Vall d’Hebron inaugura la primera Unitat de Consell Genètic Hematològic de l’Estat

La Unitat farà el control de pacients sans amb mutacions a la sang que els predisposi a patir malalties hematològiques i cardiovasculars.

10/03/2021

El Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta des del 7 de gener amb la nova Unitat de Consell Genètic Hematològic, la primera d’aquest estil a nivell estatal. Servirà per buscar individus sans amb determinades mutacions a la sang que els predisposi a patir malalties hematològiques malignes (leucèmia i síndromes mielodisplàsiques) i, en ocasions, a patir malalties cardiovasculars com trombosis o infart agut de miocardi. Un cop detectats aquests pacients, la Unitat en farà un control i vigilància per detectar al més aviat possible l’aparició d’aquestes malalties i, així, millorar la supervivència dels pacients.

“Els pacients susceptibles d’estudiar-ne el genoma cercant mutacions que els predisposi a patir les malalties arribaran, sobretot, des de l’atenció ambulatòria, quan es detectin valors alterats en les anàlisis de sang”, explica la Dra. Julia Montoro, hematòloga i cap de la Unitat de Consell Genètic Hematològic. Una altra via d’entrada de pacients serà per part dels professionals de Medicina Interna quan atenguin pacients amb trombosi, ja que és una de les conseqüències de tenir aquestes mutacions genètiques.

A partir dels 70 anys, a un 10% dels pacients se’ls detecten aquestes mutacions a la sang, i un 30% dels pacients que pateixen un tumor tenen risc de generar una mutació a la sang. Com explica la Dra. Montoro, “alguns d’ells, un cop curats del tumor, podrien desenvolupar una leucèmia o un infart. D’aquí la importància de fer-los un seguiment genètic per diagnosticar-los i tractar-los ràpidament”.

“Estem molt satisfets de la posada en marxa d’aquesta Unitat”, diu la Dra. Montoro. “El control genètic proactiu és una necessitat que ja fa temps que es fa amb els tumors sòlids i ara ho podrem fer també amb les malalties de la sang. Això situarà el Servei d’Hematologia de Vall d’Hebron encara més com un Servei de referència a nivell estatal i europeu”. A més, la nova Unitat compta amb l’assessorament de la Dra. Judith Balmaña, amb una dilatada experiència al Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i com a cap del Grup de Genètica del Càncer Hereditari del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

A banda de la Dra. Julia Montoro, hematòloga clínica, la Unitat la completen un cardiòleg, dues biòlogues moleculars, una assessora genètica i una psicooncòloga.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.