la recuperació de les pacients amb càncer d’ovari, reduir el temps d’ingrés en l’hospital, minimitzar les complicacions posteriors a la cirurgia i els reingressos, així com millorar el confort. La importància dels resultats obtinguts i l’impacte en les pacients han permès que l’estudi hagi estat publicat a la revista European Journal of Cancer.

“El Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron és el primer i únic centre fins el moment acreditat pel grup espanyol de rehabilitació multimodal (GERM) com a centre d’excel·lència en recuperació intensificada”, destaca el Dr. José Luís Sánchez, metge adjunt de la Unitat de Ginecologia Oncològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR i primer autor del treball. L’estudi ha comptat també amb la participació del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor, la Unitat de Suport Nutricional i la Direcció de Sistemes d’Informació de Vall d’Hebron.

Protocol de recuperació intensificada per a càncer d’ovari

El protocol de recuperació intensificada ERAS inclou un conjunt d’actuacions totes elles dirigides a millorar el confort de les pacients i la seva evolució clínica. Entre les principals diferències respecte les cirurgies que es realitzaven fins ara, destaca que ja no és necessària una preparació intestinal intensa preoperatòria sinó que és suficient amb l’administració d’un ènema la nit anterior; les pacients no arriben en dejú a la intervenció quirúrgica sinó que dues hores abans prenen 200ml de maltodextrina (una beguda ensucrada); i poden iniciar dieta també 6 hores després de l’operació mentre que abans no es seguia aquest criteri.

“És important també, en relació als analgèsics, evitar l’ús de morfina, ja que pot tenir més efectes secundaris en les pacients”, explica la Dra. Susana Manrique, cap del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR. Per altra banda, el protocol ERAS recomana també realitzar una valoració del seu estat nutricional abans de la cirurgia, eliminar els drenatges el més aviat possible i fomentar que les pacients s’asseguin i comencin a caminar després de la cirurgia. 

Per validar la seva utilitat en càncer d’ovari, l’estudi de Vall d’Hebron va incloure 100 dones amb càncer d’ovari que es van sotmetre a cirurgia. En la meitat d’elles es va seguir el protocol habitual i, en la resta, es va implantar el protocol ERAS.

Entre els resultats de l’estudi destaca que el grup de pacients tractades amb les recomanacions del protocol va rebre l’alta, de mitjana, dos dies abans que la resta de les pacients (7 dies d’ingrés en el cas de les pacients del grup ERAS, 9 dies en les pacients control). A més, les pacients del grup ERAS tenien una taxa de reingrés molt més baixa (el 6% de les pacients ERAS necessitava un nou ingrés en l’hospital, mentre que això succeïa en el 20% del grup control). “Hem demostrat que aquest protocol millora l’evolució i el confort de les pacients sense incrementar les complicacions postoperatòries”, afirma el Dr. Antonio Gil Moreno, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron i cap del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR.

La reducció del temps d’ingrés, la intensificació de les cures així com la millor evolució de les pacients tractades amb el protocol ERAS contribueix a un estalvi econòmic del centre i del sistema sanitari, que pot arribar fins els 1.146€ per pacient. 

L’any 2014, el protocol ERAS ja es va implementar a Vall d’Hebron per a pacients amb càncer d’ovari. Tanmateix, fins ara no existia evidència científica que demostrés la seva utilitat per a aquest tipus de cirurgies, sinó que era una estratègia basada en recomanacions per a pacients amb cirurgia colorectal. “Aquesta metodologia requereix un gran esforç per part d’un equip multidisciplinari de l’hospital, que inclou als equips de ginecologia, oncologia, psiquiatria, anestesiologia, infermeria, nutrició i rehabilitació”, explica Mª del Pilar Gutiérrez supervisora d’Infermeria de la planta de Ginecologia de Vall d’Hebron. “Per aquest motiu, és molt important tenir dades objectives basades en l’evidència com els que hem aconseguit amb l’assaig PROFAST que reforcin l’eficàcia d’aquest protocol”.

ERAS està ja disponible per a tota la cirurgia ginecològica i mamària. “En l’actualitat, amb el suport de la Direcció de l’Hospital, estem treballant per poder adaptar-lo a l’abordatge de qualsevol tipus de cirurgia que es realitzi a Vall d’Hebron”, conclou la Dra. Asun Pérez, cap de secció de la Unitat de Ginecologia Oncològica i Patologia del Tracte Genital Inferior de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.